34. heti Mecenatúra-filmajánló

2014.08.19. 13:54 :: Sajtoiroda

Augusztus 20-át Jankovics Marcell Szent Istvánról szóló ismeretterjesztő filmjével ünnepeljük, de sok más izgalmas ismeretterjesztő, dokumentum- és animációs filmet láthatnak ezen a héten a televízióban, amit a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott: ismereteket szerezhetnek a kommunizmus határőrségéről, bepillanthatnak egy juhászasszony mindennapjaiba, megismerhetik a Káli-medence kincseit és megtekinthetik a Hoppi mesék egy kedves epizódját. A filmekhez kellemes kulturális élményt és tartalmasan eltöltött időt kívánunk mindnyájuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: Magyar Média Mecenatúra

33. heti Mecenatúra-filmajánló

2014.08.11. 14:07 :: Sajtoiroda

Fiataloknak és idősebbeknek, az ismeretterjesztő filmek és a magyar animáció kedvelőinek, valamint a Vásáry Tamás rajongóknak is tartogatnak érdekességeket az eheti Mecenatúra-filmek. Az NMHH Médiatanácsa 2011 óta működteti a Magyar Média Mecenatúra programot, amelynek keretében számos értékes televíziós alkotás készülhetett már el. Ezek közül ezen a héten az alábbi négy filmet tekinthetik meg. A filmekhez kellemes kulturális élményt és tartalmasan eltöltött időt kívánunk mindnyájuknak!

Szólj hozzá!

32. heti Mecenatúra-filmajánló

2014.08.06. 13:30 :: Sajtoiroda

Ezen a héten három filmet vetít a televízió, amely az NMHH Médiatanácsa által működtetett Magyar Média Mecenatúra program támogatásával jöhetett létre. Az anyák megmentőjéről és a pálinkáról is láthatnak érdekes ismeretterjesztő alkotásokat, valamint folytatódik a Neve is van: Budapest-sorozat, ezen a héten a 2. résszel. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt és tartalmasan eltöltött időt kívánunk mindnyájuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Kocsis Tibor Magyar Média Mecenatúra Bakos Zsuzsa Katona Zsuzsa

„A halál volt a legnehezebb”

2014.08.05. 16:30 :: Sajtoiroda

Interjú Géczy Dávid filmrendezővel

Lukáts Andor és Kamarás Iván a főszereplője annak a filmetűdnek, amely egy úszómester álmain keresztül rántja le a leplet az idősekben megbújó nosztalgiáról és arról az életerőről, ami még mindig bennük szunnyad. A győztes című, a korai Hitchcock-filmek stílusban készült alkotás rendezője, Géczy Dávid, Podmaniczky Szilárd Szép magyar szótár című művének egyik szócikkét vette alapul a forgatáshoz, amelyre a Médiatanács Huszárik Zoltán-pályázatán nyert támogatást.

1 komment

Címkék: kisjátékfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Géczy Dávid

Heti Mecenatúra-filmajánló

2014.07.30. 12:10 :: Sajtoiroda

Budapestről, az agráriparról és a gyógynövénytermesztés ősi praktikáiról láthatnak ezen a héten ismeretterjesztő alkotásokat, valamint a legkisebbek kedvében járva Lázár Ervin egyik kultikus meséjének animációs feldolgozása is látható lesz az M2 műsorán. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja által támogatott alkotások megtekintéséhez kellemes és hasznos időtöltést kívánunk mindnyájuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Kocsis Tibor Magyar Média Mecenatúra Kovács Márton (filmrendező) Novobáczky Sándor Novák Tamás

Nyeregben vannak-e még a hortobágyi csikósok?

2014.07.16. 08:48 :: Sajtoiroda

Interjú Cséke Zsolt dokumentumfilm-rendezővel

Pásztorviseletben ül a csikós a kismotorján útban a puszta egy istállója felé, miközben hatalmas porfelleget vonszol maga után – ez a kép ihlette meg Cséke Zsoltot, hogy a Csikósok robogón és lóháton című dokumentumfilmjének kezdő képsorait a Szelíd motorosok című, 1969-ben készült, mára klasszikussá vált amerikai mozifilm híres zenéjének és nyitójelenetének mintájára komponálja meg. A rendező évek óta visszajár a Hortobágyra, így jól ismeri az ott élő emberek mindennapjait, és azt is, hogyan formálja a modern világ a hagyományos pásztorvilágot. Mindezek megörökítését a Médiatanács Ember Judit-pályázata tette számára lehetővé.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Cséke Zsolt

A Sajdik-macskák életre keltője

2014.07.02. 09:12 :: Sajtoiroda

Interjú Javorniczky Nóra animációsfilm-rendezővel

Sajdik Ferenc Hát (m)ilyenek a macskák? című könyvét filmesíti meg Javorniczky Nóra az NMHH Médiatanácsának Macskássy Gyula-pályázatán elnyert forrásból. Az alapul vett könyv egy humoros állatleírásokat megelevenítő sorozat része, és a mecenatúraprogram Dargay Attila-pályázatának köszönhetően a most készülő macskás epizódon kívül több állatfőhős is életre kelhet Szórádi Csaba rendezésében: összesen 13 szereplő elevenedik meg a bolhától kezdve a nyúlon vagy a tevén át a madarakig.

Szólj hozzá!

Címkék: animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula Javorniczky Nóra

„Hatalmas kihívás, hogy mit fogunk enni harminc év múlva”

2014.06.18. 09:47 :: Sajtoiroda

Interjú Novák Tamás rendezővel, aki filmet forgatott a modern élelmiszeripar és a környezet kapcsolatáról

Hogyan manipulálja a modern agrár-, feldolgozó- és vegyipar az érzékeinket? Miként használják ki az időhiányban szenvedő embert a gyors és ízletes ételeket kínáló áruházláncok? Meddig lehet terhelni még környezetünket, hogy kiszolgálja az egyre növekvő élelmiszerkeresletet? – Globál menü címmel készült el az az ismeretterjesztő film, amely megkísérel választ adni ezekre és más, hasonló kérdésekre a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően. Helyzetjelentés és kiútkeresés, Novák Tamás rendezésében.

1 komment

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Novák Tamás

Hogyan lesz meseszerű egy liftbe szorult lány története?

2014.06.10. 16:24 :: Sajtoiroda

Az Incella kenyérért megy című kisjátékfilm forgatásáról a rendezőt, Széphelyi Júliát és Schneider Ákos producert kérdeztük

A groteszk hangvételű kisfilm tervét egy újságcikk inspirálta. Négy napon és három éjszakán át a liftbe zárva várta szabadulását egy régi bérházban egy 18 éves lány, míg végül erősen lehűlve, kiszáradva, de élve megtalálták. Az ingerszegény környezetben ez idő alatt a ház lakói élik mindennapi életüket, és azon bosszankodnak, hogy rossz a lift. A történetből a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával Széphelyi Júlia Incella kenyérért megy címmel forgatott kisjátékfilmet, amely június 10-én 22:55-től lesz látható az M1-en.

Szólj hozzá!

Gesztusokból építkezik Csukás Sándor kisjátékfilmje, a Szívradír

2014.06.03. 16:01 :: Sajtoiroda

Egy késői felnőtté válás pillanatát örökíti meg Csukás Sándor új kisjátékfilmje, a Szívradír. A történet egy nap alatt játszódik, a főszereplő édesanyja halálának napján. A felnőtt férfi, aki eddig együtt élt anyjával, most új dolgokat vesz észre a környezetéből és a világból, lehetősége nyílik egy új kapcsolatra is. A filmet a Médiatanács a Huszárik Zoltán kisjátékfilmes pályázatán támogatta 2013-ban.

Szólj hozzá!

Címkék: kisjátékfilm NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Csukás Sándor

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Hirdetés

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra