Gondolatolvasó szoftverek és fémdetektoros kincskeresők a mecenatúrás filmekben

2017.05.23. 11:42 :: Sajtoiroda

A magyarországi illegális műkincs-kereskedelem régészetre gyakorolt hatását szemlélteti a szombaton debütáló Fibulák és fabulák című kétrészes ismeretterjesztő sorozat a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjából készült alkotásai közül. Először mutatják be a televízióban a Hoppi mesék új évadának epizódjait is, és folytatódik A gondolkodás művészete című dokusorozat egy olyan magyar fejlesztésű szoftverrel, amely előbb tudja, mit érzünk, mint saját magunk.

PREMIEREK:

A gondolkodás művészete – Synetiq (r: Szirmai Márton)

Mi kell ahhoz, hogy a nemzetközi piacon is elismert terméket vagy alkotást gyártsunk? A dokumentumfilm nyolc rövid epizódja erre keres választ. Szereplői köztünk élő fiatalok, akik csapatjátékosok és tele vannak kétellyel, öniróniával. A miniportrékban nem a problémán, hanem a megoldáson van a hangsúly: hogyan jutnak el az ötlettől a megvalósulásig? A következő epizódban a Synetiq mutatkozik be. A cég szoftverével az idegsejtek elektromos aktivitását regisztráló fejpántot viselő ember érzelmeit még azelőtt le lehet olvasni, mielőtt azokkal ő maga tisztában lenne. A technológia a reklámiparban lehet forradalmi újítás, mert megmutatja, melyik reklám kelt a nézőben nagyobb hatást. A sorozat a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásával készült. M5, május 27., szombat, 20.20. A film a vetítés után elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Fibulák és fabulák – avagy leletek a régészetről (r.: Buda János)

A régészeti lelőhelyek kifosztása jól menő üzletággá nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben. Az illegális kincskeresők kézi fémdetektorral pásztázzák Pannónia gyomrát, hogy még a régészek előtt rátaláljanak a mesés kincsekre. Internetes oldalakon, zsibvásárokon vagy ócskapiacokon gyakran látni régi kardot, fejszét, pénzérméket. Nem csak a leletek kerülnek ki a külföldi árverésekre; velük együtt tűnik el számos olyan fontos információ is, aminek segítségével a régészek többet mesélhetnének egy adott tárgyról és korszakáról. A legnagyobb pusztítást ugyanis akkor végzik a tolvajok, amikor a kincset kiemelik a lelőhelyről. Kikerülve az akár több ezer éves történeti kontextusból a lelet értéke jelentősen csorbul, és elveszítjük a keletkezésről kapható fontos információkat is. A kétrészes ismeretterjesztő filmsorozat a Kollányi Ágoston-pályázat támogatásával készült. Duna World, május 27., szombat, 16.10, május 28., vasárnap, 16.35. A film a vetítés után elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Hoppi mesék 2. évad ­– A majom éve, Kit rejt a jelmez? (r.: Rófusz Ferenc)

Elkészült a hoppikról szóló rajzfilmsorozat második évada. A történetek középpontjában álló hoppik színes, vidám, manószerű lények, akik egy varázslatos völgyben élnek, és ők felelősek azért, hogy a hétköznapok mellett ünnepek is legyenek a világban. Hoppifalván egész évben nagy a sürgés-forgás: húsvétkor tojást festenek, karnevál idején táncokat tanulnak, farsang alkalmával jelmezeket készítenek, karácsonykor díszeket gyártanak és ajándékokat csomagolnak. Minden ország összes fontos ünnepéről a hoppik gondoskodnak, így kalandjaikon keresztül a gyerekek a világ különböző népeit és az ő szokásaikat is megismerhetik. M2, május 27–28., szombat-vasárnap, 15.40

montázs a Hoppi mesék 2. című animációs film jeleneteiből

ISMÉTLÉSEK:

Egy Isten, két nemzet (r.: Szabó Attila)

Az Ember Judit-pályázat támogatásával jöhetett létre az Egy Isten, két nemzet című dokumentumfilm, amely egy székely lány és egy bukaresti kommunista tiszt házasságából született testvérpár történetét meséli el. Magyar Tudományos Akadémia Filmklub (MTA Székház, Nagyterem), május 24., szerda, 17.30. A vetítés után beszélgetés Szabó Attila rendezővel és Péntek János nyelvésszel. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Boxi (r: Klingl Béla)

Kartomi, a csintalan papírfiú és Boxi, a kartonkutya különös történetei elevenednek meg egy gyermek képzeletbeli, háztartási hulladékból épült világában. A sorozat szereplői a valóságban is kivághatók és összehajtogathatók papírból. M2 – Petőfi Tv, május 26., péntek, 6.15. A film a vetítés után elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

jelenet a Boxi című, Klingl Béla által rendezett rajzfilmsorozatból

A Nagy-Küküllő útja (r: Jakab Ervin)
Tudományos ismeretterjesztő film az erdélyi Nagy-Küküllő folyóról víz alatti felvételek és helikopteres képek felhasználásával, biológusok, etnográfusok és történészek közreműködésével. A folyó a magyar történelem fontos pillanatai „élő szemtanújának” számít, emellett jelentős természeti érték, amely nemcsak számos fajnak jelent védett élőhelyet, hanem maga is védelemre szorul. Spektrum, május 27., szombat, 8.00

Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája (r: Szederkényi Olga)

A hosszú évszázados történelmi gyökerekkel rendelkező erdélyi arisztokrácia a XX. század elején viszontagságos időket élt át: Trianon után a többség Magyarországra menekült, majd egy részüknek itthon sem lehetett maradása, a világ más részei nyújtottak menedéket. A kétrészes dokumentumfilm azt dolgozza fel, hogyan élt tovább az erdélyi elit, mi maradt a gazdag örökségből, és hogyan tekintenek vissza az „óhazára” az utódok. M5, május 27., szombat, 19.35 és 20.00. A film a vetítés után elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Safari a nagyvárosban (r.: Stodulka Gábor)

A tudományos ismeretterjesztő sorozat Varga Livius zenész segítségével egyszerre szórakoztató és informatív módon mutatja be a nagyvárosokban élő, az emberhez hozzászokott állatfajokat. Spektrum, május 27–28., szombatvasárnap, 6.55

Jelenet a Safari a nagyvárosban című filmből: galambokat etető férfi valahol a budapesti Duna-parton

komment

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása