Gyerekversek animációi és magyar találmányok a tévében

2017.05.02. 14:05 :: Sajtoiroda

A héten folytatódik a kortárs gyerekverseket és dalokat bemutató sorozat az M2-n, míg szombat este az M5-n A gondolkodás művészete című dokusorozat jelentkezik újabb résszel a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában készült alkotások közül. A startupokat bemutató műsorban az új Rubik-kocka címre pályázó Feel Flux mágneses ügyességi játékot, feltalálóit és a termék gyártásának, népszerűsítésének folyamatát ismerhetik meg a nézők. Az ismétlések között a televízió további hét mecenatúrás művet tűz a műsorára.

PREMIEREK:

Kortárs gyerekversek és dalok (r.: Bognár Éva Katinka)

Az animációs sorozat tíz epizódja többek között Lackfi János, Varró Dániel és Tóth Krisztina munkáit dolgozza fel. A filmeket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció tanszékének alumnis hallgatói készítették, a sorozat pedig elsősorban az óvodásokat és a kisiskolásokat szólítja meg. A versek olyan, a kicsiket foglalkoztató témákat vetnek fel, mint a családi kapcsolatok, a természet világa vagy az évszakok váltakozása. Az alkotók célja, hogy az eddiginél is ismertebbé tegyék a kortárs magyar gyermekirodalmat annak célközönsége számára. A két-három perces epizódok elkészítését a Macskássy Gyula-pályázat támogatta. M2, május 2–5., kedd–péntek, 16.20, május 6., szombat, 13.55, május 7., vasárnap, 11.40. Az epizódok a vetítés után elérhetőek lesznek a mediaklikk.hu-n.

gyv.jpg

A gondolkodás művészete – Feel Flux (r: Szirmai Márton)

Mi kell ahhoz, hogy a nemzetközi piacon is elismert terméket vagy alkotást gyártsunk? A dokumentumfilm nyolc rövid epizódja erre próbál válasszal szolgálni. Szereplői köztünk élő fiatalok, akik csapatjátékosok és tele vannak kétellyel, öniróniával. A miniportrékban nem a problémán, hanem a megoldáson van a hangsúly: hogyan jutnak el az ötlettől a megvalósulásig? A következő epizód főszereplői a Feel Flux nevű ügyességi játék fiatal feltalálói. A gyártás megkezdéséhez szükséges összeg közösségi finanszírozásból hetek alatt összegyűlt, a játék külföldi népszerűsége alapján pedig lassan világsikerről beszélhetünk. A sorozat a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásával készült. M5, május 6., szombat, 19.25. A film a vetítés után elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

ISMÉTLÉSEK:

Vasparipával a Székelyföldi Legendáriumon (r: Fazakas Szabolcs)

Az ismeretterjesztő film Szent László király legendáit kutatja Székelyföldön az öreg motoros, Gyöngyössy János vezetésével. Ebben a régióban maradt fenn a legtöbb misztikus történet a királyról. A film főszereplőjének szakterülete a történeti rajzolás, és számos ma már nem látható kápolnát és freskórészletet rekonstruál a legendák alapján. M5, május 2., kedd, 12.10 és május 3., szerda, 9.05. A film a vetítés után elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Csoma Sándor követői – Magyar kutatók Ázsiában (r: Somfai Kara Dávid)

Az 1700-as évek második felében (Kőrösi) Csoma Sándor nyomán több lelkes kutató indult el keleti irányba a magyar őshazát keresve. Ugyan eredeti céljukat sosem érték el, helyette mégis felfedezték hazánk számára Belső- és Közép-Ázsia népeit, nyelvüket és gazdag kultúrájukat. A film három ilyen híres tudós, Vámbéry Ármin (Üzbegisztán), Bálint Gábor (Mongólia, Kalmükföld) és Almásy György (Kirgizisztán) utazásának helyszíneit keresi fel. M5, május 3., szerda, 11.50 és május 4., csütörtök, 9.10

Kis kamerák, nagy vadak (r.: Tóth Zsolt Marcell)

A tudományos ismeretterjesztő sorozatban Varga Livius vállalkozik arra, hogy a legújabb technika segítségével, a vadonba telepített éjjellátó kameracsapdák, web-, távirányítású kamerák és zártláncú kamerarendszerek segítségével  lesse meg a Kárpát-medence nagy vadjai – a barna medve, a farkas, a hiúz, az aranysakál, az uhu, a parlagi és a réti sas – életét. Spektrum, május 5., péntek, 7.40

Safari a nagyvárosban (r.: Stodulka Gábor)

A tudományos ismeretterjesztő sorozat egyszerre szórakoztató és informatív módon mutatja be a nagyvárosokban élő, az emberhez hozzászokott állatfajokat. Az állatvilág tagjai nem adják fel a harcot: bár sokszor úgy tűnik, mintha nem szeretnének együtt élni a „simabőrűvel”, a valóság sokszor az ellenkezőjére is hoz bizonyítékokat. Spektrum, május 6–7., szombat–vasárnap, 6.55

Egy Isten, két nemzet (r.: Szabó Attila)

A dokumentumfilm egy székely lány és egy bukaresti kommunista tiszt házasságából született testvérpár történetét meséli el. Szüleik csak románul beszélhettek a gyerekekkel, ugyanis abban az időben magyarul nevelni a gyerekeket Bukarestben megbocsáthatatlan bűnnek számított. Apjuk halála után viszont a testvérek élete gyökeresen megváltozott. Duna World, május 6., szombat, 16.20. A film a vetítés után elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Szobor születik – Bronzba öntött történelem (r: Dalai István)

Ismeretterjesztő film gróf Andrássy Gyula monumentális lovasszobrának „újjászületéséről”. A Bencsik alkotóközösség fiatal szobrászai, Engler András, Meszlényi János és Polgár Botond végzik el a munkát, miközben szó esik a gróf életéről és természetesen az eredeti szobor történetéről is. M5, május 6., szombat, 19.40

Emberebb ember – Történet, Tutajtúra (r: Széles Tamás)

A filmsorozat célja a cserkészet jelenkorának képernyőre vitele. Bemutatja a cserkészek felkészítését, a foglalkozásokat és a közösség életét Magyarországon és a diaszpórában. Cserkészélet egyéni sorosokon keresztül napjainkban. Duna World, május 7., 16.15. A film a vetítés után elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása