Hajléktalanul otthon; hazátlanul a háborúban – kisjáték- és dokumentumfilmek premieren

2017.06.12. 09:41 :: Sajtoiroda

A héten debütál a Duna Tv-n a drámai felütésű kisjátékfilm, a Kötelék, avagy a rab és a börtönőr című alkotás a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában készült alkotások közül. A rövidfilm mellett újabb két résszel jelentkezik a Hoppi mesék második évada, illetve három dokumentumfilmet is képernyőre tűz a közmédia: bemutatják a II. világháborús lengyel menekültek magyarországi fogadtatását, a kárpátaljai magyarok részvételét az ukrajnai háborúban és a moldvai csángók között tapasztalható gyermeknyomort.

PREMIEREK:

Kötelék, avagy a rab és a börtönőr (r: Bálint Arthur)

1_56.jpgA kisjátékfilm egy szokványos háztartási dráma nem szokványos körülmények között. Egy hatvan körüli házaspár férfi tagja, Eduárd az ablak előtt él, Szerényke, a nő pedig bent, a korábbi közös lakásban. Ugyanannak a pincelakásnak az ablaka választja el őket egymástól, a férfi bentről nézve olyan, mint egy ablakba kitett dísztárgy vagy virágcserép. Az együtt- és különélési szabályokat Szerényke fektette le: Eduárd soha többé nem lépheti át a küszöböt, de hajléktalanként lakhat az ablaka alatt. Nem kell neki a férje, de teljesen elengedni sem tudja. A film elkészítéséhez a Huszárik Zoltán-pályázaton járult hozzá a Médiatanács. Duna Tv, június 15., csütörtök, 0.20. A film a vetítés után június 22-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Hoppi mesék, 2. évad ­– Ki fél a szellemektől?; A legelső hálaadás (r: Rófusz Ferenc)

Elkészült a hoppikról szóló rajzfilmsorozat második évada. A történetek középpontjában álló hoppik színes, vidám, manószerű lények, akik egy varázslatos völgyben élnek. Ők felelősek azért, hogy a hétköznapok mellett ünnepek is legyenek a világban,  így kalandjaikon keresztül a gyerekek a világ különböző népeit és az ő szokásaikat is megismerhetik. Az aktuális részekben a Halloween és a Hálaadás szerepel a fókuszban. A sorozat a Médiatanács Dargay Attila-pályázatán készült el. M2, június 17–18., szombat–vasárnap, 14.25. A meserészek a vetítés után június 17–18-ig elérhetőek lesznek a mediaklikk.hu-n.

„Tisztelettel adózva a magyar nemzetnek…” (r: Mezősi-Nagy Mariann, Mezősi Tamás)

A dokumentumfilm a II. világháborúban Magyarországra érkezett lengyel menekültek egészségügyi ellátásának megszervezését idézi fel. 1939 szeptembere után több mint százezer lengyel katona és civil menekült keresett menedéket hazánkban, amely nemcsak az étkezést és a szállást oldotta meg pillanatokon belül, hanem a szükséges egészségügyi ellátást is. A film célja, hogy új oldaláról mutassa be a sokszínű magyar–lengyel kapcsolatokat. A film az Ember Judit-pályázaton készült el. Duna World, június 17., szombat, 16.20

Meghalni Ukrajnáért (r: Csarnai Attila)

A dokumentumfilm az Ukrajnáért harcoló kárpátaljai magyar katonák személyes történeteit mutatja be. Miként érinti a Kárpátalján élő mintegy 150 ezres magyar kisebbséget az ukrajnai háború? Hogyan lehet hazafi egy kárpátaljai magyar? A középpontban az emberi sorstragédiák állnak, ezzel összefüggésben pedig az, hogy milyen okok vezettek az emberpróbáló helyzethez és mi nyújthat mégis vigaszt. A film az Ember Judit-pályázaton készült el. M5, június 17., szombat, 22.15; ismétlés: 3.15. A film a vetítés után június 24-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

2_49.jpg

Bármi legyen, gazdagít (r: Mészáros Márta)

Dokumentumfilm a szeretetről, a mese erejéről. Egy budapesti színésznő, Kecskés Karina a távoli Moldvában talált rá az eddigi életének látszólag külön szálon futó eseményeiből szőtt egységes szőttesre. Segíteni, adni akart a gyerekeknek, ám ő kapott tőlük: hitet, értelmes létet. Alapvető párbeszéd arról, hogyan töltekezhetünk a természettel, a közösséggel, a szeretettel és a mesével: a lélegzetelállító tájban szívszorító gyermeknyomor, a moldvai csángók Európa legveszélyeztetettebb kisebbségének gyermekei. A film az Ember Judit-pályázaton készült el. Duna World, június 18., vasárnap, 16.25. A film a vetítés után június 25-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

ISMÉTLÉSEK:

A természetfilmezés kulisszatitkai – Természetfilmesek és egyéb állatfajták (r: Lerner János)

A természetfilmes azon ritka fajok egyike, amelyik földünk legextrémebb helyein is előfordul. A 16 részes sorozat rendezők, szerkesztők és operatőrök segítségével a természetfilmezés háttérmunkájába enged betekintést. Spektrum, június 12., 15., 16., hétfő, csütörtök, péntek, 9.15; június 17–18., szombat–vasárnap, 5.00

Néma harang (r.: Erhardt Ágoston)

Erdélyben mintegy 150 olyan egykori magyar falu van, ahol néhány évtizeddel ezelőtt még működött a templom, mára azonban a legtöbb településen ezek a műemlékek romosak, elszomorító látványt nyújtanak. Az ismeretterjesztő sorozat ezeket a felbecsülhetetlen kulturális értéket hordozó, még ilyen állapotban is gyönyörű épületeket mutatja be. Duna World, június 12., hétfő, 11.15; június 13., kedd, 11.10; június 14., szerda, 11.30; június 15., csütörtök, 11.25; június 16., péntek, 11.00; június 17., szombat, 11.25; június 18., vasárnap, 11.20. A sorozatrészek a vetítés után egy hétig elérhetőek a mediaklikk.hu-n.

Safari a nagyvárosban (r: Stodulka Gábor)

A tudományos ismeretterjesztő sorozat egyszerre szórakoztató és informatív módon mutatja be a nagyvárosokban élő, az emberhez hozzászokott állatfajokat. Spektrum, június 12., 14., hétfő, szerda, 14.00; június 18–19., vasárnap–hétfő, 4.50

Valamit visz a víz… (r: Tóth Zsolt Marcell)

A pillepalack expedíció alcímre hallgató sorozat road movie és reality elemeket felhasználva ösztönöz aktivitásra és szemléletformálásra az Ukrajnából és Romániából hozzánk érkező PET-palack-áradat miatt. Spektrum, június 13., kedd, 3.45

Jó boroknak szép hazája a Délvidék – Szerémség (r: Erdélyi János)

A mohácsi csata előtt a Kárpát-medence egyik legjobb szőlőtermő helye volt a Szerémség. Mátyás király híres kútjait is délvidéki borral töltötték, ám a török hódítás után a térség jelentősége háttérbe szorult. Erdélyi János kétrészes dokumentumfilmje – a második epizód Drávaszög címmel lesz látható jövő héten – a Tokajban kiteljesedő magyar bor szülőföldjének felderítését tűzte ki célul a Szerbiához tartozó térség legjobb magyar gazdáinak segítségével. M5, június 14., szerda, 12.05; ismétlés: június 15., csütörtök, 9.15. A film a vetítés után június 21-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

A Nagy-Küküllő útja (r: Jakab Ervin)

Tudományos ismeretterjesztő film az erdélyi Nagy-Küküllő folyóról víz alatti felvételek és helikopteres képek felhasználásával, biológusok, etnográfusok és történészek közreműködésével. A folyó a magyar történelem fontos pillanatainak „élő szemtanújának” számít, emellett jelentős természeti érték, amely nemcsak számos fajnak jelent védett élőhelyet, hanem maga is védelemre szorul. Spektrum, június 17., szombat, 4.00

Jelenetek egy operatőr életéből (r: Kocsis Tibor)

Hildebrand Istvánról, a magyar filmművészet markáns, kiugró képességű, minden műfajban kísérletező operatőréről 88. születésnapja előtt készült portréfilm. Utolsó munkája Bódy Gábor Psyché (1980) című hatalmas filmjének fényképezése volt, melyben az optikai trükkök és kísérletek egész arzenálját próbálhatta ki. Mégis a Psyché után alkotóerejének csúcspontján, 52 évesen váratlanul abbahagyta a filmoperatőrködést, és soha nem lépte át többé a Filmgyár kapuját. A filmben pályatársai, valamint korabeli híradó-, játékfilmrészletek és soha nem látott fotók rajzolják meg a hatvanas, hetvenes évek magyar filmgyártásikonjának portréját. Hír Tv, június 18., vasárnap, 23.00

Boxi (r: Klingl Béla)

Kartomi, a csintalan papírfiú és Boxi, a kartonkutya különös történetei elevenednek meg egy gyermek képzeletbeli, háztartási hulladékból épült világában. A sorozat szereplői a valóságban is kivághatók és összehajtogathatók papírból. M2, június 19., hétfő, 6.15. A meserész a vetítés után június 26-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása