„Nem nyafogunk, megyünk!”

2015.03.04. 08:31 :: Sajtoiroda

Ezt mondja Csapó nagyi, Marika néni az unokájának, miközben reggel 6-kor, 3 kilométeren keresztül, hegyen-völgyön át, sáros és elhanyagolt útvonalakon kíséri le őt az iskolába. A szeretetteljes keménység azonban ugyanannyira szól saját magának is, mint Zsoltinak. Nagy szövetség van köztük, egyformán szükségük van a másikra. Surányi Z. András dokumentumfilmje, a Panoráma bemutatja a mindenre elszánt nagymama küzdelmeit, és a szegénységben élő emberek mindennapjait. A Médiatanács által az Ember Judit-pályázaton támogatott film szól a nélkülözésről, a kilátástalanságról és a küzdésről, de szól a reményről is, és arról, hogy az ember mindent kibír, ha a szükség úgy hozza. A dokumentumfilmet március 3-án, kedden 21.00-kor vetíti a Duna World, és március 4-én, szerdán, 23.30-kor tűzi műsorára a Duna TV.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Surányi Z. András

Tágítsa horizontját tévézve!

2015.03.02. 09:46 :: Sajtoiroda

Ismeretterjesztő és dokumentumfilmek ezen a héten is a Mecenatúra-program jóvoltából

Minden új technológia akkor éri el a célját, ha olyan dologra használjuk, ami valódi értéket tud vinni az emberek mindennapjaiba. A televíziózás egyik nagy előnye, hogy az értékes információk és tudásanyag élvezetes és gyors formában jutnak el a nézőkhöz. A Médiatanács által támogatott filmek remekül példázzák azt, hogy hogyan is lehet igazán jól hasznosítani a tévé nyújtotta lehetőségeket. Ezen a héten ezért számos nagyszerű ismeretterjesztő és dokumentumfilmet láthatnak a képernyőkön. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt és hasznosan eltöltött időt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Szeret moziba járni? Vagy inkább otthon filmezne?

2015.02.23. 13:31 :: Sajtoiroda

Ezen a héten Ön döntheti el, hol néz izgalmas mecenatúrás filmeket, mert vetítik őket a moziban és a tévében is. Az Urániában három, a rendszerváltás előtti időkről szóló ismeretterjesztő film lesz látható, a Lejáratás és bomlasztás, Az igazság soha nem késő, valamint a Cinema Inferno. A tévében pedig, a megszokottak szerint, változatos műfajú és témájú filmekkel várjuk az értékes tartalmakra éhezőket: szó lesz a magyar jazzdobosokról, a székelyföldi betyárokról, folytatódik a Csataterek sorozat, képet kaphatunk a vándorszínházak, a kunok és a romániai titkosszolgálat világáról. Megismerhetjük az Ezüst-Patak zenekar egyik újabb animált zeneszámát, valamint a Tisza történelmét, találkozhatunk irodalmi asszonysorsokkal, pálos szerzetesekkel, legendás természetfilmesekkel, valamint egy játékfilm keretében egy mágikus hatalommal rendelkező fazekasmesterrel is. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A zenei videoklip és a rajzfilm határán

2015.02.17. 09:47 :: Sajtoiroda

Interjú Pál Balázs animációs filmrendezővel

Szelfiző katonaló, travoltás járású huszár, űrruhás kakas és takaros menyecskék is szerepelnek azokban az alkotásokban, amelyek az Ezüst-Patak zenekar népzenei feldolgozásait jelenítik meg animációs videoklip-sorozatként. Pál Balázs animációs rendező különleges vállalkozását a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programban a Macskássy Gyula-pályázaton támogatta. Mától négy héten át keddenként este 23.05-kor egy-egy epizódot ebből megnézhetünk az M1-en.

Szólj hozzá!

Címkék: animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Pál Balázs

Kulturális, történelmi és társadalmi ínyencségek az e heti Mecenatúra-filmekben

2015.02.16. 14:01 :: Sajtoiroda

A Budoku filmfesztivál egy különdíját is elnyert alkotással, a Besence Opennel indul a hét: az alkotás egy ormánsági zsákfalu esetét mutatja be a teniszpályával. A továbbiakban izgalmas animációsorozatban tekinthetjük meg a nagy magyar csaták helyszíneit és eseményeit, valamint találkozhatunk a modern zenei köntösbe öltöztetett népi kultúrával is. Dobronay László rendezésének köszönhetően objektív képet kaphatunk a magyarországi romákról, Farkas György filmjéből pedig a kunok történelméről. A sort az Örkény lovas táborról készült dokumentumfim-sorozat zárja, amely három, külföldön világhírűvé vált magyar lovaglótanárt mutat be, akik az USA, Nagy-Britannia és Hollnadia lovassportját modernizálták. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„…mindenből megpróbálja az emberit és a legpozitívabbat kihozni”

2015.02.06. 09:22 :: Sajtoiroda

Városi legendákról készít animációs sorozatot Glaser Katalin a Médiatanács támogatásának köszönhetően. A rendezőnő Három nagymamám volt című animációs filmjét, amellyel díjat is nyert, és osztatlan sikert aratott a nézők körében, szintén a Macskássy-pályázaton keresztül finanszírozta a Médiatanács. A most készülő sorozat hasonlóan bájos, ugyanakkor humoros és szarkasztikus lesz. Az alkotót a készülő filmről, jövőbeli terveiről és rendezői tevékenységéről kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Glaser Katalin

Érdeklik az igényes magyar ismeretterjesztő filmek? Kapcsolja be a tévéjét!

2015.01.26. 15:45 :: Sajtoiroda

Ha kíváncsi rá, hogy milyen minőségű a magyar tej, hogy mi a következménye a nem őshonos állatfajok elszaporodásának a magyar faunában, hogy milyen jelentősége van a bakonyi őslénykutatásnak vagy hogy mi található Budapest alatt, akkor nincs más teendője, mint hogy megnézze az e heti Mecenatúra-filmeket. Az igényes ismeretterjesztő alkotások mellett pedig ezen a héten a Stohl András főszereplésével készült Hőskeresők című tévéfilmet is a figyelmébe ajánljuk. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló dokumentumfilm ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Indián mesék a Nyócker! rendezőjétől

2015.01.20. 12:29 :: Sajtoiroda

Kojot, a prérifarkas és Iktomi, a pókember a két főszereplője azoknak az eredeti indián népmeséknek, amelyek a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában a Macskássy Gyula-pályázatnak köszönhetően kelnek életre a képernyőn. A történetek alapja a Cseh Tamás által összeállított és narrált, Csillagokkal táncoló kojot című mesegyűjtemény. A zeneszerző-előadóművész születésének közeli évfordulója alkalmából beszélgettünk a mesék animációs rendezőjével, Gauder Áronnal, aki a végső simításokat végzi a Kojot és a szikla című epizódon, és indián szinkront is tervez a sorozathoz.

2 komment

Címkék: animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Gauder Áron

Drakula, a kék őzek és Erdély második Bemje

2015.01.19. 15:19 :: Sajtoiroda

A mecenatúrás alkotások sokszínűségéről tanúskodik az e heti bemutatók listája is. Kratochvil Károlyról, a Székely Hadosztály parancsnokáról, a Dél-Amerikában élő magyarokról, a növénytermesztés fortélyairól, Drakuláról és kortárs gyermekversekről is láthatnak ugyanis izgalmas filmeket. Megtekintésükhöz kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„Az igazság szabaddá tesz benneteket”

2015.01.08. 15:29 :: Sajtoiroda

Interjú Petényi Katalinnal és Kabay Barnával Stigma című filmjükről

Beszélni egy kényes témáról. Felkutatni megannyi dokumentumot a téma hiteles bemutatásához. Küldetést teljesíteni egy film elkészítésével, ami gyereknek, felnőttnek, érintettnek és szemlélődőnek egyaránt feloldozást jelenthet. Ez Petényi Katalin és Kabay Barna Stigma című filmje, amelyben a Tőkés család kálváriáját mutatják be. Tőkés László erdélyi református püspök húgát, Esztert az 1980-as években elvette egy köztiszteletnek örvendő orvos, hogy aztán jelentéseket írjon nejéről, annak édesapjáról és testvéreiről a Securitaténak. A Médiatanács által támogatott dokumentumfilm az igazság nyomába ered, hogy szabaddá tegye azt, akinek a birtokába kerül.

Szólj hozzá!

Címkék: Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Hirdetés

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra