„Meg kell tanulni hinni magunkban, és akkor menni fog”

2015.11.24. 15:49 :: Sajtoiroda

Helló, szia, csókolom! címmel rendezett dokumentumfilmet korunk párválasztási problémáiról Oláh Kata rendező. A film felhívja a figyelmet az önbizalomhiányos fiatalokra, és rávilágít arra, hogy nyitottsággal mennyi mindent elérhetünk. A történet három szálon fut: egyrészt bemutatja az idős generáció ismerkedési szokásait, másrészt azt, hogy mit tanulhatnak a fiatal fiúk csajozási tréningeken, harmadrészt pedig megjeleníti egy fiatal blogger lány véleményét. A Médiatanács Ember Judit-pályázatán támogatott alkotást november 30-án, hétfőn 23.55-kor mutatja be a Duna TV. A film részleteiről Oláh Kata rendezőt kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Oláh Kata

Pilinszky, Voltaire és Drakula

2015.11.23. 09:49 :: Sajtoiroda

Sokszínű tematika és műfaji változatosság az e heti mecenatúrás filmajánlóban

Három dokumentumfilm, egy animáció és egy kísérleti mozaikfilm is terítékre kerül a Médiatanács által támogatott alkotások közül a héten. Betekintést nyerhetünk a göcseji paraszti gazdálkodóhagyomány modernkori mindennapjaiba, egy álmokat és bűnöket egyaránt rejtő ház lakóinak zárt ajtók mögötti titkaiba és Pilinszky János korának szellemi-kulturális közegébe is, a költő európai útjait megelevenítő portréból. Voltaire Candide-jának kortárs animációs feldolgozásában többek között Molnár Piroska, Kulka János és Jordán Adél keltik új életre a 18. századi szereplőket, míg a hét legvégén a Drakula-mítosz nyomába eredhetünk, melyről kiderül, hogy a közhiedelemmel ellentétben a vajdahunyadi Drakula grófnak vajmi kevés köze van Erdélyhez. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Álmok és délibábok, világtalan szemek fénye és a boldog festő

2015.11.16. 11:15 :: Sajtoiroda

Életutak és életpályák az e heti mecenatúrás filmcsokorban

Egészen különböző életpályák, egészen eltérő élethelyzetek, egy azonban közös bennük: hogy egyik sincs drágakővel kikövezve. De még csak macskakővel se. Csupa olyan történet tárul elénk a heti filmkínálatban, amely nem engedi elfelednünk, mennyire hálásnak kell lennünk minden egyes gondtalan óráért, percért. Betekintést nyerhetünk az ötvenes évek kommunista diktatúrája által üzemeltetett hortobágyi munkatáborokba és a kényszeresen deportáltak tragikus tapasztalásaiba. Nem kevésbé tragikus Varga Ágota dokumentumfilmjében a világtalan házaspár látó gyermekeként született Ferikének a sorsa sem, akit átlagon felüli kihívásokkal várt az élet. A cigány közösség mindennapjainak apró, de rendszeres küzdelmeibe immáron harmadik alkalommal pillanthatunk be, majd két szakmához kötődő életpálya, a vállalkozó kedvű kutató és egy boldog festő pályájának nehézségeit és küzdelmeit, kihívásait és örömeit is megismerhetjük a heti kínálatból. A filmnézéshez tartalmas kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„Erdély erdők nélkül már nem Erdély”

2015.11.13. 09:04 :: Sajtoiroda

Interjú Szabó Attilával, a Méregzöld mesék című dokumentumfilm rendezőjével

Az erdélyi famaffia tevékenységét leleplező sokkoló bizonyítékait és egy fáradhatatlan civil szélmalomharcát tárja elénk Szabó Attila Méregzöld mesék című tényfeltáró dokumentumfilmje. A film másfél éves oknyomozó terepmunka és számos tanúvallomás eredménye, melyekből kiderül, hogy az erdélyi famaffia nemcsak a rengetegekben végez visszafordíthatatlan pusztítást, de az egyszerű emberek közt is sorra szedi áldozatait. A megrendítő esetekről tudósító valós mesék premiervetítését szombaton 16 óra 50 perckor tűzte műsorára a Duna Televízió. A Magyar Média Mecenatúra program Kollányi-pályázatának keretében támogatott film rendezőjével ezen apropóból beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Szabó Attila

Famaffia és díjnyertes fafilm, együttélés és autonómia, Marozsán házassága és Kulka levele

2015.11.09. 13:23 :: Sajtoiroda

Egyéni és közösségi küzdelmek az e heti Mecenatúra-ajánló filmjeiben

Test és lélek, egyén és közösség küzdelmei, vívódásai és harcai egyaránt előkerülnek az e heti Mecenatúra-kínálatban. Hétfőn lesz az ősbemutatója a Marozsán Erika és Jordán Tamás neveivel fémjelzett Janus című játékfilmnek, a hét másik (kis)játékfilmjében pedig Kulka János szereplésével egy tanyasi ember viszontagságait követhetjük végig, aki végső elkeseredettségében levélben fordul Istenhez. Megismerkedhetünk a második világháborús hadifogságból hazatért magyar katonák megpróbáltatásaival, valamint az erdélyi famaffia és a civilek harcával. Az egymás mellett élő kultúrák együttélési kihívásairól szolgálnak számos tanulsággal a dél-tiroli német ajkú autonóm közösség és a magyarországi roma közösség történeteit bemutató dokumentumfilmek, de az együttélés egy másfajta, természetközeli síkját mutatja be az óriástölgy életét fókuszban szemlélő fafilm is. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Gyulai kolbász, egy burdosház, misszió és bomlasztás

2015.11.02. 10:59 :: Sajtoiroda

Dokumentumfilmek az e heti Mecenatúra-ajánlóban

Az útszéli keresztfákról szóló dokumentumfim-sorozat a negyedik, egyben befejező részéhez ér és ismét látható lesz Skrabski Fruzsina halálról szóló filmje. Szó lesz emellett a Keresztény Roma Szakkollégiumok Hálózatának missziójáról, a szocializmus befeketítési technikáiról, egy Amerikába kivándorolt magyar szerencséjéről és burdosházáról, a gyulai kolbász gyárának történetéről, a Tiszán az árral levonuló pillepalackokról, a bauxitbányák világáról és megtekinthetnek egy kisfilmet is egy tanyasi házaspárról és egy keresztkészítőről, amelynek főszerepeit Lukács Andor, Lázár Kati és Haumann Péter játsszák. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

Az öreg Händel egy kortárs hangjáték új műfajában

2015.10.27. 16:11 :: Sajtoiroda

Interjú Sárospataki Zsuzsannával, az „Uram, mily sötétek a Te döntéseid” című rádiójáték rendezőjével

Elgondolkodtató, friss megközelítésű művet hallgathatnak meg az érdeklődők szombaton a Magyar Katolikus Rádióban. Az „Uram, mily sötétek a Te döntéseid” opera secca rádiójáték Georg Friedrich Händelt állítja a középpontba, aki élete végén a valóság és a fikció keveredésével emlékezik vissza jelentős darabjaira, szerelmeire, és szembesül az élet és a halál fő kérdéseivel. A hangjáték forgatókönyvét Elek Szilvia írta, az alkotást Sárospataki Zsuzsanna rendezte. A Médiatanács Cserés Miklós-pályázatán nyertes művet a Magyar Katolikus Rádió október 31-én 17 óra 4 perctől mutatja be Páholy és Pódium című műsorában.

Szólj hozzá!

Címkék: Magyar Média Mecenatúra Cserés Miklós-pályázat Sárospataki Zsuzsanna G. F. Händel

A könnyed rajzfilmektől a rakpart skót zsidómentőjén át a halál mibenlétéig

2015.10.26. 10:57 :: Sajtoiroda

Heti televíziós filmajánló

Ezen a héten széles kínálatot nyújtunk animációs filmekből: városi legendák, egy munkanélküli sárkány, Rófusz Ferenc hoppimeséi, a különös koalák, Berti, a barika, Gyurika, a komisz kölyök és egy a gyerekkor emlékeit felelevenítő alkotás is a terítéken lesz. De természetfilmekből sem lesz hiány, ellátogathatunk a Molnár János-barlangba, időutazást tehetünk Varga Líviusszal, pillepalackokon utazhatunk a Tiszán és egy nagy fa lombját is megvizsgálhatjuk közelebbről. Emellett szó lesz a gulágok világáról, Budapest második világháborús ostromáról, az útmenti keresztfákról, az Északi-középhegység bányászatáról Jane Hannigen skót zsidómentőről, a kőkorszak emberéről, a rimóci növénytermesztési hagyományokról, valamint a magyar kun gyökerekről. Mindenszentek hétvégéjén emellett megnézhetik Skrabski Fruzsina halálról készült dokumentumfilmjét is. A mozinézőket pedig két filmbemutató várja az Urániában, ahol hétfő este lesz a Szatmár-sziget rabjai – A nagy háború fogolykálváriája díszbemutatója, szerdán pedig Márton Áron boldoggá avatási pere vár ránk. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Mecenatúrás hosszúhétvége: Dózsa homokanimáción, az ’56-os olajos forradalom és a leányfalui gázolás

2015.10.19. 13:26 :: Sajtoiroda

Hét közben is számos mecenatúrás filmmel találkozhatnak a tévében, de az alkotások javát a hosszúhétvégére tartogatjuk. Két filmben is szó lesz Budapestről: Babos Tamás dokumentumfilmje a főváros második világháborús ostromát, Lerner János alkotása a város alatt található Molnár János-barlangot mutatja be. Pillepalackokon úszhatunk le a Tiszán egy ismeretterjesztő film segítségével, homokanimáción nézhetjük meg az 1514-es Dózsa-féle parasztfelkelést és izgalmas dokumentumfilmeket láthatunk a Kádár-kor és a versek kapcsolatáról, valamint 1956 „olajos forradalmáról”. Párizsba látogathatunk egy kisjátékfilm hangulatának köszönhetően, részt vehetünk egy időutazásban Varga Líviusszal, fikciós kisjátékfilmet láthatunk, amelyet a 2000-es leányfalui gázolás ihletett és újra bepillanthatunk a rimóci kertművelési hagyományokba. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Ónodi, Simon, Csapó – Színészportrék egy volt színésztől

2015.10.14. 09:43 :: Sajtoiroda

Nemrégiben jelent meg az interneten annak a sorozatnak az első része, amelyet Ujvári Csaba híres színészek egy-egy napjáról forgatott. Az első részben Ónodi Eszter egy napját követhetjük végig, nemsokára pedig nyilvános lesz a Simon Kornéllal és a Csapó Virággal készült epizód is. A filmek 7-8 percben mesélnek a színészek jellemvonásairól és napjaik hangulatáról, valamint fény derül arra is, hogyan viszonyulnak egy-egy szerepükhöz, vagy hogy mennyire elégedettek az életükkel. A sorozat elkészülését az NMHH Médiatanácsa támogatta a Neumann János-pályázat keretéből.

Szólj hozzá!

Címkék: online film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Neumann János-pályázat Ujvári Csaba

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra