’56 látszik és megszólal – filmek és rádiójátékok a Médiatanács támogatásával

2016.10.21. 10:54 :: Sajtoiroda

Az '56-os forradalom 60. évfordulóján emlékezzünk a résztvevőkre a filmművészet Médiatanács-támogatású alkotásaival. A Médiatanács Nemeskürty Istvánról elnevezett történelmi dokumentumfilm-pályázatán külön előnyt élveztek azok az alkotók, akik ’56-tal szerettek volna foglalkozni – közülük számos mű el is készült már –, de a testület 2011 óta működő mecenatúraprogramjában több tévéjáték, kisjátékfilmek, további online dokumentumfilmek, valamint rádiós hangjátékok is feldolgozták a témát. Némelyiket vetíti is a tévé most hétvégén.

Tévéjátékok:

A berni követ (FehérGyörgy2013/ r.: Szász Attila)

1958. augusztus 16-án két magyar emigráns tört be a berni magyar nagykövetségre. A tévéfilm ezt az igaz történetet dolgozza fel Kulka János és Szabó-Kimmel Tamás főszereplésével. M5, október 23., vasárnap, 21.35 és október 24., hétfő, 23.00

Szabadság-Különjárat (FehérGyörgy2012/r.: Fazakas Péter)

Igaz történeten alapuló játékfilm három fiatalról, akik 1956-ban eltérítettek egy Budapesttől Szombathelyig közlekedő repülőgépet, hogy aztán egészen Ingolstadtig utazzanak vele.

Kisjátékfilmek:

1_25.jpgInterludium (Huszárik2013/r.: Alexander Belenykij)

A kisjátékfilm egy ifjú diák szemüvegén keresztül mutatja be a háború értelmetlenségét és kegyetlenségét.

 

2_24.jpgUchebnik (Huszárik2015/r.: Csicskár Dávid)

1956 októberében, a forradalom alatt egy falusi iskola diákjai elégetik az oroszkönyveiket abban a hiszemben, hogy soha többet nem kell oroszt tanulniuk. A kisjátékfilmben egy kisfiú igyekszik idősebb társa segítségére, amikor kiderül, hogy mégis szükség lenne az oroszkönyvekre. Duna TV, október 23., vasárnap, 18.35 és Duna World, október 24., 7.00

A lányöltöző (Huszárik2015/r.: Szabó Szonja)

Kisjátékfilm két kisfiú végzetes barátságáról: míg a fiúk kapcsolata elmélyül, ez nagy veszedelmet hoz egyikük édesapjára, akiről egy megmutatott ’56-os zászló miatt derül ki, hogy rendszerellenes.

Dokumentumfilmek:

3_20.jpgA néma tüntetés (Nemeskürty2015/r.: Pajer Róbert)

Dokumentumfilm egy bátor osztályról, amely 1957. október 23-án a forradalom egyéves évfordulóján némasággal foglalt állást 1956 eszméi mellett a Toldy Gimnáziumban. Duna TV, október 23., vasárnap, 17.00 és Duna World, október 23., vasárnap, 22.30

4_13.jpgPatria Nostra: ’56-os kamaszok a Francia Idegenlégióban (Nemeskürty2015/r.: Nóvé Béla)

Dokumentumfilm arról a sok ezer kamaszról, akik a forradalomban is harcoltak, majd később a Francia Idegenlégióba kerültek.

Az 1956-os forradalom anatómiája (Vihar előtt! 1947-1956) (EmberJudit2015/r.: Ordódy György)

A dokumentumfilm a világ szemszögéből mutatja be azt a történelmi korszakot, amikor a magyar forradalom és szabadságharc zajlott. A megszólaló történészek mind egy-egy ország hozzáértő tudósai, akik sok éve foglalkoznak azzal, hogy mik voltak azok a szempontok, amelyek miatt hazánk csak erkölcsi segítséget kapott külföldről.

Megszakadt történelem (Kollányi2013/r.: Balogh Júlia)

Dokumentumfilm a 20. század politikai változásairól, és arról, hogyan lehet azt a traumát kiheverni, amit a nemzet ezek alatt az események alatt elszenvedett.

Belépési Nyilatkozat I-III. (EmberJudit2013/r.: Pap Zsolt)

A forradalmat követően 1959-ben megkezdődött a tsz-esítés, rengeteg embernek kellett az állam kezébe adnia addigi saját földjét. A dokumentumfilm azt meséli el, hogyan kényszerítette az állam az embereket a földek beadására.

A munkásőrség (EmberJudit2014)

A „párthadseregről”, vagyis a munkásőrségről szóló dokumentumfilm, amelyben a még élő résztvevők elbeszélései is elhangzanak.

5_13.jpgEgy döntő pillanat (EmberJudit2012/r.: Nagy Kata)

A dokumentumfilm olyan titkos pártjelentéseket mutat be, amelyek bizonyítják, hogy az 1954. július 4-i magyar és nyugat-német labdarúgó mérkőzés után kialakult tüntetések az 1956-os forradalom előzményének tekinthetők.

6_9.jpgA virtuóz (Nemeskürty2015/r.: Kékesi Attila)

A film Cziffra György zongoraművész fordulatokkal teli életét és karrierjét mutatja be, aki az 1956-os forradalom kitörésének előestéjén Bartók eljátszhatatlannak tartott II. zongoraversenyét adta elő a Zeneakadémián, ami sokak szerint fontos előzménye volt a másnap kirobbanó forradalomnak.

Czene Ferenc – Egy szabad ember a születés jogán (Esher2013/r.: Varga Árpád Zsolt, Dobray György)

Czene Ferenc életútján keresztül megismerjük az Egyesült Államokban, Los Angelesben a hidegháború évei alatt az emigrációban élő magyarság történetét 1956-tól 1990-ig.

Békéssámson hősei (Nemeskürty2015/r.: Kálomista László)

Békéssámsonban 1951-ben elindult a Magyar Ellenállási Mozgalom. Éveken keresztül osztogattak rendszerellenes röplapokat, majd amikor 1955-ben lelepleződtek, összesen 186 évnyi börtönbüntetést szabtak ki rájuk. Az ő történetüket meséli el a dokumentumfilm.

Négy nap (Nemeskürty2015/r.: Babos Tamás)

1956. november 1-én Kádár még a forradalom dicsőségéről beszélt, 4-én viszont kihirdette a Magyar Forradalmi Munkás Paraszt Kormány megalakulását, amelynek élére is állt. Mi történt ez alatt a négy nap alatt, hogy ekkorát fordult Kádár hozzáállása? Erre keres válaszokat a film.

A világhírű ’56 (NeumannJános2015/r.: Kázsmér Kálmán)

A világ leghíresebb írói, filozófusai, és művészei is kiálltak a forradalom mellett. Az online sorozat az ő széles körben kevésbé ismert gondolataikat idézi fel 1956-ról történész szakértők segítségével.

Égjen inkább az olajmező (EmberJudit2012/r.: Kinyó Ferenczy Tamás)

A dokumentumfilm egy adósság szerény törlesztése 1956 őszének ismeretlen „olajos forradalmáról”, vagyis arról a felkelésről, és következményeiről, amelyet a Zala megyében élő, olajkitermeléssel foglalkozók vittek véghez.

Forgatókönyv:

Trezor (EgriLajos2016/író: Köbli Norbert)

A filmterv kiinduló helyzete az, hogy a belügyesek saját irattáruk kinyitásához, kénytelenek egy bűnöző lakatoshoz fordulni, mert az 1956-os forradalom zűrzavarában a kulcs elveszett.

Rádiójátékok:

Kreml, 1956 (Cserés2015/r.: Fazakas Péter)

Rádiójáték, amely a hiteles levéltári forrásokra támaszkodva, egy történelmi drámában mutatja be a szovjet pártvezetést és azokat a későbbi magyar kommunista vezetőket, akiket a jelenkori történetírás a forradalom elárulóiként tart számon.

Radio Free Moscow (Cserés2015/r.: Mészáros Péter)

A rádiójátékban Bob, a műsorvezető, és szeretője, a szerkesztő Emmylou az ’56-os forradalom eseményeiről tudósítanak, miközben, mint a forradalmárok, ők is válaszút elé érkeznek életükben: a nő terhes, dönteniük kell, hogy együtt folytatják életüket vagy visszatérnek családjaikhoz.

A száműzött (Cserés2015/r.: Fazakas Péter)

A rádiójátékban a Szovjetunióba száműzött Rákosi Mátyás, a bukott diktátor a magyar pártvezetés küldötteivel tárgyal a hazatérése és rehabilitációja lehetőségeiről.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása