A kommunizmus egyik egyházellenes akciójától a legújabb gravitációs kutatásokig – mecenatúrás premierek a televízióban

2017.11.06. 12:01 :: Sajtoiroda

Öt film debütál a következő két hétben a televízióban a Magyar Média Mecenatúra Program alkotásai közül. Két dokumentumfilm a XX. századi magyar történelemből mutat be fejezeteket: Varga Ágota trilógiájának befejező része a Bokor egyházi közösség hányattatásait járja körül, Kálomista László pedig az 1952-es békéssámsoni röpcédulázást dolgozta fel. Folytatódik Jankovics Marcell magyar szentekről szóló ismeretterjesztő sorozata az Árpád-házi szent királylányok életútjával. Egy új ismeretterjesztő film a gravitációs kötődés elméletét ismerteti magyar, amerikai és olasz tudósok tolmácsolásával, és egy Erdélyi Zsuzsanna népi imádságokat kutató munkássága előtt tisztelgő animációt is közvetít a televízió.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Leleplezni Kádár János árulását

2017.11.02. 09:39 :: Sajtoiroda

Az 1956-os szovjet támadás évfordulójára időzítve november 4-én, 21.45 órától mutatja be a Duna Tv Babos Tamás történelmi dokumentumfilmjét, a Magyar Média Mecenatúra Program Nemeskürty István-pályázatán támogatott Négy napot. A többek között az alkotás zenéjét író Hrutka Róbert és a narrátori szerepet vállaló Stohl András közreműködésével készült film annak a történelmi pillanatnak a hátterét világítja meg, amikor végzetes fordulatot vett a magyar forradalom. A Négy nap rendezőjével a film fókuszában lévő Kádár Jánosról és árulásának történelmi kontextusáról beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Nemeskürty István Babos Tamás

Kádár, Hany Istók és a magyar hordó – premierek

2017.10.27. 08:21 :: Sajtoiroda

Négy alkotás is televíziós premierjére készül a következő két hétben a köztelevízióban a Magyar Média Mecenatúra Program alkotásai közül. Képernyőn lesz Hany Istók történetének rajzfilmes feldolgozása és a harmadik világ problémáit fotóanimációval megvilágító Az ásványvíz is. Először lesz látható a Kádár János „pálfordulását” bemutató Négy nap című történelmi dokumentumfilm, illetve a világhírű magyar hordót feldolgozó ismeretterjesztő mű. Az ismétlések között pedig újra találkozhatunk partizánokkal, betyárokkal, de a kuflilényekkel is.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Nem politikáról, hanem emberekről akart mesélni Fazakas Péter új filmjében

2017.10.20. 08:45 :: Sajtoiroda

Az Árulók központi alakja Illés Béla, aki félig magyar íróként, félig szovjet őrnagyként "politikailag hasznos" propagandaanyagokat állít elő Guszevről, a 48-as forradalomban a magyarok mellett kiálló orosz hősről, hogy a hazánkat megszálló szovjet hadsereg imázsát javítsa a magyar lakosság körében. Az igaz történeten alapuló filmet a nemzeti ünnepen, 20.25-kor mutatja be a Duna Tv, a forgatókönyvet Köbli Norbert jegyzi (A berni követ, Félvilág, Szürke senkik), a főszerepekben Hegedűs D. Géza, Sztarenki Dóra és Klem Viktor láthatóak. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjában támogatott alkotásról, elkészítésének körülményeiről a rendezővel, Fazakas Péterrel beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú tévéfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Fehér György Fazakas Péter

Premierek a televízióban: Árulók és Tiltott zóna

2017.10.09. 15:43 :: Sajtoiroda

A nemzeti ünnepen mutatja be a televízió az Árulókat Hegedűs D. Géza, Sztarenki Dóra és Klem Viktor főszereplésével. Az igaz történeten alapuló tévéfilm központjában a szovjet-magyar barátság erősítését célzó propagandacikkekre szakosodott, kétszeres Kossuth-díjas író, Illés Béla áll. A Válogatott irodalom tizenegy epizódban mutatja meg a futball és az irodalom kapcsolódási pontjait, az ismeretterjesztő filmek kedvelői pedig Magyarország második legnagyobb katonai lő- és gyakorlóterének természeti világát ismerhetik meg a Tiltott zóna – Harctéren a vadvilág című filmen keresztül. A premierek között a dolgok ára és értéke közti különbségre irányítja a figyelmet a Grand Prix című kisfilm.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Trükkökről és függőségekről – interjú Odegnál Róberttel

2017.10.05. 09:01 :: Sajtoiroda

Vasárnap este 23.20 órától vetíti le az M2/Petőfi Tv Odegnál Róbert új kisjátékfilmjét. A Magyar Média Mecenatúra Program Huszárik Zoltán-pályázatán készült Egyjátékos mód című alkotás témája a számítógépes játékfüggőség, a rövidfilm azonban nem csak az ifjúság, hanem az egész társadalom számára tükröt tart az emberi elszigetelődés problémájáról. A rendezővel a premier apropóján a fiatalokat érintő nehézségek mellett a magyar „filmtrükközés” lehetőségeiről is beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú kisjátékfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Odegnál Róbert

Az albán trónaspiráns „magyar dinoszaurusza” – Nopcsa Ferenc nyomában

2017.09.25. 09:19 :: Sajtoiroda

Műfaji változatosság jellemzi a következő két hétben a Magyar Média Mecenatúra Programban készült alkotások premierjeit: lesz történelmi ismeretterjesztő film a kalandos életű báró Nopcsa Ferencről, dokumentumfilm az erdélyi állattartás nehézségeiről, animáció Luther Márton életéről, rövidfilm egy játékfüggő kamaszról és alkoholista édesanyjáról. Újra képernyőn lesz többek között Tóásó Előd története is, illetve a családi erőszakról szóló, többszörös díjnyertes En passant.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Az Oscar-díjas Deák Kristóf két új filmen is dolgozik

2017.09.19. 09:41 :: Sajtoiroda

Fél évvel ezelőtt az egész magyar sajtó egy kisfilmről és annak rendezőjéről cikkezett. A Mindenki belopta magát a szívünkbe, Deák Kristóf nevét pedig egy életre megjegyeztük. A rendező a díj elnyerése után sem állt le, jelenleg két olyan filmen is dolgozik, amit a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Programban támogatott. A legjobb játék című rövidfilm és a Foglyok című tévéfilm is társadalmi sajátosságokra reflektál. Az alkotásokról, az Oscar óta eltelt időről és jövőbeni terveiről kérdeztük a rendezőt.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú ismeretterjesztő film Magyar Média Mecenatúra Deák Kristóf

Juhászból költő, fogolyból hazatérő – mecenatúrás tévépremierek

2017.09.13. 13:16 :: Sajtoiroda

A következő két hétben új részekkel folytatódik az Ezüst-Patak című animációs sorozat a közszolgálati televízióban a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában elkészült alkotások közül. Két dokumentumfilm is debütál a képernyőn, amelyek egy szovjet munkatáborba hurcolt férfi, és Sinka István, az eleinte juhászként dolgozó művész történeteit mesélik el. Az Uránia Filmszínházban szintén két dokumentumfilmet mutatnak be a kommunizmus évtizedeiben zajló egyházak elleni akciókról, és az abban az időszakban elhallgatott zenekarokról. A fizika és a technikatörténeti eszközök iránt érdeklődőknek pedig egy új online sorozat készült a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium jóvoltából

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

„Nem szeretném, hogy más nézzen rám vissza a tükörből”

2017.09.01. 09:13 :: Sajtoiroda

Grosan Cristina rövidfilmjében a hatvanhat éves Mimi egy plasztikai műtét-kupont kap ajándékba a férjétől. A Mamma Mia Klinika szolgáltatásait alapvetően fenntartásokkal kezelő nő története olyan témákat feszeget a romantikus komédia stílusában, mint az idősekről kialakított társadalmi előítéletek vagy az újrakezdés lehetősége. A filmet szeptember 3-án, 23:15-kor mutatja be a Petőfi Tévé. Az Átalakítás folyamatban című alkotásról a rendezővel és Takács Katalinnal, a film főszereplőjével beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú kisjátékfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Takács Katalin Grosan Cristina

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra