„15 másodpercem van, hogy megfogjam a nézőt”

2014.04.15. 09:08 :: Sajtoiroda

Interjú Kalmár András rendezővel

Úristen, miért nem tud erről Magyarország? – merül fel mindannyiszor Kalmár Andrásban, amikor a Kultúrpart.hu internetes portál szerkesztése során olyan különleges emberekről szerez tudomást, akiknek a teljesítményét világszerte értékelik, de akiket itthon a nagyközönség alig-alig ismer. A rendező az NMHH Médiatanácsának online videókat támogató Neumann-pályázata segítségével három ilyen művészről készített mini portréfilmeket Hungarikon címmel. Befejezés előtt áll az a támogatott alkotása is, amely sikeres magyar tánccsoportokat mutat be.

Szólj hozzá!

Címkék: portréfilm NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Neumann János-pályázat Kalmár András

Mesefalásra hív a párizsifülű zsemlemalac

2014.04.08. 08:59 :: Sajtoiroda

Interjú Kormos Ildikóval

A gyermekirodalmat viszi be a konyhába Kormos Ildikó filmrendező azzal a háromrészes mesesorozattal, amelyben a nézők Móricz Zsigmond és Csukás István egy-egy művét, valamint több népköltészeti alkotást is megismerhetnek játékos formában. A 7-7 perces epizódokban óvodáskorú gyerekek zöldségekből, gyümölcsökből és más köznapi ételalapanyagokból készítik el a mese szereplőit, amelyek aztán életre kelnek a képernyőn. A filmsorozat az NMHH Médiatanácsának Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást.

Szólj hozzá!

Címkék: mesesorozat Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula Kormos Ildikó

„A jó abszurd rá tud világítani a lényegre”

2014.04.01. 14:27 :: Sajtoiroda

Interjú Fonyó Gergely rendezővel

Egy házaspárhoz váratlan látogató, egy hivatal képviselője toppan be. A hivatalnok közli, a férj édesanyja terhességmegszakítási kérelmet adott be, amit mostanra sikerült elbírálni. Az egyetlen probléma, hogy az érintett már megszületett és leélt egy fél életet. Fonyó Gergely tévéfilmjét – amely a Médiatanács Fehér György-pályázatának forrásából készült – április 1-én 23.00 órakor mutatja be az M1.

Szólj hozzá!

Címkék: tévéfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Fehér György Fonyó Gergely

„A vagyonszerzés legegyszerűbb módja az öröklés”*

2014.03.25. 12:57 :: Sajtoiroda

Ráth-Végh István kultúrtörténeti kuriózumai tévéképernyőn

A művelődéstörténet furcsaságainak megörökítésére szentelte életét Ráth-Végh István író. Fekete krónika című kötetének szatirikus-humoros történeteit Pajer Róbert rendező vitte filmvászonra a Médiatanács Fehér György tévéfilmes pályázatán nyert támogatásából. Az epizódok – A tüzes bíróság és A louduni ördöghajsza – különleges igazságszolgáltatási eseteket mutatnak be a XVII. századból. A két történet március 25-én 23.05-től lesz látható az M1 műsorán.

Szólj hozzá!

Címkék: tévéfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Fehér György Pajer Róbert Ráth-Végh István

Idén 100 éve, hogy kitört az I. világháború

2014.03.18. 14:30 :: Sajtoiroda

A jelenben játszódik, ám a múltra emlékezik Papp Ferenc dokumentumfilmje, amelynek elkészülését a Médiatanács támogatta

Vajon mi az a csáberő, amely olasz diákot, osztrák munkást, szlovén tanárt és magyar tábornokot egyaránt arra sarkall, hogy nyári szabadságából legalább egy hetet a Karni Alpokban töltsön? A Dolomitenfreunde nevű egyesület 1973-óta tárja fel az egykori olasz-osztrák-magyar frontvonalat, amely napjainkban egyfajta hadi tanösvényként túrázók tízezreit vonzza évente a magashegységbe. Dr. Holló József altábornagy 17 éve minden nyáron nekivág a nagy kalandnak, Papp Ferenc stábja pedig 2013-ban elkísérte őt a Plöcken-hágó környékére. Az És a levelek lehullottak című film a Médiatanács Ember Judit dokumentumfilmes pályázati forrásából készült.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat

„A környezettudatosság gyakorlása az egyén életében is harmóniához vezet”

2014.03.11. 16:16 :: Sajtoiroda

Interjú Fáy Rékával, aki a visnyeszéplaki ökofaluról forgatott dokumentumfilmet

Hogyan boldogulnak a mindennapokban az ökotudatos emberek? Kell-e kompromisszumokat kötniük, és ha igen, milyeneket? Vajon követik majd ezt az életformát a felnövekvő gyermekeik is? Ezeket és hasonló kérdéseket jár körbe Fáy Réka Bárka vagy fészek? című dokumentumfilmje, amely a Médiatanács támogatása révén készülhetett el. Mivel előfordul, hogy a Médiatanács egy témában több rendezőnek is lehetőséget ad,  most – a múlt héthez hasonlóan ismét egy ökofaluról szóló film rendezőjét szólaltatjuk meg blogunkban. A filmet – tavaly novemberi ősbemutatója után – a Duna TV szerda éjfél után, azaz március 13-án, éjfél után húsz perccel ismét műsorra tűzi.

Szólj hozzá!

Címkék: Magyar Média Mecenatúra Fáy Réka

László Zsolt Batthyány bőrében

2014.03.07. 11:01 :: Sajtoiroda

Ma este mutatják be az Utolsó órák című új, magyar tévéfilmet, ami Batthyány Lajos életének végéről, a siralomházban töltött óráiról szól, és amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program Fehér György pályázata keretében támogatott. A főbb szerepeket Sipos Vera, Kováts Zsolt és Szabó-Kimmel Tamás játsszák.

Szólj hozzá!

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Fehér György Utolsó órák

„Ökológiai téma helyett toleranciaproblémába botlottam”

2014.03.04. 10:00 :: Sajtoiroda

Interjú Szekeres Csaba rendezővel

A 21. századi ember elveszítette annak képességét, hogy eggyé válva a természettel kiszámítható, és jól működő világot teremtsen. Szabad-e hinni annak lehetőségében, hogy mindent elölről kezdhetünk, vissza lehet térni az alapokhoz, és mindazt, amit eleink jól ismertek, elő lehet venni, és újra hasznossá tenni? Erre példa Pázmánd, a közösségi és hagyományos alapokon gazdálkodó falu, amelynek fejlődését Szekeres Csaba rendező két éven keresztül követte nyomon. A Médiatanács Ember Judit dokumentumfilmes pályázatán támogatott Kivonulás a Paradicsomba című film február végére készült el, és hamarosan látható lesz a közmédia műsorán.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Szekeres Csaba Ember Judit-pályázat

Húngaro – magyarul azt jelenti…

2014.02.25. 15:26 :: Sajtoiroda

Tudja, hogy hol található Rákóczifalva, Boldogasszonyfalva, Szentistvánfalva és Mátyáskirályfalva? A nevük alapján a történelmi Magyarország bármely területén el tudjuk képzelni őket, ám ezek az ismerősen csengő nevű települések bizony Amerikában vannak: pontosabban Dél-Amerikában. Az M1-en ma látható az első epizódja a Húngaro – Magyarok Dél-Amerikában című háromrészes sorozatnak, amely az ott élő magyar közösségek életét mutatja be. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében 8,9 millió forinttal támogatta.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Bartók és a death metal egyaránt inspirál

2014.02.25. 11:41 :: Sajtoiroda

Interjú Czabán Györggyel, aki kortárs dzsesszről szóló online ismeretterjesztésbe fogott

Merre fejlődik a kortárs dzsessz? Mi az, ami a dzsesszt dzsesszé teszi? Kik azok, akik ezt az önkifejezési formát választják? Ezekre a kérdésekre kísérelnek meg választ adni a Közgáz Vizuális Brigád filmjében azok a nemzetközi hírű dzsesszzenész komponisták és előadóművészek, akik Budapesten megfordultak az utóbbi években. A Médiatanács Neumann János-pályázatán nyertes, Free the jazz című 72 perces online alkotás Czabán György vezetésével jött létre. Az alkotóval készült bloginterjúnkból az is kiderül, miért maradt eddig rétegzene a dzsessz, és változhat-e ez a XXI. században.

Szólj hozzá!

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Neumann János-pályázat Czabán György

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Hirdetés

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra