Kacagánypremier a gyereknapon

2016.05.23. 10:09 :: Sajtoiroda

Hat premier és tíz további mecenatúrás film a heti ajánlóban

Kísérleti játékfilm egy recski fogoly sorsáról, felnőtt közönségnek szóló animációs film az egyensúlykeresésről és gyerekfilmek sora debütál egy nyugdíjba vonult magyar szuperhőstől kezdve a kacagányokon át a fázó rókafiakig – Koós Árpád, Klingl Béla, László Gábor, Richly Zsolt, Seres Tamás és Ulrich Gábor nevével fémjelezve. Az MTA filmklubja után a televízióban is bemutatkozik az ÁVH ötvenes évekbeli működését bemutató ismeretterjesztő film, az Így is épült a szocializmus. Szó lesz még egy magyarzene-megszállott norvég zenekarról, a vajdasági huszonévesek dilemmáiról, egy magyar repülőgép-eltérítő kalandjairól, az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrendről, a cigány-magyar együttélés tapasztalatairól, egy időutazásról, a főváros rejtett zugairól, a nógrádi paraszti kultúráról, és portréfilmekben ismerhetik meg Munkácsy Mihály és Bay Zoltán életútját. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Budapest Underground

1. rész: Spektrum, május 23., hétfő, 6.30
2. rész: Spektrum, május 24., kedd, 6.30

Budapest Underground – beharangozó 1. from Filmjungle on Vimeo.

A film a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A kamera elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, a Molnár János-barlangba, hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává. Lerner Balázs ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően készülhetett el.

Határúton

Hír TV, május 23., hétfő, 14.01

hataruton.jpg„Szakács Melinda vagyok, Vajdaságból, egy kis faluból, Szabadka mellől, Oromról jöttem. Most már Budapesten élek, és tulajdonképpen semmi nem úgy történt, ahogy elterveztem...” De mi is történt Szakács Melindával, a Határúton főszereplő-riporterével? Hogyan szembesült közössége elhallgatott történelmi traumáival? Itthon vagy otthon, esetleg mindkettő? Milyen perspektívák állnak a mai vajdasági huszonévesek előtt, és hogyan választanak közülük? Litauszki János dokumentumfilmjében, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának keretében támogatott, olyan kérdéseket feszeget, melyekre egy nemzedék keresi a válaszokat.

A Munkácsy-életút

  1. rész: Hír TV, május 24., kedd, 14.01
  2. rész: Hír TV, május 25., szerda, 14.01

1_14.jpgHatalmas vásznai olyanok, mintha egy csodásan fotografált, drámai tartalommal teli, színes, szélesvásznú film kimerevített kockáit látnánk; portréi, mintha egy komoly tartalommal bíró dokumentumfilm képkockái lennének. A kor nagy „szociológusa” volt, az európai és a magyar társadalom falusi és városi közösségeinek kiváló ismerője. Ebből az aspektusból, képeinek keletkezése tükrében, dramatizált jelenetekkel tárja fel Káel Csaba portré-dokumentumfilmje Munkácsy Mihály életének fontosabb állomásait.

A norvég Prímásnő

Duna World, május 24., kedd, 17.55

2_12.jpgGjertrud Cigányzenekara – így ismerik őket a nagyvilágban. Tagjai a norvégiai Oslóban élnek, egymástól több száz kilométerre, és komolyzenével, dzsesszel, norvég népzenével foglalkoznak. Szokatlan hobbit találtak maguknak ott fenn, a hűvös északon: megszállottan tanulmányozzák a magyarországi népek zenéjét. Buda János és Lovas Hajni filmje életük fontos eseményéről, a 2014-es magyarországi útjukról és annak norvégiai előkészületeiről, valamint mindennapjaikról, munkájukról szól. A dokumentumfilmből, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, az is kiderül, hogy Gjertrud hogyan „fertőzte” meg a többi zenekari tagot a magyar népzene és a cigány népzene szeretetével.

Az időgyűrű ura

  1. rész (Kapaszkodva): Spektrum, május 25., szerda, 06.30
  2. rész (Sodrásban): Spektrum, május 26., csütörtök, 06.30
  3. rész (Rengetegben): Spektrum, május 27., péntek, 06.30

Az időgyűrű ura from Filmjungle on Vimeo.

Tóth Zsolt Marcell természetfilmje rendkívüli időutazásra hívja a nézőket. A népszerű zenész, Varga Livius egy különleges időgép segítségével a folyók és a patakok élőlényei közé, a hegyek magaslatára, valamint az erdők világának izgalmas forgatagába érkezik meg, és bemutatja azt a csodálatos élővilágot, amely ezeken a helyeken megtalálható. A természetfilm a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

Pálosok nyomában

TV2, május 25., szerda, 4.15
Hír TV, május 27., péntek, 14.01

palosok_nyomaban.jpgA pálosok az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend. Csallóközi Zoltán filmje bemutatja a Lengyelországból visszatelepített pálos rend történetét, működési helyüket, a pilisi kolostorok romjait, a barlangokat, Márianosztrát, majd a visszatelepítés utáni működési helyeiket, Pécset, a Sziklatemplomot és mindenekelőtt Pálosszentkutat. A filmet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

A Hold válaszolt – Portréfilm Bay Zoltánról

MTA Filmklub, május 25., szerda, 17.30 ingyenes

3_12.jpgA portréfilm a fizikus Bay Zoltán életpályáját mutatja be, aki a II. világháború alatt elhatározta, hogy megradarozza a Holdat. A háborús körülmények többször meghiúsították a kísérlet végrehajtását, azonban Bay nem adta fel elhatározását. Kidolgozta a jelismétlés és jelösszegzés elvét, amely 1946. február 6-án lehetővé tette a sikeres Hold-radar kísérletet. A jelösszegzés módszerével egy új tudományág, a radarcsillagászat alapjait rakta le, és bevezette a máig használatos fénysebességre alapozott új méter definícióját. Simon Judit alkotása, melyet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatott, többek között a fizikus Washingtonban élő feleségével, Bay Júliával emlékezik a fizikusra.

Kellene kiskert, bőtermő!

  1. rész (Tél): TV Paprika, május 26., csütörtök, 4.52
  2. rész (Tavasz): TV Paprika, május 27., péntek, 4.52
  3. rész (A bab és a kukorica): TV Paprika, május 28., szombat, 4.52
  4. rész (A paprika és a paradicsom): Spektrum Home, május 28., szombat, 8.00
  5. rész (A krumpli): Spektrum Home, május 29., vasárnap, 8.00

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Szabadság szárnyán – Moka Béla igaz története

Hír TV, május 26., csütörtök, 14.01

1971 májusában hat fegyverrel felszerelkezett fiatal, egy géplakatos, egy kőműves és néhány kőfaragó a Nagyvárad-Bukarest repülőjárat négyfőnyi személyzetét és tizenhat utasát túszul ejtette, majd a gépet Bécsbe kényszerítette. Az akció szervezője, a 73 éves Moka Béla visszaemlékezése nyomán megelevenednek a negyven évvel ezelőtt történtek. Fazakas Péter filmje a Médiatanács Ember Judit-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

Közösen a jövőért

  1. rész: FEM3, május 27., péntek, 0.20

4_9.jpgA magyarság és a cigányság évszázadok óta él együtt a Kárpát-medencében, egymáshoz alkalmazkodásuk azonban nem mindig volt zökkenőmentes. Vajon mi vezetett odáig, hogy bármelyik félnek félnie kell a másiktól? Hogyan lehetne elérni, hogy békében éljenek egymás mellett az emberek? Milyen erőfeszítéseket tesz a kormány és a roma vezetés ezeknek a kérdéseknek a megoldására? Dobronay László filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, objektíven igyekszik bemutatni a hazánkban élő legnagyobb, 500-700 ezres fős kisebbség hétköznapjait és problémáit.

Így is épült a szocializmus – televíziós premier

Duna World, május 28., szombat, 15.25
                     május 29., vasárnap, 7.10

5_9.jpgA sokat emlegetett és kutatott ÁVH nemcsak a kínzásokban és kényszerítésekben, de gazdasági, pénzügyi ügyekben is törvénytelen módszereket alkalmazott. A háború okozta károk nyomán kialakult hiánygazdaságban az ÁVH nehezen tudta fedezni működése igencsak magas költségeit, ezért a szervezetet az állam által irányított gazdasági bűncselekményekből befolyó összegekből finanszírozták. Tősér Ádám ismeretterjesztő filmjét a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra program Kollányi-pályázatának forrásából támogatta.

A szomorú kacagány – premier

M2 Petőfi TV, május 29., vasárnap, 13.45

6_7.jpgA kacagányok olyanok, mint az emberek, csak kerti virágok nőnek a fejükön, és mindig kacagnak. Félnek a szomszéd faluban élő kacabajkáktól, nehogy elrabolják őket. Lipi, a kacabajkafiú és Pitypanka, a kacabajkalány kalandos történetét Seres Tamás rendezte. A mesefilm a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Huszárik Zoltán-pályázatának forrásából készült el.

Kormos mesék – Fázó rókafiak – premier

M2 Petőfi TV, május 29., vasárnap, 14.10

Hét kis rókakölyök elhagyja a mamáját és a vackát. Félik a telet, de elképzelni nem tudják, milyen az. Amíg erről sorra kérdezik az erdő lakóit, múlik a tavasz, a nyár, az ősz, és beköszönt a hideg tél. Eközben maguk is felcseperednek, és vastag veres bundájuk már megvédi a hét kamasz rókát a hótól, a fagytól és a jégtől. Richly Zsolt animációs filmjének elkészülését a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Macskássy Gyula-pályázata tette lehetővé.

Emberek és egerek – premier7_4.jpg

Duna World, május 29., vasárnap, 22.15

A film Krasznai Béla recski fogoly életének egy jelentős epizódját dolgozza fel. Krasznai Bélát 30 nap sötétzárkára ítélik. Az elítélt barátságot köt szűkre méretezett lakóhelyének vendégével, egy egérrel. A fikciós betét a barátság ábrázolásával próbál egy embertelen világban fogódzót találni. A történet ugyan tragikus véget ér, de a humánus kapcsolatok mégis elemelik hősünket a hideg valóságból: kiszabadulása után a frissen esett hó és a ragyogó csillagos ég látványa a képzelet síkján Csodaországba repítik. László Gábor kísérleti filmje a Médiatanács Huszárik Zoltán-pályázatán nyert támogatást.

Hunor – premier

M2 Petőfi TV, május 29., vasárnap, 23.15
                      május 30., hétfő, 4.45

8_3.jpgA sorozat főhőse HUNOR, a Magyar Szuperhős, aki a rendszerváltás után rokkantnyugdíjasként tengeti az életét. A múltja miatt meghasonlott önmagával – hiszen régen úgy gondolta, hogy jót cselekszik. Miután – egy SZTK-s félrekezelés miatt – újra emberfeletti képességekre tesz szert, már titokban műveli a szuperhős tevékenységét. Ahogy epizódonként legyőzi az új fenyegetéseket, továbbra is kételyek gyötrik, hogy vajon ismét jól tette-e, amit tett. Koós Árpád és Klingl Béla animációs tévésorozata a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatának jóvoltából készült el.

Balansz – premier

M2 Petőfi TV, május 29., vasárnap, 23.25
                      május 30., hétfő, 5.00

B A L A N S Z trailer from Gábor Ulrich on Vimeo.

A világ oszlop, tenyérnyi tetején áll az ember. Az egyensúly kényes, az út bukások és kapaszkodások szépséges sora. Ám az életharcok kilengései egyre letisztultabb válaszokat adnak a nagy kérdésekre. Hol találunk lelki épségre, s hol valós értékre? Megtaláljuk-e az értelmet az örök körforgásban? Ulrich Gábor animációs filmje a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása