A közéleti viták szabadságáról – nemzetközi kontextusban

2015.04.23. 14:13 :: Tanácsnok

Az elmúlt negyedszázad legvitatottabb, leggyakrabban tárgyalt kérdése a szólásszabadság területén a közéleti szereplők bírálhatósága volt. Mint minden szólásszabadság-jogi kérdés, ez sem könnyen megközelíthető, a jövőbeni helyzetekre előre tévedhetetlenül alkalmazható, fekete-fehér normákkal rendezhető problémakör. Ha éppen a szólásszabadság elsőbbsége mellett érvelünk, akár újságíróként, úgy – cáfolva az előzőeket – magától értetődően követelhetnénk teljes, korlátlan szabadságot e területen, a vélemények és olykor a valótlannak bizonyuló tényállítások közlői számára is mentességet a felelősségre vonás alól. Aki pedig a személyiségi jogait félti, társadalmi megítélésének romlásától, közéleti tevékenységének elnehezülésétől tart, az a számára sérelmes vélemények teljes eltüntetését, súlyos szankcionálását követelhetné, a jogi sérelem szintjét saját egyéni érzékenységéhez és érdekeihez igazítva.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: Koltay András

Közeli földek, boldog tehetség

2015.04.20. 16:13 :: Sajtoiroda

Ezen a héten az NMHH Médiatanácsának támogatásával elkészült filmek bemutatják az Erdélyben található Nagy-Küküllő folyó történeteit és történelmét, virtuális kirándulást tehetünk a Kárpátok bércein és megismerhetjük a hegység sajátosságait, valamit életrajzi filmet láthatunk a boldog festőről, Müller Árpádról, aki saját bevallása szerint azért festett, hogy örömet okozzon az embereknek. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„Egy dokumentumfilm legértékesebb része a megmutatott metakommunikáció”

2015.04.16. 15:52 :: Sajtoiroda

Interjú Gulyás Gyula filmrendezővel a marosvásárhelyi fekete márciusról szóló dokumentumfilm-sorozat folytatásáról

A Ceaușescu-diktatúra megdöntése után kevesebb mint három hónappal, 1990 márciusában etnikai konfliktus tört ki Marosvásárhelyen az ott élő magyarok és románok között. Az esemény az egész világot megdöbbentette. A zavargások hat halottat és több mint 300 sebesültet követeltek, de a kiváltó okok kimerítő tisztázása még negyed évszázaddal a történtek után is várat magára. Gulyás Gyula Szembesítés című dokumentumfilm-sorozata igyekszik feltárni a két nap eseményeit, az indítékokat és az okokat. A sorozat erőssége, hogy az ismert főszereplők mellett megszólaltatja azokat az embereket is, akik személyesen élték át a történteket, és a reflexiókra fókuszál. Az alkotás VI-XI. részei az NMHH Médiatanácsának Ember Judit-pályázatán nyertek támogatást.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Gulyás Gyula

Kitartás, bátorság és elhivatottság

2015.04.14. 16:12 :: Sajtoiroda

E heti mecenatúrás alkotásaink nehéz, ugyanakkor cselekvésre és gondolkodásra ösztönző témákat dolgoznak fel. Szó lesz a Tőkés családról, akiknek a tagjait a ’80-as években aljas módszerrel figyelte meg a Securitate, együtt kirándulhatunk a Biharban Czárán Gyula nyomán, megtudhatjuk, miért féltek Kádárék az igazán jó versektől és megrázó dokumentumfilmet láthatunk a koraszülött gyermekekről. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt és hasznosan eltöltött időt kívánunk mindannyiuknak.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Ingyenes filmklubokban a mecenatúraalkotások

2015.04.07. 13:57 :: Sajtoiroda

A megszokott televíziós vetítések mellett ezen a héten két filmklub is a műsorára tűz olyan filmeket, amelyek a Médiatanács támogatásával készültek el. A Magyar Tudományos Akadémia filmklubjában a magyar almáról, az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központban pedig a Magyarországon megtelepedett idegen állatfajokról láthatnak ismeretterjesztő alkotásokat. Emellett természetesen az sem marad érdekes dokumentumfilmek nélkül, aki nem tud Budapestre látogatni: ezen a héten a Duna World Kratochvil Károlyról, valamint a magyarság és a cigányság viszonyáról vetít filmeket, az M2-n pedig megtekinthető lesz a Nyócker! című animációs film rendezőjének új alkotása, a Kojot és a kőszikla. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Mese, mese és változatos dokumentumfilmek

2015.03.30. 16:51 :: Sajtoiroda

A nagyhéten is érdemes a mecenatúrás filmeket választani. A gyerekek a szünetet értékes rajzfilmek megtekintésével kezdhetik: együtt izgulhatnak egy komisz kölyökkel, a népmesék csodás világába kirándulhatnak Benedekkel és a vastojással, valamint Lázár Ervin meséjét is megnézhetik animációs feldolgozásban. A felnőttek az ünnep előtt a Dunáról, Gregus Mátéról, a láp, a rák és a háló királyáról, valamint a Kárpát-medence természeti sokszínűségéről láthatnak ismeretterjesztő és dokumentumfilmeket. Nagypénteken és nagyszombaton egy az út menti keresztfákról szóló dokumentumfilmmel járulunk hozzá az ünnepre való lelki felkészüléshez. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: Magyar Média Mecenatúra

Duna, Tisza és ami köztük van

2015.03.23. 11:05 :: Sajtoiroda

Magyarország két meghatározó folyója a Duna és a Tisza. A folyók vonzáskörzetében számos jelentős elődünk élt, alkotott és vitt véghez a nemzetet meghatározó tetteket. Ezen a héten a Magyar Média Mecenatúra program által támogatott alkotásokban szó lesz mindkét folyóról, és két nagy fontosságú elődünkről, István királyról és Károlyi Bernátról. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Természetfilmek Varga Liviusszal és igényes ismeretterjesztés

2015.03.16. 12:15 :: Sajtoiroda

Ezen a héten két olyan természetfilmet is vetít a televízió, amelynek műsorvezetője Varga Livius, és amelyet egyúttal a Médiatanács támogatott: az egyik Budapest legrejtettebb zugait mutatja be, a másik vadállatok életébe enged bepillantást. Ezeken az alkotásokon kívül számos olyan izgalmas ismeretterjesztő és dokumentumfilmet láthatnak ezen a héten is, amelyek a Magyar Média Mecenatúra program keretében készültek el. Szó lesz az Erdélyi Helikon íróközösség tagjairól, a magyar tejről, a példamutató faluról, Makkoshotykáról, a sárospataki könyvtár kincseiről, Makovecz Imréről és István királyról. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

Húsz kilométer, de fényév távolság Olaszliszkától

2015.03.12. 08:44 :: Sajtoiroda

Interjú Lakatos Iván filmrendezővel a zempléni Makkoshotyka faluról forgatott dokumentumfilmjéről

Van egy alig kilencszáz lakosú kis falu az egykori Zemplén megye sarkában: Makkoshotyka. Talán a közvetlen környezetében lévő kisebb településeken kívül a lakosság nem is nagyon ismeri a nevét. Lakatos Iván filmrendező azonban úgy érezte, ezt a példamutató falut mindenképpen meg kell mutatnia. Mert ez egy olyan falu, ahol nincs cigánykérdés. Ahol a családok szorgalmasan dolgoznak, akár cigányok, akár nem, ahol a falu fele vegyes házasságban él, és ahol a falusiak a végzett munkájuk alapján becsülik egymást generációk óta, szakemberekként és emberekként. Az Ez egy ilyen falu… című, a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja keretében az Ember Judit-pályázaton támogatott dokumentumfilmet március 12-én 15.30-kor a Duna TV, március 18-án 16.45-kor a Duna World vetíti.

2 komment · 1 trackback

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Lakatos Iván

Barátság, együttélés, természet

2015.03.09. 10:18 :: Sajtoiroda

Érdeklik a magyar vidékekről szóló igényes magyar ismeretterjesztő és természetfilmek? Akkor ezen a héten érdemes a közmédia műsorát figyelnie, ugyanis szó lesz a Káli-medence kincseiről, a Szigetközről, valamint Varga Livius elkalauzol bennünket többek között a Fertő-tóhoz is. Emellett a Csataterek és az Ezüst-Patak animációs sorozatok záró epizódjait is megtekinthetik, és a héten két film is körbejárja a magyarság és a cigányság magyarországi helyzetét. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Hirdetés

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra