„Itt nincs forgatókönyv, azt az élet írja”

2015.07.28. 08:58 :: Sajtoiroda

Interjú Lerner János természetfilmessel

Lerner János a Természetfilm.hu filmes csapatának tagjaként számos mecenatúrás alkotás elkészítésében vett részt. Szerkesztője és szövegírója például Az időgyűrű ura I-III., valamint rendezője és szövegírója A természetfilm magyar találmány? és A Vargyas-szoros elveszett világa című filmeknek, amelyek amellett, hogy magas szakmai színvonalat képviselnek, a tévénézők körében is nagy sikert aratnak. Most a Médiatanács Kollányi-pályázatának támogatásával újabb sorozat készítésén dolgozik, amely a Temészetfilmesek és egyéb állatfajták munkacímet viseli, és ötperces részekben vezeti majd be a nézőket a természetfilmek világába. Az alkotási folyamatról, valamint a különleges természetfilmes helyzetekről magát a rendező-operatőrt, Lerner Jánost kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Lerner János

Utazás időben, térben és a hagyományok útján

2015.07.27. 11:37 :: Sajtoiroda

Különleges utazásokra hívja a nézőket az e heti Mecenatúra-kínálat. Pajer Róbert játékfilmjei, valamint az időgyűrű, amely Varga Livius kezébe kerül, visszavisznek minket a középkorba, valamint a természeti képződmények történetének fontos állomásaira. Emellett pillepalackokkal sodródhatunk a Tiszán természetfilmesek egy lelkes csoportjának köszönhetően, de barangolást tehetünk a népi növénytermesztés hagyományának útján is. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Pici babák, Pilinszky és kapunyitási pánik

2015.07.21. 13:58 :: Sajtoiroda

Talán a Pilinszky János költészetéért rajongóknak is tud újat mutatni az ezen a héten műsorra kerülő dokumentumfilm, amely a költő európai útjairól szól. Pilinszky mellett szó lesz a magyarországi koraszülötthelyzetről, kisfilmet láthatnak egy éppen felnőtté váló fiú viszontagságairól és megtekinthetik a Gyurmók című animációs sorozat befejező részét. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Természetközeli hétvégi hűsölés a Médiatanácstól

2015.07.17. 11:32 :: Sajtoiroda

A nyári hétvégéket legjobb a szabadban tölteni, de az sem marad természetközeli élmény nélkül, aki ezen a hétvégén inkább a televíziózást, ezen belül pedig a mecenatúrás alkotásokat választja. Az erdélyi nézők egy ökofalu sajátos és természetes világába pillanthatnak be. A Tisza kedvelői érdekes dokumentumfilmet láthatnak a folyót szennyező pillepelackról, a gyerekek és fiatalok pedig jót derülhetnek a Gyurmók legújabb részén. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„A forgatás tényleg nagy kaland”

2015.07.14. 10:43 :: Sajtoiroda

Interjú az elsőfilmes Kapitány Frigyessel, a Gyurmók című animációs sorozat rendező-operatőrével

Kamaszoknak szóló, abszurd humor dominál a klasszikus történetmesélés felett az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) legjobb térbeli animáció díját elnyerő Gyurmók című sorozatban, amelyben egy gyermekszoba asztalfiókjában lakó öntörvényű gyurmafigurák kelnek életre és keresnek kalandokat öt epizódon át. A filmsorozat vasárnap délutánonként az M2-n látható. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Macskássy Gyula-pályázatán támogatást nyert sorozat kitalálója, alkotója, Kapitány Frigyes a Médiatanács blogjának nyilatkozott.

Szólj hozzá!

Címkék: animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kapitány Frigyes

Csemegézzen a hűsítő Mecenatúra-filmekből a nagy melegben

2015.07.06. 13:26 :: Sajtoiroda

A héten szerdáig várható a nagy hőség országszerte, de a hét második felében is érdemes még a lakásban maradni és bekapcsolni a tévét, mert az izgalmas és igényes természetfilmek, a díjnyertes Gyurmók egy újabb epizódja, valamint a pázmándi ökofalu története is hasznos időtöltést ígér a Magyar Média Mecenatúra program támogatásának köszönhetően. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Valami ősit kap telibe ez a dal

2015.06.30. 12:17 :: Sajtoiroda

Interjú Lévai Balázzsal, aki a Most múlik pontosan című slágerről készített dokumentumfilmet

Elengedni, megtalálni, feldolgozni, továbbvinni. Nagyjából ezzel a négy szóval lehet jellemezni azt a hangulatot, amely úrrá lesz rajtunk, ha megnézzük Lévai Balázs Engedem hadd menjen című dokumentumfilmjét. Kiss Tibi drogos múltját sokan ismerik, a Csík Zenekar feldolgozó tevékenységét talán még többen. Kevesen tudják azonban, hogy hogyan születnek ezek a Csík-nóták, milyen a megítélésük népzenész körökben, vagy hogy a Most múlik pontosan mezőségi népzenei betétjét egy román-magyar zenésznek köszönhetjük: az ő leszármazottai is megjelennek a képkockákon. A Médiatanács által támogatott filmet ma este 20.30-kor ingyenesen vetítik a Dürer Kertben, ahol a film után Lévai Balázzsal és Csík Jánossal beszélgetnek az alkotásról. A film elkészüléséről a rendezőt kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Lévai Balázs

KAFF-nyertes film az M2 műsorán

2015.06.29. 17:07 :: Sajtoiroda

Ha kíváncsiak arra a filmre, amely megnyerte a 2015-ös Kecskeméti Animációs Filmfesztivál legjobb térbeli animációnak járó díját, akkor kapcsolják be a tévéjüket most vasárnap, és nézzék meg Kapitány Frigyes bájos animációs sorozatát, amelyet Gyurmók címmel készített a Médiatanács támogatásából. Az íróasztal fiókjában élő gyurmafigurák szórakoztató perceket okoznak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Szerdán Semmelweis-nap lesz, vagyis az egészségügyi dolgozók napja. Ebből az alkalomból a Spektrum TV levetíti Katona Zsuzsa Semmelweisről készült dokumentumfilmjét, amelyből eddig a szélesebb közönség számára ismeretlen információk is kiderülhetnek az anyák megmentőjéről. Ezekhez és az ezen a héten vetített többi mecenatúrás filmhez is kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiunknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Mesék az Óperencián túlról és a felnőttek világából, tények a téeszesítésről

2015.06.22. 08:33 :: Sajtoiroda

A Lengemesék pitypangbóbita méretű szereplőinek újabb kalandja és az íróasztal mélyén élő Gyurmók egy kedves epizódja nyújt szórakozást a kicsiknek a vakáció kezdetén. De a felnőttek sem maradnak néznivaló nélkül: kisfilmet, dokumentum- és animációs filmet is láthatnak ezen a héten a televízióban, amit a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott. A nézők megismerhetik az Univerzumban magányosan utazó Sina és Koré, a haldokló bolygón élő ifjú ősanya teremtés történetét, a négy napon át liftbe ragadt lány groteszk meséjét, valamint tényszerű betekintést nyerhetnek a téeszesítés – a mezőgazdaság könyörtelen kollektivizálásának – világába. A filmekhez kellemes kulturális élményt és tartalmasan eltöltött időt kívánunk mindnyájuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„Az elképesztő mértékek megleptek”

2015.06.16. 14:27 :: Sajtoiroda

Interjú Hollós László producerrel az Andrássy-szobor újraalkotásáról forgatott filmjéről

„Jobb helyeken az ilyen különleges munkálatokról filmet forgatnak, és eladják a National Geographicnak” – jegyezte meg egy jelenlevő érdeklődő egy újságírói tudósítás szerint, amikor idén májusban újra felállították Andrássy Gyula lovasszobrát a Kossuth téren. 2013-ban a Kollányi Ágoston-pályázaton a Médiatanács támogatást adott A szobor születik – Bronzba öntött történelem című pályázat alkotóinak, hogy ismeretterjesztő filmben örökítsék meg az egykori miniszterelnökünkről készült emblematikus szobor újbóli megalkotási folyamatát. A részletekről Hollós Lászlót, a film producerét, szerkesztő-riporterét kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Hollós László

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra