Építészet, betyárság, burnout-szindróma

2016.07.18. 09:00 :: Sajtoiroda

Egy premier és nyolc további értékhordozó alkotás a heti mecenatúrás kínálatban

A múlt heti premier után nem érdemes lemaradni a magyar organikus építészet legnagyobb alakjáról, Makovecz Imréről készült dokumentumfilm második részéről sem, amelyet vasárnap kora délután mutat be a Duna World. A Mindenki című, 2015-ös kisjátékfilmben a 10 éves Zsófi beilleszkedését is nyomon követhetjük az új iskolájában, valamint egy indián történet ihlette animációs filmet is megtekinthetünk Cseh Tamás gyűjteménye nyomán. A héten ismét képernyőre kerül még egy roma értelmiségi fiatalok mindennapjait bemutató, valamint egy az 50-es évek betyárjairól szóló dokumentumfilm. Műsoron lesz egy-egy ismeretterjesztő film a tiszai ártéri szemétlerakás következményeiről, az ’50-es évek híres betyárjairól, a hazai bauxithelyzetről, a növénytermesztés hagyományairól és az egyre többeket érintő munkahelyi kiégésről, vagyis a burnout-szindrómáról. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Összekötni az eget és a földet

2016.07.12. 10:09 :: Sajtoiroda

Interjú Dárday István és Szalai Györgyi rendezőkkel

„Vannak nevek, vezetéknevek, amelyek beszédes nevek a világban. Ilyen a Puskás, ilyen a Mindszenty, ilyen a Béres, ilyen a Rubik, de ilyen Makovecz neve is” - így konferálja fel Makovecz Imre Ybl-, Kossuth- és Prima Primissima-díjas építészt, a magyar organikus építészet megteremtőjét 2009-ben, az Országházban mondott beszéde előtt az Országgyűlés alelnöke. E nagyság előtt tiszteleg a Médiatanács által támogatott, Ég és föld között című háromrészes dokumentumfilm is, amelynek első részét július 24-én, vasárnap, 14 óra 35 perckor mutatja be a Duna World. A film rendezőivel, Dárday Istvánnal és Szalai Györgyivel az alkotás folyamatáról, a dokumentumfilmek sorsáról, de leginkább Makovecz Imréről, a stílusteremtő építészről, az iskolalapító mesterről és a közösségteremtő közéleti emberről beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Dárday István Szalai Györgyi

Makovecz-életmű és a magyar munkásőrség

2016.07.11. 13:13 :: Sajtoiroda

Két premier és hat további alkotás a heti mecenatúrás kínálatban

A magyar organikus építészet legnagyobb alakjáról és a szocialista hatalmi rendszer párthadseregéről készült dokumentumfilmeket mutat be a televízió a hétvégén. Újra képernyőn a 20. századi magyar irodalmi asszonysorsokat feldolgozó dokumentumfilm, a magyar cserkészet jelenét és a tiszai ártéri szemétlerakás következményeit bemutató ismeretterjesztő filmek, időutazást tehetnek a természet mélyére, és animációkat láthatnak egy magyar szuperhősről és egy munkanélküli sárkányról. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Ütés menet közben

2016.07.04. 11:27 :: Sajtoiroda

Gryllus Dorka és Sherer Péter főszereplésében, a Médiatanács támogatásával újra képernyőkön a családon belüli erőszak elfojtott, takargatott, titkolt lelki motívumait felszínre hozó kisjátékfilm, az En Passant. Dokumentumfilmeket láthatnak a 2013-as dunai árvízről, a magyar kulákság felszámolásáról, valamint Pusztairól, Jegesről és Dézsiről, a három székelyföldi betyárról. Megismerhetik a tiszai pillepalack-áradat körülményeit, s animációs filmek szólnak a színészi lét feszítő kérdéseiről és a tiszta szívű nagylelkűségről. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Galamb a Fordban

2016.06.28. 09:38 :: Sajtoiroda

Interjú Mátyássy Áron rendezővel

Ha azt mondom, autó, sokan asszociálunk a szabadságérzésre és egy hétköznapi közlekedési eszközre. Ha azt mondom, az első autó, ami szélesebb tömegeket ért el, akkor talán feldereng egy oldal a történelemkönyvből, rajta egy komoly, bajszos férfi képével: Galamb József magyar mérnökével, aki részt vett a Ford T-modell megalkotásában. Galamb eljutott egy nagy álomtól a mindennapi kényelemig, Mátyássy Áron rendező A bolygóműves című ismeretterjesztő filmjével pedig azt szeretné elérni, hogy az a homályos kép, ami róla dereng, nagyon is élő és inspiráló legyen. A film elkészülését a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta, a premiervetítése június 28-án, kedden 18.00-kor lesz a Duna Worldön, az ismétlése másnap 7.40-kor.

Szólj hozzá!

Címkék: ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Mátyássy Áron

Székely honvédek és a Ford T magyar atyja

2016.06.27. 10:19 :: Sajtoiroda

Öt premier és nyolc további alkotás a heti mecenatúrás kínálatban

Bolygóműves címmel portréfilmet mutat be a tévé a Médiatanács támogatásával a Ford T-modelljének magyar konstruktőréről, Galamb Józsefről, megismerhetnek két XX. századi személyes székely történetet az első világháborúból és egy vegyesházasságról, de folytatódnak a természetfilmes kulisszatitkok és a fajmentő akciók is. Újranézhetjük a magyar irodalmi asszonysorsokat és a kulákság felszámolását, ismét képernyőn lesz többek között az anyák megmentője, a mangalicafilm és egy komisz kölyök is. A mecenatúrás alkotások megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Győri Keksz, természetfilmek és mesék, mesék, mesék

2016.06.20. 09:21 :: Sajtoiroda

Kilenc premier és tizenkét további mecenatúrás alkotás a heti filmajánlóban

Három új homokanimáció, egy elkényeztetett öleb csínytevései, egy komisz kölyök legfrissebb kalandjai és az indiánokat becsapó fehér ember mítosza várja a diákokat premierként a vakáció első napjaiban. A tényeket kedvelők megismerhetik a Győri Keksz és a Láng Gépgyár történetét, egy magyar hittérítő japán munkáját, és a természettudományok száz éve elhunyt nagyszakállú öregjét. Emellett a tucatnyi ismét képernyőre kerülő filmre is érdemes figyelni a romániai titkosszolgálattól Kárpáti Györgyön át a Hőscincérig. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„A legtöbb, amit a gyermekeinknek adhatunk: a gyökerek és a szárnyak”

2016.06.15. 09:38 :: Sajtoiroda

Interjú Gurmai Beátával, a Borka és a varázsruha rendező-forgatókönyvírójával

Borka egy néha jócsont, néha rosszcsont kislány egy hétköznapi családban. Van egy szép ruhája, amelyet még az ükmamája hímzett, a családban anyáról lányra szállt,  és amely - ha szüksége van rá - családfája múltjába repíti őt. Egy olyan elvarázsolt világba, mint amilyen az az erdőszéli ház is, ahol a Borka-világ megálmodójával találkozunk az interjúra. Gurmai Beátával, a Médiatanács finanszírozásával készített Borka és a varázsruha mesefilm rendező-forgatókönyvírójával beszélgettünk az animációsfilm-sorozat vasárnap debütáló második epizódja apropóján, amelyet 12 óra 25 perckor vetít az M2/Petőfi TV.

Szólj hozzá!

Címkék: animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula Gurmai Beáta

Természetfilmes kulisszatitkok, a lipicai és a varázsruha

2016.06.13. 13:14 :: Sajtoiroda

Premierdömping a heti mecenatúrás filmajánlóban

Három ismeretterjesztő film és három gyermekeknek szóló animációs film debütál a héten: csodaszép felvételek kíséretében ismerhetik meg a magyar lipicai lófajta közép-európai tenyésztésének összefogását, a magyar fajmentők harcát a hazánkban őshonos állatfajokért és a természetfilmezés kulisszatitkait feltáró rövid epizódokból álló sorozat első hét részét. A gyerekeket különös világokba kalauzolja egy Borka nevű kislány varázsruhája, egy könyvgyűjtő király hóbortja és a négy évszak szépségét dicsérő animáció. Újra hallhatnak a hawaii mintára álmodott magyar mesefaluról, a kerekesszékes rögbicsapat küzdelmeiről, kis kamerákkal meglesett nagy vadakról, a természetfilm magyar gyökereiről, és két dokumentumfilm is foglalkozik a 20. századi titkosszolgálatok működésével. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A workoholik társadalomtól a magyar mesefaluig

2016.06.06. 10:20 :: Sajtoiroda

Teljesítménycentrikus korunk egyik függőségi problémája, a munkamánia okozta burnout jelenségéről készült film, valamint a természet, a költészet és a kép egybefonódásáról gyerekeknek szóló animációs sorozat debütál a héten. Dokumentumfilmek dolgozzák fel egy hawaii mintára álmodott magyar mesefalu és egy kerekesszékes rögbicsapat emberfeletti kitartásáról szóló történeteit; ismeretterjesztő filmeket láthatnak a magyar turizmus atyjáról, az anyák megmentőjéről, Budapest földalatti titkairól, a természetfilmesek kulisszatitkairól és a Palócföld kulturális örökségéről, a gyerekeket pedig Kojot, a prérifarkas és a Négyszögletű Kerek Erdő animált történetei várják. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra