Gryllus Dorka sikermenete közben

2016.05.02. 13:13 :: Sajtoiroda

Gryllus Dorka és Sherer Péter kisjátékfilmes alakításában a családon belüli erőszak fájdalmas témája tárul elénk Oláh Kata En Passant című rövidfilmjében, amelyet az idei Friss Hús filmfesztivál zsűrije a műfajok közti átmenet határán megmaradó, dokumentarista jellegű ábrázolásmódjáért kiemelkedő alkotásnak ítélt meg. A két hete zajlott Nashville Filmfesztiválon két díjat – köztük a legjobb színésznőnek járó különdíjat – is elnyert, szintén mecenatúrás támogatásból készült Félvilág Rózsija, Gryllus Dorka így az első magyar színésznő lett, akit a rangos filmfesztiválon díjaztak. A héten ismereteket szerezhetnek még a magyar ezüst lelőhelyeiről, az érdi ősemberek életmódjáról, a nógrádi paraszti kultúráról, és tetten érhetik a fogyasztói életmód Tokaj menti vizeinkre gyakorolt hatását is. Egy meditatív dunai hajózást követően megismerkedhetnek a vajdasági huszonévesek határúti dilemmáival, az erdélyi gyerekek viszontagságos küzdelmével a tudásért, és második részéhez érkezik a kun–magyar kapcsolatokat feltáró Keletről jött emberek is. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Valamit visz a víz...

  1. rész: Spektrum, május 2., hétfő, 8.45
  2. rész: Spektrum, május 3., kedd, 8.45
  3. rész: Spektrum, május 4., szerda, 8.45

A roadmovie- és realityelemeket ötvöző háromrészes ismeretterjesztő filmsorozat ötlete akkor fogant meg a készítők, Molnár Attila Dávid producer és Tóth Zsolt Marcell rendező fejében, amikor három évvel ezelőtt a Tokaj menti vizekre mentek forgatni arról, hogy az ár hogyan mossa el a parti fecskék fészkét. Akkor szembesültek azzal a látvánnyal, hogy az árral pillepalackok ezrei úsznak le a Tiszán. Kiderült, hogy ez minden áradáskor megtörténik, ezért döntöttek az eset megörökítéséről, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatott. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Tomi, Ervin és az iskola

Hír TV, május 2., hétfő, 14.01

te.jpgMíg a múlt században természetes jelenségnek számított, ma a modern ember igencsak rácsodálkozik, hogy vannak még gyerekek, akik dacolva a téli zord időjárással, a térdig érő hóval vagy az őszi eső utáni sártengerrel, több kilométert tesznek meg gyalog, átkelve hegyen-völgyön, hogy eljussanak az iskolába. Simó Ibolya dokumentumfilmje, amely a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának jóvoltából készülhetett el, azon székelyvarsági gyerekek életét mutatja be, akiknek a tanulása, fejlődése még napjainkban is az időjárástól függ.

Határúton

Hír TV, május 3., kedd, 14.01

hataruton.jpg„Szakács Melinda vagyok, Vajdaságból, egy kis faluból, Szabadka mellől, Oromról jöttem. Most már Budapesten élek, és tulajdonképpen semmi nem úgy történt, ahogy elterveztem...” De mi is történt Szakács Melindával, a Határúton főszereplő-riporterével? Hogyan szembesült közössége elhallgatott történelmi traumáival? Itthon vagy otthon, esetleg mindkettő? Milyen perspektívák állnak a mai vajdasági huszonévesek előtt, és hogyan választanak közülük? Litauszki János dokumentumfilmjében, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának keretében támogatott, olyan kérdéseket feszeget, melyekre egy nemzedék keresi a válaszokat.

Trans Duna I-II.

2/1. rész: Duna World, május 4., szerda, 18.00
2/2. rész: Duna World, május 5., csütörtök, 18.00

A 2580 km hosszú Duna Európa egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala, mégis kevesen ismerik a folyón élő és dolgozó teherhajósok nomád életmódját. Egy-egy hosszabb út fizikailag és pszichikailag is kemény kihívás számukra, ezért ez az emberpróbáló munka csak a különleges lelki alkatú embereknek való. Somogyvári Gergely kétrészes meditatív tempójú dokumentumfilmje epizódonként egy-egy dunai hajót és magyar legénységét, valamint a dunai táj és az ember különleges kapcsolatát mutatja be a nézőknek. A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Keletről jött emberek – A kunok

  1. rész: FEM3, május 5., csütörtök, 0.20

keletrol_jott_emberek.jpgAki kicsit is foglalkozik a történelmünkkel, az tudja, hogy IV. Béla a XIII. században telepítette Magyarországra a kunokat. Egy átlagos magyar tudása a népcsoportról talán ennyiben ki is merül. Farkas György filmjéből, amely a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásából készült, azonban azt is megtudhatjuk, hogy honnan jöttek a kunok, vannak-e ma is fellelhető gyökereik, s hogy mit adtak a történelmünkhöz és vándorlásaik során a világ kulturális örökségéhez.  Sok mai közéleti személy is kun gyökerekkel rendelkezik és büszkén vall kun származásáról. Csak példaként említve: Csukás István író, Berecz András mesemondó, Varga Mihály és Fazekas Sándor miniszterek. A rendezővel és a producerrel készített interjúnkat ITT olvashatják.

Bauxit expedíció

SPEKTRUM, május 6., péntek, 4.05
                    május 6., péntek, 6.00

Bauxit expedíció from Filmjungle on Vimeo.

A Bauxit expedíció egy vad tájakra indított szafari krónikája. Résztvevői kutatók, tudósok, akiknek jóvoltából feltárul az alumínium – vagy ahogy sokan nevezték: a „magyar ezüst” – hányatott történelme. Az expedíció vezetője és a műsor házigazdája az elismert szaktekintély és televíziós személyiség, Juhász Árpád. A csapat terepjáróval járja be a hazai bauxitkitermelés, alumíniumfeldolgozás szempontjából fontos helyszíneket, és megmutatja, hogyan festenek ma a hazai földön ütött vörös sebhelyek. A tudományos ismeretterjesztő film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi-pályázatának forrásából készülhetett el. Az alkotókkal, Tóth Zsolt Marcellel és Stodulka Gáborral készült interjúnkat ITT olvashatják.

A kőbaltás ember – Érdi medvevadászok

Spektrum, május 6., péntek, 8.00

a_kobaltas_ember_1.jpgAz idei Magyar Filmhéten a legjobb ismeretterjesztő film kategóriájában jelölést szerzett alkotás paleodetektívje Budapestről autózik az érdi Fundoklia-völgybe. A néhol 30 méter széles mély völgyben az őskori vadászok könnyedén elejthették a zsákmányt. A csontok tanúsága szerint ezt elég hatékonyan végezték, a lelőhelyen ugyanis legalább 500 barlangi medve csontjait találták meg a régészek. A medvevadászok amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan el is tűntek erről a vidékről, nyomukat azonban betemette a lösz, ami megőrizte őket az utókornak. Gauder Áron filmjét a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Kellene kiskert, bőtermő!

  1. rész (Tél): Spektrum Home, május 8., vasárnap, 8.00
  2. rész (A krumpli): Spektrum Home, május 7., szombat, 8.00

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

En Passant

M2 Petőfi TV, május 8., vasárnap, 23.15
                      május 9., hétfő, 4.50

en-passant1.jpgA történet a családon belüli erőszak, bántalmazás legtöbbször elfojtott, takargatott, titkolt lelki és fizikai jeleit mutatja be. A sakkjátékból kölcsönvett „en passant” kifejezés, azaz a menet közbeni ütés áttételes utalással, közvetetten szimbolizálja a bántalmazásokat, a lelki és fizikai terrort. A film alapstruktúrája az anya-apa-gyerek viszonyok köré épül, a megalkotott világ térben és időben zárt, a narráció dinamikája egységes. A filmben a boldogtalanság, a hiány mindenütt jelenvaló. Oláh Kata kisjátékfilmje, amelyet az idei Friss Hús rövidfilmfesztivál zsűrije a műfajok közti átmenet határán megmaradó, dokumentarista jellegű ábrázolásmódjáért kiemelkedő alkotásnak ítélt meg, a Médiatanács Huszárik-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása