Film a modern bábjátszás magyar atyjáról

2016.08.22. 12:40 :: Sajtoiroda

Két animációs film debütál a héten a Médiatanács támogatási rendszerének köszönhetően: korabeli fotográfiákon kel életre a Nyugat-Európát megjárt magyar festő- és bábművész, A. Tóth Sándor művészete, és egy hajótörött nagypapa és unokája kalandjait feldolgozó sorozat is bemutatkozik. Újra képernyőn a szomorú kacagányok, a természetfilmes kulisszatitkok, a magyar Donkey Xote, a 2009-es csepeli kettős gyilkosság háttere, a Tanácsköztársaság 133 napja, a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján pedig a norilszki gulág áldozataira emlékezünk. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló animációs film Magyar Média Mecenatúra

Premierfilm a páneurópai piknikről és magyar kocsma a Holdon

2016.08.15. 08:51 :: Sajtoiroda

Az európai történelmet megváltoztató páneurópai piknikről és Magyarország abban betöltött szerepéről szóló friss magyar dokumentumfilm debütál nemzeti ünnepünk előestjén, és egy szatirikus sci-fi rádiójáték bemutatására is sor kerül a Holdra kivándorolt és ott kocsmát üzemeltető magyarokról. Újranézhetik a Béres-csepp és a Gyulai kolbász atyjairól készült dokumentumfilmeket, Pilinszky János utazásait, a II. világháborús hadifoglyok viszontagságos történetét, egy óriástölgy mindennapjait, a természetfilm magyar múltját, államalapításunk ünnepén pedig államalapító Szent István királyunk élettörténetét. A mecenatúrás alkotások megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„Semmilyen gyógyszer nem tudja pótolni ezt az élő szivattyút”

2016.08.12. 11:06 :: Sajtoiroda

Interjú Kormos Ildikó rendezővel

Nyolcvan százalékkal is javulhat a visszavarrt végtagok regenerálódása a nadályterápiával, Magyarországon ma mégsem alkalmazzák. Pedig valaha pióca-nagyhatalom voltunk: Napóleon hatmillió kis vérszívót vásároltatott magának és katonáinak, és a II. világháború előtt majd minden magyar polgári ház asztalán befőttes üvegben ott volt a pióca. Hogy mire jó a nadály, és miért kapható „magyar” pióca például a német és az osztrák patikákban, arra választ ad a Médiatanács által támogatott Friss piócát tessék! című tudományos ismeretterjesztő film, amelyet augusztus 14-én, vasárnap, 7 óra 15 perckor vetít a Duna World. A film rendezőjével, dr. Kormos Ildikóval beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Kormos Ildikó

Napóleon magyar piócái

2016.08.08. 12:13 :: Sajtoiroda

A nadályterápia jótékony gyógyászati hatásáról debütál a héten a Friss piócát tessék! című tudományos ismeretterjesztő film, amelyből kiderül, hogy mi köze van Napóleonnak a magyar gyűrűsférgekhez. Megismerhetik még Pilinszky János európai útjait, a Tanácsköztársaság 133 napjának eddig nem ismert fejezeteit, a magyar királyi szentcsalád életét, az érdi Fundoklia-völgy titkait, a magyar ezüst hányattatott sorsát, a székelyvarsági gyerekek küzdelmét az iskolába jutásért, és animációs mesefilmen egy szenvedélyes könyvgyűjtő király történetét is. Az alkotások megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Makovecz és a méregzöld mesék

2016.08.03. 14:09 :: Sajtoiroda

A Médiatanács által támogatott filmek közül a héten befejező részéhez érkezik a Makovecz-film premiervetítése. Újra az erdélyi civilek harca a famaffia ellen; megtudhatják, mik a hunnovációk és ki a magyar turizmus atyja, de utazást tehetnek Budapest föld alatti rejtett zugaiban is. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra Makovecz Imre Kollányi Ágoston

„Az egyensúly megtalálása mindenkit próbára tesz”

2016.07.25. 10:22 :: Sajtoiroda

Interjú Ulrich Gábor animációsfilm-rendezővel

A helyes arányt megtalálni életünk különböző területei, különböző érzései és vágyai között az egyik legnehezebb feladat. Néha talán túlzásokba esünk, valamely más területen pedig éppen ellenkezőleg: túl kicsi elánnal vetjük bele magunkat a történésekbe. Ulrich Gábor animációs filmje, a Kecskemétfilm produkciójában készült Balansz, amelyet a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatott, az egyensúlyát kereső emberről szól. A nevezések nemrég kezdődtek, de az alkotást már két jelentős nemzetközi fesztivál programjában is megtalálhatjuk, ellátogat a Hirosimai Animációsfilm Fesztiválra Japánba, valamint a kijevi Linoleum Fesztiválra, ahol a nemzetközi mezőnyben versenyez is. Ennek apropóján beszélgettünk a film rendezőjével fesztiválokról, szerzői filmekről, magányról, és a lányával való kapcsolatáról.

Szólj hozzá!

Címkék: animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula Ulrich Gábor

Templomépítészet, időutazás és asszonysorsok

2016.07.25. 09:52 :: Sajtoiroda

Folytatódik a háromrészes Makovecz-dokumentumfilm premiervetítése a hétvégén. Ismét látható az Ignácz Rózsáról és Erdős Reneé-ről szóló dokumentumfilm, megleshetjük egy öreg tölgy titkait, Budapest rejtett zugait, időutazást tehetünk a természetben és a természetfilm műfajában, és megismerhetjük nemcsak Semmelweiset vagy a magyar turizmus atyját, de még az érdi neandervölgyi embert is. Az alkotások megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Építészet, betyárság, burnout-szindróma

2016.07.18. 09:00 :: Sajtoiroda

Egy premier és nyolc további értékhordozó alkotás a heti mecenatúrás kínálatban

A múlt heti premier után nem érdemes lemaradni a magyar organikus építészet legnagyobb alakjáról, Makovecz Imréről készült dokumentumfilm második részéről sem, amelyet vasárnap kora délután mutat be a Duna World. A Mindenki című, 2015-ös kisjátékfilmben a 10 éves Zsófi beilleszkedését is nyomon követhetjük az új iskolájában, valamint egy indián történet ihlette animációs filmet is megtekinthetünk Cseh Tamás gyűjteménye nyomán. A héten ismét képernyőre kerül még egy roma értelmiségi fiatalok mindennapjait bemutató, valamint egy az 50-es évek betyárjairól szóló dokumentumfilm. Műsoron lesz egy-egy ismeretterjesztő film a tiszai ártéri szemétlerakás következményeiről, az ’50-es évek híres betyárjairól, a hazai bauxithelyzetről, a növénytermesztés hagyományairól és az egyre többeket érintő munkahelyi kiégésről, vagyis a burnout-szindrómáról. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Összekötni az eget és a földet

2016.07.12. 10:09 :: Sajtoiroda

Interjú Dárday István és Szalai Györgyi rendezőkkel

„Vannak nevek, vezetéknevek, amelyek beszédes nevek a világban. Ilyen a Puskás, ilyen a Mindszenty, ilyen a Béres, ilyen a Rubik, de ilyen Makovecz neve is” - így konferálja fel Makovecz Imre Ybl-, Kossuth- és Prima Primissima-díjas építészt, a magyar organikus építészet megteremtőjét 2009-ben, az Országházban mondott beszéde előtt az Országgyűlés alelnöke. E nagyság előtt tiszteleg a Médiatanács által támogatott, Ég és föld között című háromrészes dokumentumfilm is, amelynek első részét július 24-én, vasárnap, 14 óra 35 perckor mutatja be a Duna World. A film rendezőivel, Dárday Istvánnal és Szalai Györgyivel az alkotás folyamatáról, a dokumentumfilmek sorsáról, de leginkább Makovecz Imréről, a stílusteremtő építészről, az iskolalapító mesterről és a közösségteremtő közéleti emberről beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Dárday István Szalai Györgyi

Makovecz-életmű és a magyar munkásőrség

2016.07.11. 13:13 :: Sajtoiroda

Két premier és hat további alkotás a heti mecenatúrás kínálatban

A magyar organikus építészet legnagyobb alakjáról és a szocialista hatalmi rendszer párthadseregéről készült dokumentumfilmeket mutat be a televízió a hétvégén. Újra képernyőn a 20. századi magyar irodalmi asszonysorsokat feldolgozó dokumentumfilm, a magyar cserkészet jelenét és a tiszai ártéri szemétlerakás következményeit bemutató ismeretterjesztő filmek, időutazást tehetnek a természet mélyére, és animációkat láthatnak egy magyar szuperhősről és egy munkanélküli sárkányról. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra