Győri Keksz, természetfilmek és mesék, mesék, mesék

2016.06.20. 09:21 :: Sajtoiroda

Kilenc premier és tizenkét további mecenatúrás alkotás a heti filmajánlóban

Három új homokanimáció, egy elkényeztetett öleb csínytevései, egy komisz kölyök legfrissebb kalandjai és az indiánokat becsapó fehér ember mítosza várja a diákokat premierként a vakáció első napjaiban. A tényeket kedvelők megismerhetik a Győri Keksz és a Láng Gépgyár történetét, egy magyar hittérítő japán munkáját, és a természettudományok száz éve elhunyt nagyszakállú öregjét. Emellett a tucatnyi ismét képernyőre kerülő filmre is érdemes figyelni a romániai titkosszolgálattól Kárpáti Györgyön át a Hőscincérig. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

PREMIEREK:

A természetfilmezés kulisszatitkai

  1. rész: Duna World, június 20., hétfő, 12.50
  2. rész: Duna World, június 21., kedd, 12.50
  3. rész: Duna World, június 22., szerda, 12.50
  4. rész: Duna World, június 23., csütörtök, 12.45
  5. rész: Duna World, június 24., péntek, 12.45
  6. rész: Duna World, június 25., szombat, 12.50
  7. rész: Duna World, június 26., vasárnap, 12.45

A természetfilmes azon ritka fajok egyike, amelyik földünk legextrémebb helyein is előfordul. Lerner János 16 részes sorozatában az utóbbi években készült magyar természetfilmek legérdekesebb jeleneteit, a munka legizgalmasabb, legnehezebb pillanatait, a látványos hatásokat nyújtó kameramozgató eljárásokat, valamint a modern természetfilmezésben ma már általánosan használatos stúdió- és filmtrükköket a filmek alkotói mutatják be. A természetfilmezés szakmai titkait a trópusi esőerdőktől a sarkvidékekig, a tengerek mélyétől a sötétség barlangok labirintusáig első kézből, közvetlenül az alkotóktól ismerheti meg a néző. A tudományos ismeretterjesztő sorozat a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Kollányi-pályázata jóvoltából készülhetett el.

Egy komisz kölyök naplójaegy_komisz_kolyok_kivagni.jpg

8. rész: M2/Petőfi TV, június 20., hétfő, 13.15
9. rész: M2/Petőfi TV, június 21., hétfő, 13.15
10. rész: M2/Petőfi TV, június 22., hétfő, 13.15
11. rész: M2 Petőfi TV, június 23., hétfő, 13.15
12. rész: M2/Petőfi TV, június 24., hétfő, 13.15
13. rész: M2/Petőfi TV, június 24., hétfő, 13.20

A film a 19. századi Amerikában élő Gyurikáról szól, aki nyolcadik születésnapjára naplót kap. Ebben örökíti meg hajmeresztő kalandjait, miközben a korabeli társadalomban uralkodó képmutatásnak is ad egy-egy fricskát. Metta Victoria Fuller amerikai író művét Gyulai Líviusz a jelenkori viszonyokra adaptálva, Karinthy Frigyes fordítását felhasználva, Eszenyi Enikő mesélésében tárja elénk. Az idei filmhéten a legjobb animációs film kategóriájában jelölést szerzett alkotást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Világ-mesék

1. rész (Az ostoba Matjus): M2/Petőfi TV, június 20., hétfő, 13.20
2. rész (A varjúkirály): M2/Petőfi TV, június 21., hétfő, 13.20
3. rész (A brémai muzsikusok): M2/Petőfi TV, június 22., hétfő, 13.20

1_17.jpgA nemzetközi népmesék tárháza végtelen, akár a népdalok folyama. Meséibe minden nép beletette vágyait, szokásait, legendáit, örök tanulságait nemzedékről nemzedékre örökítve. Ha a különböző népek tájait, épületeit, viseleteit, különbözőségeit láttatjuk a gyerekekkel, már bő ismeretanyaggal gazdagodhatnak. Cakó Ferenc homokanimációi nem csak esztétikai élményt nyújtanak, de a vásznon alakuló képi világ fejleszti a gyerekek kreativitását, fantáziáját és tárgyfelismerő készségét is. Az animációs sorozat a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Dargay Attila pályázatán nyert támogatást.

Kötél a mélyben – Bettelheim Bernát (1811-1870) – Egy magyar hittérítő Okinawán

Duna World, június 21., kedd, 18.05
                     június 22., szerda, 7.40

2_16.jpgBettelheim Bernát orvos, hittérítő és bibliafordító 8 évet töltött Okinawa szigetén. Tevékenységének emléke, hatása még 170 év után is jelen van nem csak a szigeten, de egész Japánban. A film a magyar hittérítő életét mutatja be, fókuszálva a Távol-Keleten töltött éveire. Nyomon követhetjük, milyen kultúrát és életmódot talált ott a magyar orvos, milyen nehézségekkel végezte munkáját, és hogy hogyan emlékezik rá a magyar és a japán tudományos közélet. Pozsgay Zsolt ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának forrásából készült el.

Herman Ottó 100 – MME 40, avagy a természetvédelem hajnala

Duna World, június 24., péntek, 17.55
                     június 25., szombat, 7.40

3_15.jpg2014-ben volt a legendás természettudós, utazó és polihisztor, Herman Ottó halálának 100. évfordulója, és ugyanekkor ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Vajon mi köti össze egymással a természettudományok nagyszakállú öregjét és a hazai természetvédelem fontos szereplőjét? Molnár Attila Dávid tudományos ismeretterjesztő filmje egy átívelő utazás, melyből kiderül, minek és kinek köszönhető, hogy Magyarország még ma is rendkívül gazdag természeti kincsekben. Az alkotás a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja Kollányi Ágoston-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

Kojot és a sápadtarcú – Sziú indián mese

M2/Petőfi TV, június 25., szombat, 12.30

4_11.jpgÉlt a dakoták földjén egy fehér kereskedő, aki mindenkit becsapott, bárki betévedt a boltjába. Az indiánok bőröket és szőrméket hordtak be oda, hogy azokat edényekre, lőszerekre, színes takarókra cseréljék be. A nagyhangú fehér ember egyedüli kereskedő volt a vidéken, ezért nem maradt más hátra, mint Kojot furfangjával móresre tanítani a tisztességtelen sápadtarcút. Gauder Áron és Baumgartner Zsolt animációs filmje a Médiatanács a Macskássy Gyula-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

Bolha-piac-gazdaság

  1. rész: Duna World, június 25., szombat, 14.05; június 26., vasárnap, 7.35
  2. rész: Duna World, június 25., szombat, 14.30; június 26., vasárnap, 8.00

5_11.jpgA rendszerváltás után elindultak Magyarországon a privatizációs folyamatok. Több nagy múltú cég került külföldi befektetők kezébe, függetlenül attól, valóban veszteséges volt-e. A legtöbb külföldi cég piacszerzési vagy spekulációs szándékkal jött Magyarországra vásárolni. Ma már tudjuk, hogy a szocialista piacgazdaságból szociális piacgazdasággá válás milyen buktatókkal járt; sejtjük, hogy körültekintőbb gazdaságpolitikával kisebbek lettek volna a veszteségek. A két film az ötvenes években felturbózott magyar ipar zászlóshajói – a Láng Gépgyár és a Győri Keksz – példáin keresztül mutatja be, hogy hogyan és milyen körülmények között zajlottak ezek a tranzakciók. Kun Zsuzsanna dokumentumfilmjét a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Csupipupi

  1. rész (A cipőrágcsa): M2/Petőfi TV, június 26., vasárnap, 12.30

Csupipupi egy öleb, akit gazdája, Olivér végtelenül elkényeztet. Az első epizódban cipők és lábbelik iránti fékezhetetlen rágcsavágya okozza a galibát, amit Spájszer, a rafinált bűnöző is a maga hasznára akar fordítani, vesztére. Lehotay Zoltán animációs mesesorozata a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Macskássy Gyula-pályázatán nyer támogatást.

Fajmentők akcióban

  1. rész: Duna World, június 26., vasárnap, 15.05; június 27., hétfő, 7.35
  2. rész: Duna World, június 26., vasárnap, 15.25; június 27., hétfő, 7.50

2_15.jpgTávoli vidékek, egzotikus állatok, fennmaradásukért küzdő emberek. Nálunk, a Kárpát-medencében is léteznek ilyen történetek? Mosonyi Szabolcs sorozatában ezeket kutatva látogatunk meg híres fürdőhelyeket, járunk őslápon, homokbuckák között, padláson, sűrű erdők mélyén és nádasokban, miközben ősi halakra, spanyol felmenőkkel büszkélkedő nyulakra és ritka madarakra bukkanunk. Ezek az állatok bár különbözőek, sorsuk mégis hasonlóan alakul. S mellettük megjelenik az értük aggódó, felelősséget érző ember is. A tudományos ismeretterjesztő sorozat elkészülését a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Kollányi Ágoston-pályázata tette lehetővé.

ISMÉTLÉSEK:

Kulák volt az apám (r.: Petényi Katalin, Kabay Barna)
Hír TV, június 20., hétfő, 14.01

Valamit visz a víz… (r.: Tóth Zsolt Marcell)
Spektrum, 1. rész: június 21., kedd, 3.40; 2. rész: június 22., szerda, 3.40; 3. rész: június 23., csütörtök, 3.40

Túlélés vagy népszolgálat? (r.: Domokos János)
2/2. rész: Duna World, június 22., szerda, 18.00; június 23., csütörtök, 7.40

A bauxit expedíció (r.: Stodulka gábor)
Spektrum, június 23., csütörtök, 8.00

Bokorugró mesetár – A hőscincér (r.: László Marcell)
M2/Petőfi TV, június 23., csütörtök, 13.20

A természetfilm magyar találmány? (r.: Lerner János)
Hír TV, június 23., csütörtök, 14.01

Gyurika – Egy pólós vallomásai(r.: Káel Csaba)
Duna World, június 23., csütörtök, 18.05

Katonatörténet (r.: Katona Zsuzsa)
FEM3., június 24., péntek, 0.20

A nagy fafilm (r.: Molnár Attila Dávid)
Spektrum, június 24., péntek, 8.00

Vaddisznók (r.: Vincze Zoltán)
Hír TV, június 24., péntek, 14.01

Vastojás (r.: Traub Viktória)
M2/Petőfi TV, június 25., szombat, 12.20

Emberebb ember (r.: Széles Tamás)
2/1. rész: Duna World, június 26., vasárnap, 14.35; június 27., hétfő, 8.05

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása