’56 látszik és megszólal – filmek és rádiójátékok a Médiatanács támogatásával

2016.10.21. 10:54 :: Sajtoiroda

Az '56-os forradalom 60. évfordulóján emlékezzünk a résztvevőkre a filmművészet Médiatanács-támogatású alkotásaival. A Médiatanács Nemeskürty Istvánról elnevezett történelmi dokumentumfilm-pályázatán külön előnyt élveztek azok az alkotók, akik ’56-tal szerettek volna foglalkozni – közülük számos mű el is készült már –, de a testület 2011 óta működő mecenatúraprogramjában több tévéjáték, kisjátékfilmek, további online dokumentumfilmek, valamint rádiós hangjátékok is feldolgozták a témát. Némelyiket vetíti is a tévé most hétvégén.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

’56 emléke egy szünetnyi némaságban

2016.10.20. 13:19 :: Sajtoiroda

1957. október 23-án egy budapesti gimnázium, a Toldy akkor másodéves osztálya valami különlegeset tett. Csendben maradt. Az osztály tagjai – akiknek az osztályfőnöke egyébként Antall József volt – egy szünetben a fal mellé álltak, és senki nem szólt egy szót sem, ha megkérdezték, azt mondták, azért, mert nem jutott semmi az eszükbe. A hatalom tajtékzott, hogy fogást találtak rajta. Erről a bátor napról készített dokumentumfilmet Pajer Róbert, a filmben pedig megszólaltatja azokat a férfiakat, akik annak idején gimnazistaként a tüntetésben részt vettek. A Médiatanács történelmi dokumentumfilmek támogatására kiírt pályázatán nyertes filmet október 23-án 17.00-kor vetíti a Duna TV, és szintén október 23-án 23.00-kor a Duna World. A rendezővel a film elkészülésének körülményeiről, a rettegő hatalomról és a mai fiatalok jövőbeni szerepéről beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Pajer Róbert

Merész gimnazistatiltakozás a Toldyban és egy klasszikus az ünnepi hétvégére

2016.10.17. 15:22 :: Sajtoiroda

Október 23-a méltó megünnepléséhez ajánlunk két mecenatúrás filmet a kínálatból. A már-már klasszikusnak számító sokszoros díjnyertes A berni követ mellett egy új dokumentumfilm is műsorra kerül, amelyben egy kevéssé ismert, ám annál merészebb történetet dolgoznak fel az alkotók: egy évvel a forradalom után egy budai gimnázium diákjai némaságukkal tüntettek ’56 igazságtalansága ellen. Az ünnepi filmkínálat mellett befejező részéhez érkezik a budai fiatalok párizsi kalandját elmesélő sorozatunk is. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Októberi fesztiválláz – a Médiatanács támogatásával

2016.10.12. 13:15 :: Sajtoiroda

Erdély, Szolnok, Budapest és Budaörs a helyszíne októberben azoknak a filmfesztiváloknak, amelyeken összesen több mint 9 millió forint díjat ajánlott fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a jó filmek és a tehetséges alkotók támogatása érdekében.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Budai gimnazisták kalandjaitól a nagyvadakig

2016.10.10. 11:35 :: Sajtoiroda

Akár a játékfilmeket, akár a dokumentumfilmeket vagy a természetfilmeket nézi szívesen a tévében, mindhárom műfajban találkozhat mecenatúrás alkotásokkal a héten. Két budai gimnazista párizsi kalandjai elevenednek meg Papp Gábor Zsigmond filmjében, egy vak házaspár nem mindennapi életébe nézhetünk be Varga Ágota dokumentumfilmjében, sokat tudhatunk meg a neandervölgyi ember életmódjáról, egy nagy tölgyfa lakóiról és a Kárpát-medence nagyvadjairól. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Híd, amely segít visszatalálni gyökereinkhez

2016.10.05. 09:28 :: Sajtoiroda

Interjú Medgyesi Gabriella rendezővel

„A hagyományt összegyűjteni, feldolgozni és felvirágoztatni” – ezzel a célkitűzéssel indult  el 1951-ben a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE),  amely a historikus népzenétől a dramatikus játékon át a kortárs látványszínházig a magyar néptáncművészet valamennyi művészeti értékét ötvözi. Az együttes a világ ötven országának színpadán lépett fel, és több mint nyolcmillió néző elismerését vívta ki. Történetéről a Médiatanács mecenatúraprogramjának köszönhetően most először készült többrészes átfogó filmalkotás, amelynek harmadik részét október 9-én, vasárnap, 16 óra 30 perckor vetíti a Duna World. A filmtrilógia rendezőjével, Medgyesi Gabriellával az együttesről, az alkotás folyamatáról és a magyar néptánc jövőjéről beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Medgyesi Gabriella

A MÁNE története, a kőmajmok háza és Kossuth papja

2016.10.03. 10:53 :: Sajtoiroda

A harmadik részéhez érkezik a héten a Magyar Állami Népi Együttes történetét feldolgozó filmtrilógia premiervetítése. Újra képernyőn a díjnyertes ifjúsági regényből készült, neves szereplői gárdát felvonultató gyerekfilm, A kőmajmok háza; a Pilinszky és Bay Zoltán életét bemutató dokumentumfilmek; a székelyföldi legendák és méregzöld mesék; az első világháborús magyar katonák olasz kultusza; a Szigetköz élővilága; a nadályterápia jótékony hatása és egy kisjátékfilmes film noir, az aradi vértanúk emléknapján pedig az 1848-49-es szabadságharcra és a megtorlás áldozataira emlékezik a Kossuth „aranyszájú papjaként” ismert Könyves Tóth Mihály életét bemutató játékfilm. A mecenatúrás filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Nagyvárosi szafari, székely autonómia és a hős magyar katonaszív

2016.09.26. 12:50 :: Sajtoiroda

Számos mecenatúrás premiert hoz a heti televíziós filmkínálat: filmtrilógiában ismerhetik meg a Napóleonnal szemben hősiesen harcoló magyar huszár, Rostás Pál alakját; dokumentumfilm szól a székely autonómiatörekvések történelmi hagyományairól; második részéhez érkezik az első világháborús magyar katonák észak-olaszországi kultuszát bemutató riportfilm, és hat új résszel debütál a mindennapi élettereink állatvilágát nagyító alá helyező nagyvárosi szafari is. Ismét képernyőn az erdélyi civileknek a famaffia ellen folytatott harca, a Béres-csepp atyjának életútja, a magyar puszta páratlan élővilága, a visnyeszéplaki ökofalu mindennapjai, a II. világháborús hadifoglyok viszontagságai, a mélyszegénységben élő magyar gyerekeket felemelő zenepedagógiai program és Sinka István fekete bojtárja is. A Médiatanács által támogatott filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„…a korlátok nem ott vannak, ahol mi azt gondoljuk”

2016.09.23. 10:42 :: Sajtoiroda

Interjú Topolánszky Tamás Yvan filmrendezővel és Sümeghy Claudia producerrel paralimpikonokról szóló filmjükről

Vasárnap ért véget Rio de Janeiróban a 2016-os nyári paralimpia. Büszkék lehetünk a magyar csapat teljesítményére, hiszen összesen 18 érmet hoztak haza: 1 arany-, 8 ezüst- és 9 bronzérem a mérleg. Az elismerések mögött teljesítmények, a teljesítmények mögött pedig mindenre elszánt emberek állnak, akik elhatározták, hogy kihozzák magukból a maximumot. Róluk, a parasportról és a fogyatékkal élők hazai megítéléséről készített dokumentumfilmet Topolánszky Tamás Yvan filmrendező és Sümeghy Claudia producer. A lehetetlen határán – magyar parasportolók premierje szeptember 24-én, szombaton, 18.15-kor lesz a Duna Worldön.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú dokumentumfilm Magyar Média Mecenatúra

Magyar parasportolók, nagyvárosi zuglakók és a MÁNE

2016.09.20. 09:32 :: Sajtoiroda

A Médiatanács jóvoltából öt új film is bemutatkozik a héten a tévéképernyőkön: a paralimpia végeztével megismerhetik öt kiváló magyar parasportoló példamutató akaraterejét, a Magyar Állami Népi Együttes történetét, a magyar katonák első világháborúban betöltött dél-tiroli szerepét, nagyvárosi otthonaink változatos zuglakóit, egy gyermekeknek szóló animációs sorozat pedig azt is elárulja, hogy mik is azok a kuflik. Újra képernyőn az érdi kőbaltás ember, a visnyeszéplaki ökofalu, a természetfilmezés magyar gyökerei, a külföldről idekerült inváziós állatfajok és az ősi hazai élővilág együttélésének nehézségei, és egy kisjátékfilmes lélektani utazás is a bűnök elől való menekülés következményeiről. A mecenatúrás filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra