Dokumentumfilm a „legtitkosabb rendezőről” – Ember Judit-portré a televízióban

2017.06.06. 10:46 :: Sajtoiroda

A hétvégén Ember Judit dokumentumfilm-rendező életét és munkásságát ismerhetik meg a nézők a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjából készült alkotások közül, a Rézangyalok című film pedig egy baptisták által fenntartott miskolci általános iskola hátrányos helyzetű tanulóiból álló rézfúvós zenekarát mutatja be. Folytatódik a Hoppi mesék új évada, valamint A gondolkodás művészete című dokusorozat a Logifaces, egy modern kirakósjáték fejlesztőivel.

PREMIEREK:

A gondolkodás művészete – Logifaces (r: Szirmai Márton)

Mi kell ahhoz, hogy a nemzetközi piacon is elismert terméket vagy alkotást gyártsunk? A dokumentumfilm nyolc rövid epizódja erre keres választ. Szereplői köztünk élő fiatalok, akik csapatjátékosok és tele vannak kétellyel, öniróniával. A miniportrékban nem a problémán, hanem a megoldáson van a hangsúly: hogyan jutnak el az ötlettől a megvalósulásig? A következő epizód a Logifaces nevű kirakós játékot mutatja be, aminek a különböző elemeit úgy kell egymás mellé illeszteni, hogy a felületek között ne legyen hézag. A sorozat a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásával készült. M5, június 10., szombat, 20.40. A film a vetítés után június 17-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Visszahúz a múlt – Ember Judit portréja (r.: Dér Asia)

Ember Juditot a gyermekkori üldöztetés tette látó emberré, ő maga mégis láthatatlan maradt. Filmjeit és személyét elhallgatás vette körül, ő maga egyben volt művész és társadalomkutató. Észlelte a világ szenvedését, de úgy, mint az ember szenvedését. Életműve arra tanít, hogy csak járhatatlan úton érdemes nekivágni az ember előtt álló nehézségeknek. Dér Asia filmje a normalitásából és művészi tisztességéből ki nem mozdítható filmes életútja kapcsán teszi fel a nehezen megválaszolható kérdést: mi a művészi igazság ára? A dokumentumfilm a róla elnevezett Ember Judit-pályázat támogatásával jött létre. M5, június 10., szombat, 19.35, ismétlés 3.35. A film a vetítés után június 17-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

 1_54.jpg

Rézangyalok (r.: Surányi Z. András)

Azoknak a gyerekeknek, akik létbizonytalanságban élnek nincs lehetőségük a zenetanulásra. Egy baptisták által fenntartott miskolci általános iskolában viszont 2014 szeptembere óta rézfúvós hangszeroktatás folyik a kormány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös, társadalmi felzárkóztatási céllal létrehozott Szimfónia programjának köszönhetően. A dokumentumfilm két éven keresztül követi a gyerekek iskolai és otthoni mindennapjait, és bemutatja, milyen hatással van a zenetanulás az életükre. A film a Médiatanács Ember Judit-pályázatának támogatásával készült. Duna World, június 10., szombat, 16.15. A film a vetítés után június 17-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Hoppi mesék 2. évad ­– Ki a legvidámabb a vidámparkban? Az emlékezés ünnepe (r.: Rófusz Ferenc)

Elkészült a hoppikról szóló rajzfilmsorozat második évada. A történetek középpontjában álló hoppik színes, vidám, manószerű lények, akik egy varázslatos völgyben élnek, és ők felelősek azért, hogy a hétköznapok mellett ünnepek is legyenek a világban. Hoppifalván egész évben nagy a sürgés-forgás: húsvétkor tojást festenek, karnevál idején táncokat tanulnak, farsang alkalmával jelmezeket készítenek, karácsonykor díszeket gyártanak és ajándékokat csomagolnak. Minden ország összes fontos ünnepéről a hoppik gondoskodnak, így kalandjaikon keresztül a gyerekek a világ különböző népeit és az ő szokásaikat is megismerhetik. Az animációs sorozat a Dargay Attila-pályázat támogatásával készült. M2, június 10-11., szombat-vasárnap, 15.55

 2_47.jpg

ISMÉTLÉSEK:

Boxi (r: Klingl Béla)

Kartomi, a csintalan papírfiú és Boxi, a kartonkutya különös történetei elevenednek meg egy gyermek képzeletbeli, háztartási hulladékból épült világában. A sorozat szereplői a valóságban is kivághatók és összehajtogathatók papírból. M2 – Petőfi Tv, június 7-8., szerda-csütörtök, 6.15. A film a vetítés után június 15-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

3_39.jpg

Jó bornak szép hazája a Délvidék – Drávaszög (r.: Erdélyi János)

Dokumentumfilm a Duna-Dráva és a magyar-horvát államhatár által ölelt drávaszögi borvidék történetéről és kultúrájáról. M5, június 7., szerda, 12.00. A film a vetítés után június 14-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

A természetfilmezés kulisszatitkai – Természetfilmesek és egyéb állatfajták (r: Lerner János)

A természetfilmes azon ritka fajok egyike, amelyik földünk legextrémebb helyein is előfordul. A 16 részes sorozat rendezők, szerkesztők és operatőrök segítségével a természetfilmezés háttérmunkáját mutatja be. Spektrum, június 8., csütörtök, 4.00

Valamit visz a víz… (r: Tóth Zsolt Marcell)

A pillepalack expedíció alcímre hallgató sorozat road movie és reality elemeket felhasználva ösztönöz aktivitásra és szemléletformálásra az Ukrajnából és Romániából hozzánk érkező PET-palack-áradat miatt. Spektrum, június 8-9., csütörtök-péntek, 3.45

A nagy fafilm (r: Molnár Attila Dávid)

Az ismeretterjesztő film a Gerecse hegységben, az erdő közepén álló öreg tölgy történetét meséli el. Ez a kocsányostölgy az egyik leghatalmasabb fa Magyarországon. A film bemutatja, mi minden történik egy fával élete során annak ellenére, hogy ezalatt egy tapodtat sem mozdul. Spektrum, június 9., péntek, 4.00

Safari a nagyvárosban (r.: Stodulka Gábor)

A tudományos ismeretterjesztő sorozat Varga Livius zenész segítségével egyszerre szórakoztató és informatív módon mutatja be a nagyvárosokban élő, az emberhez hozzászokott állatfajokat. Spektrum, június 11., vasárnap, 4.50

Békebeli Budapest (r.: Kocsis Tibor)

Budapest világvárossá fejlődését ismerhetik meg a nézők 1867-től 1916-ig, vagyis koronázástól koronázásig. A film főszereplői a kor világhírű budapesti épületei, amelyek közül számos az UNESCO Világörökség részeként különleges védelmet élvez: a Budai vár, a Halászbástya, az Andrássy út, a Hősök tere és a Millenniumi Földalatti. Duna World, június 11., vasárnap, 16.20. A film a vetítés után június 18-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

4_20.jpg

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása