Nyeregben vannak-e még a hortobágyi csikósok?

2014.07.16. 08:48 :: Sajtoiroda

Interjú Cséke Zsolt dokumentumfilm-rendezővel

Pásztorviseletben ül a csikós a kismotorján útban a puszta egy istállója felé, miközben hatalmas porfelleget vonszol maga után – ez a kép ihlette meg Cséke Zsoltot, hogy a Csikósok robogón és lóháton című dokumentumfilmjének kezdő képsorait a Szelíd motorosok című, 1969-ben készült, mára klasszikussá vált amerikai mozifilm híres zenéjének és nyitójelenetének mintájára komponálja meg. A rendező évek óta visszajár a Hortobágyra, így jól ismeri az ott élő emberek mindennapjait, és azt is, hogyan formálja a modern világ a hagyományos pásztorvilágot. Mindezek megörökítését a Médiatanács Ember Judit-pályázata tette számára lehetővé.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Cséke Zsolt

A Sajdik-macskák életre keltője

2014.07.02. 09:12 :: Sajtoiroda

Interjú Javorniczky Nóra animációsfilm-rendezővel

Sajdik Ferenc Hát (m)ilyenek a macskák? című könyvét filmesíti meg Javorniczky Nóra az NMHH Médiatanácsának Macskássy Gyula-pályázatán elnyert forrásból. Az alapul vett könyv egy humoros állatleírásokat megelevenítő sorozat része, és a mecenatúraprogram Dargay Attila-pályázatának köszönhetően a most készülő macskás epizódon kívül több állatfőhős is életre kelhet Szórádi Csaba rendezésében: összesen 13 szereplő elevenedik meg a bolhától kezdve a nyúlon vagy a tevén át a madarakig.

Szólj hozzá!

Címkék: animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula Javorniczky Nóra

„Hatalmas kihívás, hogy mit fogunk enni harminc év múlva”

2014.06.18. 09:47 :: Sajtoiroda

Interjú Novák Tamás rendezővel, aki filmet forgatott a modern élelmiszeripar és a környezet kapcsolatáról

Hogyan manipulálja a modern agrár-, feldolgozó- és vegyipar az érzékeinket? Miként használják ki az időhiányban szenvedő embert a gyors és ízletes ételeket kínáló áruházláncok? Meddig lehet terhelni még környezetünket, hogy kiszolgálja az egyre növekvő élelmiszerkeresletet? – Globál menü címmel készült el az az ismeretterjesztő film, amely megkísérel választ adni ezekre és más, hasonló kérdésekre a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően. Helyzetjelentés és kiútkeresés, Novák Tamás rendezésében.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Novák Tamás

Hogyan lesz meseszerű egy liftbe szorult lány története?

2014.06.10. 16:24 :: Sajtoiroda

Az Incella kenyérért megy című kisjátékfilm forgatásáról a rendezőt, Széphelyi Júliát és Schneider Ákos producert kérdeztük

A groteszk hangvételű kisfilm tervét egy újságcikk inspirálta. Négy napon és három éjszakán át a liftbe zárva várta szabadulását egy régi bérházban egy 18 éves lány, míg végül erősen lehűlve, kiszáradva, de élve megtalálták. Az ingerszegény környezetben ez idő alatt a ház lakói élik mindennapi életüket, és azon bosszankodnak, hogy rossz a lift. A történetből a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával Széphelyi Júlia Incella kenyérért megy címmel forgatott kisjátékfilmet, amely június 10-én 22:55-től lesz látható az M1-en.

Szólj hozzá!

Gesztusokból építkezik Csukás Sándor kisjátékfilmje, a Szívradír

2014.06.03. 16:01 :: Sajtoiroda

Egy késői felnőtté válás pillanatát örökíti meg Csukás Sándor új kisjátékfilmje, a Szívradír. A történet egy nap alatt játszódik, a főszereplő édesanyja halálának napján. A felnőtt férfi, aki eddig együtt élt anyjával, most új dolgokat vesz észre a környezetéből és a világból, lehetősége nyílik egy új kapcsolatra is. A filmet a Médiatanács a Huszárik Zoltán kisjátékfilmes pályázatán támogatta 2013-ban.

Szólj hozzá!

Címkék: kisjátékfilm NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Csukás Sándor

Sziámi, a kék őzek meg a hiszti

2014.05.27. 10:23 :: Sajtoiroda

Interjú Fülöp József producerrel

Tízrészes animációs filmsorozatot készítenek kortárs gyermekversekből és -dalokból a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció Tanszékének elmúlt években diplomázott hallgatói. Az NMHH Médiatanácsának Macskássy-pályázatán elnyert forrásból többek között Lackfi János, Müller Péter Sziámi, Tóth Krisztina és Varró Dániel művei is megelevenednek; az első rész a gyereknapon volt látható az m2-n. A feldolgozásokat a 2008-ben a mese.tv, illetve az egyszervolt.hu oldalán közzétett Versfilmek folytatásának szánják az alkotók, amelyeket szintén MOME-s diákok készítettek. A vállalkozásról a sorozat producerével, Fülöp Józseffel beszélgettünk, aki a MOME tanszékvezetője is.

Szólj hozzá!

Címkék: animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula Fülöp József

A „konok kunokról” készül ismeretterjesztő film

2014.05.20. 10:46 :: Sajtoiroda

A film rendezőjével, Farkas Györggyel, és a producerrel, Kenyeres Gyulával beszélgettünk

Aki kicsit foglalkozik a történelmünkkel, az tudja, hogy IV. Béla a 13. században telepítette Magyarországon a kunokat. Egy átlagos magyar tudása talán ennyiben ki is merül a népcsoportról. Hogy honnan jöttek a kunok, vannak-e ma is fellelhető gyökereik? Mit adtak a történelmünkhöz és vándorlásaik során a világ kulturális örökségéhez? Megtudhatjuk a Keletről jött emberek című ismeretterjesztő filmből, amely a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának 9 millió forintos támogatásából készült.

Szólj hozzá!

Címkék: ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Farkas György Kenyeres Gyula

Díjeső a Médiatanács által támogatott filmeknek a Budoku filmfesztiválon

2014.05.13. 08:28 :: Sajtoiroda

A Médiatanács Ember Judit dokumentumfilmes pályázatán támogatott két alkotás is győztese lett vasárnap este a Budoku hazai versenyprogramjának. A Magyar Média Mecenatúra programban támogatott dokumentumfilmek közül a nemzetközi zsűri nagydíját Nagy Dénes: Másik Magyarország című alkotása, az ELTE Társadalomtudományi Karának különdíját a Kovács Kristóf rendezte Besence Open vihette haza.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Budoku

Tisztázó film egy vad magyarról

2014.05.06. 09:38 :: Sajtoiroda

Interjú Katona Zsuzsa rendezővel

Anyák napja környékén ezúttal az első, az anyák megmentőjéről, Semmelweis Ignácról készült ismeretterjesztő dokumentumfilm rendezőjét kértük fel beszélgetésre. Katona Zsuzsa a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatán nyert támogatást az 52 perces alkotáshoz. Az Életmentő – Semmelweis Ignác igaz története című hiánypótló filmet nemcsak a közszolgálati M1 és Duna TV, de a kereskedelmi ismeretterjesztésben szerepet vállaló Spektrum Televízió is műsorra tűzi majd, sőt más csatornákkal is ígéretes tárgyalások folynak. A nézők megtudhatják többek között azt is, milyen sorsszerű kötelék fűzte össze az orvost a gyermekágyi láz veszélyének kitett pácienseivel.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Katona Zsuzsa Semmelweis Ignác

A Médiatanács által támogatott öt film is versenyben lesz honlaptól a Budokun

2014.05.05. 14:02 :: Sajtoiroda

Huszonnyolc nemzetközi fesztiválsikert és tizennyolc magyar versenyfilmet mutatnak be május 6. és 11. között a Budoku – Budapesti Dokumentumfilm Fesztiválon. A magyar versenyprogramban öt olyan alkotás is szerepel, amelyeket a Médiatanács a dokumentumfilmes pályázatain támogatott. Az eseményt 2014. május 6. és 11. között rendezik a budapesti Toldi és Művész Mozikban.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Hirdetés

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra