Valami ősit kap telibe ez a dal

2015.06.30. 12:17 :: Sajtoiroda

Interjú Lévai Balázzsal, aki a Most múlik pontosan című slágerről készített dokumentumfilmet

Elengedni, megtalálni, feldolgozni, továbbvinni. Nagyjából ezzel a négy szóval lehet jellemezni azt a hangulatot, amely úrrá lesz rajtunk, ha megnézzük Lévai Balázs Engedem hadd menjen című dokumentumfilmjét. Kiss Tibi drogos múltját sokan ismerik, a Csík Zenekar feldolgozó tevékenységét talán még többen. Kevesen tudják azonban, hogy hogyan születnek ezek a Csík-nóták, milyen a megítélésük népzenész körökben, vagy hogy a Most múlik pontosan mezőségi népzenei betétjét egy román-magyar zenésznek köszönhetjük: az ő leszármazottai is megjelennek a képkockákon. A Médiatanács által támogatott filmet ma este 20.30-kor ingyenesen vetítik a Dürer Kertben, ahol a film után Lévai Balázzsal és Csík Jánossal beszélgetnek az alkotásról. A film elkészüléséről a rendezőt kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Lévai Balázs

KAFF-nyertes film az M2 műsorán

2015.06.29. 17:07 :: Sajtoiroda

Ha kíváncsiak arra a filmre, amely megnyerte a 2015-ös Kecskeméti Animációs Filmfesztivál legjobb térbeli animációnak járó díját, akkor kapcsolják be a tévéjüket most vasárnap, és nézzék meg Kapitány Frigyes bájos animációs sorozatát, amelyet Gyurmók címmel készített a Médiatanács támogatásából. Az íróasztal fiókjában élő gyurmafigurák szórakoztató perceket okoznak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Szerdán Semmelweis-nap lesz, vagyis az egészségügyi dolgozók napja. Ebből az alkalomból a Spektrum TV levetíti Katona Zsuzsa Semmelweisről készült dokumentumfilmjét, amelyből eddig a szélesebb közönség számára ismeretlen információk is kiderülhetnek az anyák megmentőjéről. Ezekhez és az ezen a héten vetített többi mecenatúrás filmhez is kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiunknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Mesék az Óperencián túlról és a felnőttek világából, tények a téeszesítésről

2015.06.22. 08:33 :: Sajtoiroda

A Lengemesék pitypangbóbita méretű szereplőinek újabb kalandja és az íróasztal mélyén élő Gyurmók egy kedves epizódja nyújt szórakozást a kicsiknek a vakáció kezdetén. De a felnőttek sem maradnak néznivaló nélkül: kisfilmet, dokumentum- és animációs filmet is láthatnak ezen a héten a televízióban, amit a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott. A nézők megismerhetik az Univerzumban magányosan utazó Sina és Koré, a haldokló bolygón élő ifjú ősanya teremtés történetét, a négy napon át liftbe ragadt lány groteszk meséjét, valamint tényszerű betekintést nyerhetnek a téeszesítés – a mezőgazdaság könyörtelen kollektivizálásának – világába. A filmekhez kellemes kulturális élményt és tartalmasan eltöltött időt kívánunk mindnyájuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„Az elképesztő mértékek megleptek”

2015.06.16. 14:27 :: Sajtoiroda

Interjú Hollós László producerrel az Andrássy-szobor újraalkotásáról forgatott filmjéről

„Jobb helyeken az ilyen különleges munkálatokról filmet forgatnak, és eladják a National Geographicnak” – jegyezte meg egy jelenlevő érdeklődő egy újságírói tudósítás szerint, amikor idén májusban újra felállították Andrássy Gyula lovasszobrát a Kossuth téren. 2013-ban a Kollányi Ágoston-pályázaton a Médiatanács támogatást adott A szobor születik – Bronzba öntött történelem című pályázat alkotóinak, hogy ismeretterjesztő filmben örökítsék meg az egykori miniszterelnökünkről készült emblematikus szobor újbóli megalkotási folyamatát. A részletekről Hollós Lászlót, a film producerét, szerkesztő-riporterét kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Hollós László

Lengemesékkel indul a Mecenatúra-nyár

2015.06.15. 16:20 :: Sajtoiroda

A héten már a legtöbb iskolában véget ér a tanév. Mivel is lenne érdemesebb kezdeni a vakációt, mint egy Berg Judit-mese alapján készült izgalmas és kedves magyar animációs filmmel, ami az évszakok váltakozása mentén mutatja be a fiktív hősök, a lengék életét? De az idősebb korosztály sem marad érdekes film nélkül: dokumentumfilmet láthatnak a mezőgazdaság kollektivizálásáról és egy magyar ökofaluról. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Budapest Bár, Balatonszárszó

2015.06.08. 12:23 :: Sajtoiroda

Ezen a héten akkor is megtalálja az Önnek való műsort a Mecenatúra-filmek között, ha könnyed és akkor is, ha informáló, elgondolkodtató vagy esetleg politikai-történelmi filmre vágyik. A Budapest Bár zenekar történetéről szóló dokumentumfilmet az M2, a ’43-as szárszói találkozóról készült alkotást a Duna World, a élet és a halál kérdéskörét taglaló ismeretterjesztő filmet pedig a TV2 tűzi műsorára. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Egyre több csatornán a Mecenatúra-alkotások

2015.06.01. 15:46 :: Sajtoiroda

Ezen a héten a Spektrum Home, a Duna TV, a Duna World, a Hír TV, a TV2 és az MTA filmklub műsorán is találkozhatnak mecenatúrás filmekkel, amelyeket most is az átadott ismeretanyag sokszínűségéről ismerhetnek meg. Szó lesz a növénytermesztés fortélyairól, a Lyme-kórról, a 19. századi buja Budapestről, Bárány Róbert Nobel-díjas orvosról, a délvidéki kútfúrókról, László Gyula történész munkásságáról, valamit Moka Béláról, aki 1971-ben egy repülőgépet eltérítve próbált eljutni Bécsbe. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

1 komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Felkavaró film tenyérnyi gyerekekről

2015.05.27. 16:15 :: Sajtoiroda

Interjú egy Mecenatúra-különdíjas rendezővel

Mi történik egy kisbabával, aki a terhesség 24. hetében jön a világra? Milyen esélyei vannak az életben maradásra? Mit tesznek, mit tehetnek meg az orvosok, a nővérek? És mi az, amiről a szülőknek érdemes tudni, de amire nagyon nehéz felkészülni? Koraszülött gyerekekről, szüleikről, orvosaikról és ápolóikról forgatott többszörös díjnyertes filmet Szuchy Zsuzsanna, amelynek elkészülését az NMHH Médiatanácsa az Magyar Média Mecenatúra-program Ember Judit-pályázatán finanszírozta. A rendezőt a film forgatásának körülményeiről, a visszajelzésekről, a díjakról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Szuchy Zsuzsanna

Szobrok, képek, szerelmek

2015.05.22. 11:08 :: Sajtoiroda

E heti mecenatúrás filmajánló a tévénézőknek

Öt dokumentumfilm, két ismeretterjesztő film és egy portréfilm várja a magyar filmek kedvelőit ezen a héten a Médiatanács jóvoltából a közszolgálati médiában és a kereskedelmi csatornákon is. A Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott alkotások közül Mészáros Márta filmje elkalauzol bennünket a sztálini tisztogatások utáni Kirgizisztánba, bepillanthatunk a szoborkészítés rejtélyes világába, együtt rakhatjuk a homokzsákokat az árvízi mentőkkel és elmerülhetünk a fővárosi mozik múltjában, megismerkedhetünk a bionika legújabb vívmányaival, érdekességeket tudhatunk meg a kútfúrás mai mestereiről, valamint részesei lehetünk egy XX. századi polihisztor életének. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Villáminterjú három Mecenatúra-díjazottal

2015.05.21. 15:49 :: Sajtoiroda

Glaser Katalin, Nagy Dénes és Szász Attila filmrendezők nyilatkoztak a Médiatanács blogjának annak kapcsán, hogy hétfőn az elsők között vehették át a testület Magyar Média Mecenatúra-díjait animáció, dokumentumfilm és televíziós játékfilm kategóriákban.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló interjú Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Hirdetés

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra