Disznóvágás – újratöltve, Mindenki a tévében

2017.02.20. 09:46 :: Sajtoiroda

Négy premier és hét ismétlés látható a héten a televízióban Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásában készült művek közül. A héten pótolják a Disznóvágás című kisjátékfilm elmaradt premierjét az M2/Petőfi Tv-n, és először vetítik a legeltetés visszaszorulása miatti agrárgondokkal foglalkozó Tüskeirtók című dokumentumfilmet a Hír Tv-n. Debütál a 120 éves Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet története és a Városi legendák című animációs sorozat legújabb, Ikrek című része az M2-n, de látható lesz az Oscar-átadás estéjén a díjra esélyes Mindenki is.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Történelmi tények mentén – interjú Ordódy Györggyel, A nagy háború készítőjével

2017.02.16. 10:21 :: Sajtoiroda

Február 19-én, vasárnap 16.40 órakor a Duna Worldön debütál a Magyarország első világháborúja című dokumentumfilm A nagy háború alcímet viselő második része. Az első világháború előzményeit bemutató Az Aranykor 1867–1914 után a folytatás a háborús eseményeket szintetizálja, és Trianonig foglalja össze az eseményeket a történelmi tények és a korabeli dokumentumok mentén. A rendező, Ordódy György a filmpremier alkalmából a történelem feldolgozásának fontosságáról és az értő múltértelmezés hangsúlyosságáról beszélt a Médiatanács-blognak.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Ordódy György

Oscar-jelölt Mecenatúra-alkotással jön a III. Magyar Filmhét

2017.02.14. 09:42 :: Sajtoiroda

Már a harmadik Magyar Filmhét közeleg, amelyet február 27. és március 5. között tartanak meg a Cinema City Arénában. A rendezvényt a Magyar Filmakadémia rendezi a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. Az Oscar-jelölt mecenatúrás alkotás, a Mindenki mellett tíz másik, a Médiatanács támogatásával készült film méretteti meg magát.

Szólj hozzá!

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Magyar Filmhét

Egy felvidéki író példaértékű helytállása

2017.02.13. 09:22 :: Sajtoiroda

Két film debütál a héten Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásában készült alkotások közül. A Duna World műsorán szombaton portréfilm látható a felvidéki magyarság megmaradásáért dolgozó Batta György íróról és lapszerkesztőről, vasárnap pedig egy az első világháborúról szóló történelmi dokumentumfilmet mutatnak be. A mecenatúrás filmekből természetfilmeket, egy városi legendákat feldolgozó animációs sorozat részeit, valamint egy Drakula és Erdély igazi viszonyát feltáró dokumentumfilmet ismétel a tévé.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A tücsök és a hangya erdélyi analógiája – debütál az Én és a hegedűm

2017.02.06. 09:11 :: Sajtoiroda

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásában készült alkotások közül szombat este az M5-ön debütál az Én és a hegedűm című zenés dokumentumfilm. Boros Lóránd Erdélyben forgatott alkotása megmutatja, miként képes a zene, a művészet kiemelni a hétköznapok nem feltétlenül rózsaszín valóságából. A televíziós programban e mellett hét ismétlés is helyet kap a héten.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A kulisszák korántsem olyan csillogóak, mint a színpad – interjú Halász Glória rendezővel

2017.01.31. 09:28 :: Sajtoiroda

A valóság és a képzelet világa keveredik Halász Glória alkotásában, aki az újhullámos cirkusz életét újhullámos dokumentumfilmben szerette volna bemutatni. Az artisták élete a realitástól egyébként is nagyon elrugaszkodott, így a rendező számára egyértelmű volt, hogy nem hétköznapi dokumentarista módszerekkel fogja a témát feldolgozni. A Mi ez a cirkusz? című filmet decemberben mutatták be a televízióban, február 2-tól pedig a mozikban is vetítik.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Halász Glória

Valóság és fantázia elegye nem csak a porondon, de a mozivásznon is

2017.01.30. 16:26 :: Sajtoiroda

A héten újabb dokumentumfilmeket mutatnak be a mozikban és a televízióban a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásában készült alkotások közül. Csütörtökön debütál a filmszínházakban az elmúlt években a világ körül turnézó Recirquel társulatról szóló, fikciós elemekkel tarkított dokumentumfilm. A történelmi témák kedvelőinek az M5 műsorán kedden az 1944-es csendőrpuccsot megakadályozó Koszorús Ferencről szóló filmet ajánljuk, csütörtökön pedig Zrínyi Miklós vadászbalesetének körülményeit járja körül a Zrínyi és a vadkan című alkotás. Az ismétlések közül az Oscar-díjra jelölt Mindenki már péntek óta elérhető az HBO GO-n, a televízióban pedig természetfilmek közül lehet majd válogatni.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Für Lajos és a titkosszolgálat szerepe a rendszerváltásban

2017.01.23. 15:51 :: Sajtoiroda

A héten három új dokumentumfilm lesz látható a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásában készült alkotások közül. A Homo Politicus és a Szétszakadt Magyarország témája egyaránt a rendszerváltozás időszaka. Előbbi Für Lajos politikus szemszögéből mutatja be a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóját, míg utóbbi a titkosszolgálat szerepét világítja meg a társadalmi folyamatokban. Második része következik A becsület útján című dokumentumfilmnek, amely szakértők segítségével ismertet egy példamutatóan bátor kiállást a holokauszt árnyékában.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„Hiszünk a jövő történetmesélésében” – Magyaros téma egy nemzetközi hátterű rendezőtől

2017.01.19. 09:20 :: Sajtoiroda

Interjú az első kisjátékfilmjét készítő, dokumentarista szemléletű Szakonyi Noémi Veronikával

Január 22-én, vasárnap este, 23.05 órakor debütál az M2/Petőfi Tv műsorán Szakonyi Noémi Veronika Disznóvágás című kisjátékfilmje. A kamaradráma egy fiatal párról szól, akik a fiú családjához mennek egy ünnepi disznóvágásra. A 25 perces filmet a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja a Huszárik Zoltán-pályázaton támogatta. A premier kapcsán beszélgettünk a rendezővel.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú kisjátékfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Szakonyi Noémi Veronika

A rettegett első titkár száműzetésben – dokumentumfilm Rákosi utolsó tizenöt évéről

2017.01.16. 09:15 :: Sajtoiroda

A héten három új filmet láthatnak a tévénézők a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásában készült alkotások közül. A Duna Worldön szombaton mutatják be a Rákosi Mátyás száműzetésben töltött éveiről készült dokumentumfilmet, vasárnap pedig a műfaj kedvelői egy újlipótvárosi csillagos ház lakóinak történetét ismerhetik meg 1944-ből. Egy fiatal jegyespár vidéki rokonoknál töltött hétvégéje párkapcsolati tesztbe csap át a Disznóvágás című rövid játékfilmben szombaton a Petőfi Tv műsorán. Az ismétlések között természetfilmek és A fekete bojtár című tévéfilm lesz látható.

1 komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra