Duna, Tisza és ami köztük van

2015.03.23. 11:05 :: Sajtoiroda

Magyarország két meghatározó folyója a Duna és a Tisza. A folyók vonzáskörzetében számos jelentős elődünk élt, alkotott és vitt véghez a nemzetet meghatározó tetteket. Ezen a héten a Magyar Média Mecenatúra program által támogatott alkotásokban szó lesz mindkét folyóról, és két nagy fontosságú elődünkről, István királyról és Károlyi Bernátról. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Természetfilmek Varga Liviusszal és igényes ismeretterjesztés

2015.03.16. 12:15 :: Sajtoiroda

Ezen a héten két olyan természetfilmet is vetít a televízió, amelynek műsorvezetője Varga Livius, és amelyet egyúttal a Médiatanács támogatott: az egyik Budapest legrejtettebb zugait mutatja be, a másik vadállatok életébe enged bepillantást. Ezeken az alkotásokon kívül számos olyan izgalmas ismeretterjesztő és dokumentumfilmet láthatnak ezen a héten is, amelyek a Magyar Média Mecenatúra program keretében készültek el. Szó lesz az Erdélyi Helikon íróközösség tagjairól, a magyar tejről, a példamutató faluról, Makkoshotykáról, a sárospataki könyvtár kincseiről, Makovecz Imréről és István királyról. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

Húsz kilométer, de fényév távolság Olaszliszkától

2015.03.12. 08:44 :: Sajtoiroda

Interjú Lakatos Iván filmrendezővel a zempléni Makkoshotyka faluról forgatott dokumentumfilmjéről

Van egy alig kilencszáz lakosú kis falu az egykori Zemplén megye sarkában: Makkoshotyka. Talán a közvetlen környezetében lévő kisebb településeken kívül a lakosság nem is nagyon ismeri a nevét. Lakatos Iván filmrendező azonban úgy érezte, ezt a példamutató falut mindenképpen meg kell mutatnia. Mert ez egy olyan falu, ahol nincs cigánykérdés. Ahol a családok szorgalmasan dolgoznak, akár cigányok, akár nem, ahol a falu fele vegyes házasságban él, és ahol a falusiak a végzett munkájuk alapján becsülik egymást generációk óta, szakemberekként és emberekként. Az Ez egy ilyen falu… című, a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja keretében az Ember Judit-pályázaton támogatott dokumentumfilmet március 12-én 15.30-kor a Duna TV, március 18-án 16.45-kor a Duna World vetíti.

1 komment

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Lakatos Iván

Barátság, együttélés, természet

2015.03.09. 10:18 :: Sajtoiroda

Érdeklik a magyar vidékekről szóló igényes magyar ismeretterjesztő és természetfilmek? Akkor ezen a héten érdemes a közmédia műsorát figyelnie, ugyanis szó lesz a Káli-medence kincseiről, a Szigetközről, valamint Varga Livius elkalauzol bennünket többek között a Fertő-tóhoz is. Emellett a Csataterek és az Ezüst-Patak animációs sorozatok záró epizódjait is megtekinthetik, és a héten két film is körbejárja a magyarság és a cigányság magyarországi helyzetét. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

„Nem nyafogunk, megyünk!”

2015.03.04. 08:31 :: Sajtoiroda

Ezt mondja Csapó nagyi, Marika néni az unokájának, miközben reggel 6-kor, 3 kilométeren keresztül, hegyen-völgyön át, sáros és elhanyagolt útvonalakon kíséri le őt az iskolába. A szeretetteljes keménység azonban ugyanannyira szól saját magának is, mint Zsoltinak. Nagy szövetség van köztük, egyformán szükségük van a másikra. Surányi Z. András dokumentumfilmje, a Panoráma bemutatja a mindenre elszánt nagymama küzdelmeit, és a szegénységben élő emberek mindennapjait. A Médiatanács által az Ember Judit-pályázaton támogatott film szól a nélkülözésről, a kilátástalanságról és a küzdésről, de szól a reményről is, és arról, hogy az ember mindent kibír, ha a szükség úgy hozza. A dokumentumfilmet március 3-án, kedden 21.00-kor vetíti a Duna World, és március 4-én, szerdán, 23.30-kor tűzi műsorára a Duna TV.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Surányi Z. András

Tágítsa horizontját tévézve!

2015.03.02. 09:46 :: Sajtoiroda

Ismeretterjesztő és dokumentumfilmek ezen a héten is a Mecenatúra-program jóvoltából

Minden új technológia akkor éri el a célját, ha olyan dologra használjuk, ami valódi értéket tud vinni az emberek mindennapjaiba. A televíziózás egyik nagy előnye, hogy az értékes információk és tudásanyag élvezetes és gyors formában jutnak el a nézőkhöz. A Médiatanács által támogatott filmek remekül példázzák azt, hogy hogyan is lehet igazán jól hasznosítani a tévé nyújtotta lehetőségeket. Ezen a héten ezért számos nagyszerű ismeretterjesztő és dokumentumfilmet láthatnak a képernyőkön. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt és hasznosan eltöltött időt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Szeret moziba járni? Vagy inkább otthon filmezne?

2015.02.23. 13:31 :: Sajtoiroda

Ezen a héten Ön döntheti el, hol néz izgalmas mecenatúrás filmeket, mert vetítik őket a moziban és a tévében is. Az Urániában három, a rendszerváltás előtti időkről szóló ismeretterjesztő film lesz látható, a Lejáratás és bomlasztás, Az igazság soha nem késő, valamint a Cinema Inferno. A tévében pedig, a megszokottak szerint, változatos műfajú és témájú filmekkel várjuk az értékes tartalmakra éhezőket: szó lesz a magyar jazzdobosokról, a székelyföldi betyárokról, folytatódik a Csataterek sorozat, képet kaphatunk a vándorszínházak, a kunok és a romániai titkosszolgálat világáról. Megismerhetjük az Ezüst-Patak zenekar egyik újabb animált zeneszámát, valamint a Tisza történelmét, találkozhatunk irodalmi asszonysorsokkal, pálos szerzetesekkel, legendás természetfilmesekkel, valamint egy játékfilm keretében egy mágikus hatalommal rendelkező fazekasmesterrel is. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A zenei videoklip és a rajzfilm határán

2015.02.17. 09:47 :: Sajtoiroda

Interjú Pál Balázs animációs filmrendezővel

Szelfiző katonaló, travoltás járású huszár, űrruhás kakas és takaros menyecskék is szerepelnek azokban az alkotásokban, amelyek az Ezüst-Patak zenekar népzenei feldolgozásait jelenítik meg animációs videoklip-sorozatként. Pál Balázs animációs rendező különleges vállalkozását a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programban a Macskássy Gyula-pályázaton támogatta. Mától négy héten át keddenként este 23.05-kor egy-egy epizódot ebből megnézhetünk az M1-en.

Szólj hozzá!

Címkék: animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Pál Balázs

Kulturális, történelmi és társadalmi ínyencségek az e heti Mecenatúra-filmekben

2015.02.16. 14:01 :: Sajtoiroda

A Budoku filmfesztivál egy különdíját is elnyert alkotással, a Besence Opennel indul a hét: az alkotás egy ormánsági zsákfalu esetét mutatja be a teniszpályával. A továbbiakban izgalmas animációsorozatban tekinthetjük meg a nagy magyar csaták helyszíneit és eseményeit, valamint találkozhatunk a modern zenei köntösbe öltöztetett népi kultúrával is. Dobronay László rendezésének köszönhetően objektív képet kaphatunk a magyarországi romákról, Farkas György filmjéből pedig a kunok történelméről. A sort az Örkény lovas táborról készült dokumentumfim-sorozat zárja, amely három, külföldön világhírűvé vált magyar lovaglótanárt mutat be, akik az USA, Nagy-Britannia és Hollnadia lovassportját modernizálták. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„…mindenből megpróbálja az emberit és a legpozitívabbat kihozni”

2015.02.06. 09:22 :: Sajtoiroda

Városi legendákról készít animációs sorozatot Glaser Katalin a Médiatanács támogatásának köszönhetően. A rendezőnő Három nagymamám volt című animációs filmjét, amellyel díjat is nyert, és osztatlan sikert aratott a nézők körében, szintén a Macskássy-pályázaton keresztül finanszírozta a Médiatanács. A most készülő sorozat hasonlóan bájos, ugyanakkor humoros és szarkasztikus lesz. Az alkotót a készülő filmről, jövőbeli terveiről és rendezői tevékenységéről kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Glaser Katalin

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Hirdetés

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra