Thorma János: a hazafi művész, az európai polgár

2014.09.16. 11:16 :: Sajtoiroda

Interjú Bakos László szerkesztő-riporterrel, aki a Thorma János-vándorkiállítás eseményeit örökítette meg

„A honvágyat úgy hergeli, hogy szinte életveszélyes; gyönyörű” – hangzik el egy Németországban élő magyar látogató értékelése abban az online filmben, amelyet a kiskunhalasi Halas Televízió készített a Thorma János Múzeum kezdeményezésére indított vándorkiállításról. Ez a film az első, amely a Médiatanács online filmeket finanszírozó Neumann János-pályázatán támogatást nyert. A félórás alkotás a Thorma János festő halálának 75. évfordulója alkalmából rendezett kiállítássorozatot dolgozza fel, a részleteket Bakos László szerkesztőtől tudtuk meg.

Szólj hozzá!

Címkék: online film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Neumann János-pályázat Bakos László

Lovasok, Sütő András-rajongók, figyelem! Itt a 38. heti Mecenatúra-filmajánló

2014.09.15. 11:52 :: Sajtoiroda

Szép számban mutat be a héten mecenatúrás filmeket a televízió. Ismeretterjesztő és dokumentumfilmeket láthatnak a Somló-hegy borászatáról, Semmelweis Ignácról, az Örkény lovastáborról, felderíthetnek egy I. világháborús frontvonalat, érdekességeket tudhatnak meg a kútfúrás mai mestereiről, valamint a kerekesszékes rögbiről, valamint megtekinthetik a Vadászmese című tévéfilmet, amely Sütő András novellája alapján készült erdélyi színészekkel. Az alkotásokhoz kellemes kulturális élményt kívánunk.

Szólj hozzá!

Címkék: Magyar Média Mecenatúra

Hámori Gabi, almafajták és izgalmas expedíció az e heti Mecenatúra-filmajánlóban

2014.09.08. 17:11 :: Sajtoiroda

A magyar almafajtákról, a bauxittermelésről, a tanyák világáról és a határon túli magyar fiatalok küzdelmeiről is láthatnak alkotásokat, valamint Máté Gábor, Lázár Kati és Hámori Gabriella főszereplésével egy új magyar kisjátékfilm premierjét is megnézhetik ezen a héten a Magyar Média Mecenatúra program jóvoltából. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„Mindig annak rosszabb, aki az állomáson marad”

2014.09.02. 11:23 :: Sajtoiroda

Interjú Vékes Csaba rendezővel

Hámori Gabi, Lázár Kati és Máté Gábor játsszák a főszerepet Vékes Csaba Á(l)lomás című kisjátékfilmjében. A történet szerint Teri néni ápolónője egy nap holtan találja az idős asszonyt, és problémákkal szembesül, amikor a holttestet el akarja vitetni a lakásból. Az idős hölgynek ugyanis nincs meg a személyi igazolványa, anélkül viszont nem lehet kiállítani a halotti bizonyítványát és a holttestét sem lehet elszállítani. Az ápolónőnek nem marad más választása, mint Teri néninek új személyit csináltatni. A filmet a Médiatanács a Huszárik-pályázat keretében támogatta, a bemutatója pedig szeptember 13-án 23.50-kor lesz az M1 műsorán.

Szólj hozzá!

Címkék: kisjátékfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Vékes Csaba

Makovecz Imre és Cserhalmi György is az e heti Mecenatúra-filmpalettán

2014.09.01. 12:03 :: Sajtoiroda

A vidéki életet bemutató alkotások egész sora várja a filmkedvelőket ezen a héten. Dokumentumfilmet láthatnak a tanyákról, az önellátó gazdálkodásról, a mezőgazdaság kollektivizálásáról, és városi emberek gazdálkodási próbálkozásairól. Emellett érdekes filmet vetítenek egy híres kolozsvári esperesről és a templomépítő Makovecz Imréről is, valamint látható lesz Kapitány Iván legújabb rövidfilmje, amelynek főszerepeit Cserhalmi György és Lengyel Tamás játsszák.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló dokumentumfilm animációs film kisjátékfilm ismeretterjesztő film Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Macskássy Gyula Kollányi Ágoston Ember Judit-pályázat

35. heti Mecenatúra-filmajánló

2014.08.26. 17:07 :: Sajtoiroda

Három dokumentumfilm, egy ismeretterjesztő alkotás és egy kisjátékfilm várja a magyar filmek kedvelőit ezen a héten a Médiatanács jóvoltából. A Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott alkotások elvisznek minket a kulákok, a mezőgazdasági kollektivizálások, a néptánc és a balatoni halászat világába, valamint egy filmetűd keretében részesei lehetünk egy valaha sikeres úszó életének és gondolatainak. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: Magyar Média Mecenatúra

Animációs filmhét az M2-n és az Urániában

2014.08.25. 14:47 :: Sajtoiroda

Augusztus 25-től, vagyis mától augusztus 31-ig a magyar animációs filmművészetet ünnepli az ország. Számos legendás rajzfilmet vetítenek az Uránia Nemzeti Filmszínházban féláron, mindössze 600 Ft-os jegyért, és a közmédia M2-es csatornáján is megannyi magyar animációs filmet tekinthetnek meg a nézők. Az M2 műsorfolyamában 17, a Médiatanács által támogatott alkotást vetítenek.

Szólj hozzá!

Címkék: animációs film Magyar Média Mecenatúra

„Repül a kamera”

2014.08.21. 12:12 :: médiatanács

Interjú Szalay Péter rendezővel

A teljesség felé címmel készített rejtélyekkel teli kísérleti filmet Weöres Sándor azonos című műve alapján Szalay Péter a Médiatanács Huszárik Zoltán-pályázatán elnyert támogatásból. A rendező – aki egyben a forgatókönyvíró is – egy apácáról szóló rövid történetből indult ki, de elsősorban nem a szöveghű megfilmesítésre törekedett, hanem az írás közvetítette érzést kívánta átadni a nézőknek. A szimbolikus és filozofikus filmet akár többszöri visszanézésre is ajánlja az alkotó.

Szólj hozzá!

Címkék: Magyar Média Mecenatúra Szalai Péter A teljesség felé

34. heti Mecenatúra-filmajánló

2014.08.19. 13:54 :: Sajtoiroda

Augusztus 20-át Jankovics Marcell Szent Istvánról szóló ismeretterjesztő filmjével ünnepeljük, de sok más izgalmas ismeretterjesztő, dokumentum- és animációs filmet láthatnak ezen a héten a televízióban, amit a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott: ismereteket szerezhetnek a kommunizmus határőrségéről, bepillanthatnak egy juhászasszony mindennapjaiba, megismerhetik a Káli-medence kincseit és megtekinthetik a Hoppi mesék egy kedves epizódját. A filmekhez kellemes kulturális élményt és tartalmasan eltöltött időt kívánunk mindnyájuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: Magyar Média Mecenatúra

33. heti Mecenatúra-filmajánló

2014.08.11. 14:07 :: Sajtoiroda

Fiataloknak és idősebbeknek, az ismeretterjesztő filmek és a magyar animáció kedvelőinek, valamint a Vásáry Tamás rajongóknak is tartogatnak érdekességeket az eheti Mecenatúra-filmek. Az NMHH Médiatanácsa 2011 óta működteti a Magyar Média Mecenatúra programot, amelynek keretében számos értékes televíziós alkotás készülhetett már el. Ezek közül ezen a héten az alábbi négy filmet tekinthetik meg. A filmekhez kellemes kulturális élményt és tartalmasan eltöltött időt kívánunk mindnyájuknak!

Szólj hozzá!

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Hirdetés

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra