„Mindig lesz jó tanár, akit érdemes megörökíteni”

2015.09.01. 14:13 :: Sajtoiroda

Milliókat érhet tanítványainak egy jó pedagógus a néhány nappal ezelőtt publikált hírek szerint, így valószínűleg a vs.hu-n Privát tanmenet címmel megtekinthető rövid videóportré-sorozat főszereplői is ugyanilyen értékesek diákjaiknak. Az új tanév beköszöntével a néző szuggesztív példákkal szembesülhet, amely nemcsak a tanórákon, és nemcsak a gyerekek, de a felnőttek számára is hasznos lehet: olyan témákat jár körbe a sorozat, mint például, hogy miként ébreszthető fel a kíváncsiság, hogyan terelhető a szabadságvágy, miképp erősíthető az együttműködés és mi módon fejleszthető az érveléstechnika, hogy jól boldoguljunk az életben. Szirmai Mártontól, a Médiatanács által támogatott online filmsorozat rendezőjétől megtudtuk, gyerekként ő melyik tanár órájára ült volna be szívesen, és hogy tervezi-e, hogy pályázatot nyújt be a sorozat folytatására a héten megnyíló idei médiatanácsos Neumann-pályázaton.

Szólj hozzá!

Címkék: online film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Neumann János-pályázat Szirmai Márton

Kezdje velünk az iskolaévet!

2015.08.31. 17:00 :: Sajtoiroda

Tanuljon szórakozva a Mecenatúra-filmek e heti kínálatából!

Kikapcsolásként két mecenatúrás játékfilmet is vetít a héten a köztévé, Kulka János szereplésével egy tanyasi ember viszontagságait követhetjük végig, valamint két ’40-es évekbeli gimnazista fiút is elkísérhetünk Párizsba, és velük együtt élhetjük át kalandjaikat. Emellett számos dokumentumfilm is műsorra kerül: szó lesz a köröstárkányi mészárlásról, ahol 1919-ben román katonák gyilkoltak meg magyarokat etnikai hovatartozásuk miatt, részleteket ismerhetünk meg a 2013-as dunai árvízről, valamint a cigányzene magyarországi jelenéről, szovjet munkatáborokba pillanthatunk be, és végigjárhatjuk a Karni Alpokat egy felderítőcsapattal. Utána járhatunk a székelyföldi román-magyar történelemértelmezéseknek, elkísérhetünk egy vándorszínházat az útján, valamint Mikó Imre különleges szekuritátés helyzetéről is tudhatunk meg érdekességeket. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Délutáni dokumentumfilm-dömping a Duna Worldön

2015.08.25. 13:25 :: Sajtoiroda

Ezen a héten minden délutánra tartogat egy-egy mecenatúrás dokumentumfilmet a Duna World műsorkínálata. Kedden egy a Dobroda partján működő speciális iskoláról, szerdán a mezőgazdaságra fogékony városi fiatalokról, csütörtökön az önellátó Pázmánd községről, pénteken Szabó Árpád ókorkutató professzorról, szombaton egy kerekesszékes rögbicsapatról, vasárnap pedig magyar retrofelvételekről nézhetnek meg érdekes dokumentumfilmeket. Emellett péntek este Madarász Isti játékfilmjének bemutatóját is megtekinthetik, amelyet egy kevéssé ismert Rejtő-regény alapján készített, valamint a szombaton korán kelőknek is van jó hírünk: ők a Káli-medence kincseiről láthatnak rövid ismeretterjesztő alkotást. A filmek megtekintéséhet kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

Kalandok, szentek, legendák úton-útfélen

2015.08.17. 10:49 :: Sajtoiroda

Augusztus 20-át Jankovics Marcell Szent Istvánról szóló ismeretterjesztő filmjével ünnepeljük, de ezen kívül még tucatnyi alkalommal láthatnak ezen a héten a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült filmeket a televíziókban. Jankovics-animációt tekinthetnek meg, megismerkedhetnek a kihalófélben lévő balatoni halászattal, felfedezhetik az élelmiszeripar rejtett zugait, Varga Livius vezetésével a bauxitbányászat titkait, megismerhetik a Káli-medence kincseit, és bebarangolhatják a magyar El Caminót, a Mária-utat. Emellett a Spektrum csatornán pillepalackokkal sodródhatnak a Tiszán természetfilmesek egy lelkes csoportjának köszönhetően, és időutazást tehetnek a hazai természetfilm-készítés történetébe. A filmekhez kellemes kulturális élményt és tartalmasan eltöltött időt kívánunk mindnyájuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

Halásszon a héten Médiatanács-filmeket a Spektrum-csatornákon és a Dunán!

2015.08.10. 13:35 :: Sajtoiroda

A Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston és Ember Judit nevével fémjelzett pályázatain számos igényes filmet támogat a Médiatanács. Ezek közül ezen a héten láthatnak egy történetet Moka Béláról, aki ’71-ben eltérített egy Nagyváradról Bukarestbe repülő gépet, rengeteg újdonságot tudhatnak meg a Káli-medence múltjáról és jelenéről, valamint a kunok történelméről. Ismét a terítéken lesznek a rimóciak növénytermesztési hagyományai és magyar természetfilmeseknek köszönhetően a Budapest alatti életbe is bepillanthatnak! A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Történetek, tanulságok, tapasztalatok

2015.08.03. 12:52 :: Sajtoiroda

Az izgalmas és rejtélyes történeteket mindenki szereti. Ezen a héten a Mecenatúra-alkotások közül sem hiányoznak majd a gyakran hátborzongató legendák, amelyeket a Fekete krónika című film újabb epizódjai tárnak elénk. De nem csak az érdekességeket kedvelő felnőttek, hanem a gyerekek is csemegézhetnek az e heti kínálatból: öt részt láthatnak Kartomi és Boxi kalandjaiból és Berta Enikő filmjének segítségével eljuthatnak a népmesék szereplőinek világába. A nyár végéhez közeledve pedig nem maradhatnak el azok a tapasztalatok sem, amelyeket a régi öregek a konyhanövényekről felhalmoztak nekünk, reggelenként ebből a tudásból is részesülhetnek a tévénézők. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„Itt nincs forgatókönyv, azt az élet írja”

2015.07.28. 08:58 :: Sajtoiroda

Interjú Lerner János természetfilmessel

Lerner János a Természetfilm.hu filmes csapatának tagjaként számos mecenatúrás alkotás elkészítésében vett részt. Szerkesztője és szövegírója például Az időgyűrű ura I-III., valamint rendezője és szövegírója A természetfilm magyar találmány? és A Vargyas-szoros elveszett világa című filmeknek, amelyek amellett, hogy magas szakmai színvonalat képviselnek, a tévénézők körében is nagy sikert aratnak. Most a Médiatanács Kollányi-pályázatának támogatásával újabb sorozat készítésén dolgozik, amely a Temészetfilmesek és egyéb állatfajták munkacímet viseli, és ötperces részekben vezeti majd be a nézőket a természetfilmek világába. Az alkotási folyamatról, valamint a különleges természetfilmes helyzetekről magát a rendező-operatőrt, Lerner Jánost kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Lerner János

Utazás időben, térben és a hagyományok útján

2015.07.27. 11:37 :: Sajtoiroda

Különleges utazásokra hívja a nézőket az e heti Mecenatúra-kínálat. Pajer Róbert játékfilmjei, valamint az időgyűrű, amely Varga Livius kezébe kerül, visszavisznek minket a középkorba, valamint a természeti képződmények történetének fontos állomásaira. Emellett pillepalackokkal sodródhatunk a Tiszán természetfilmesek egy lelkes csoportjának köszönhetően, de barangolást tehetünk a népi növénytermesztés hagyományának útján is. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Pici babák, Pilinszky és kapunyitási pánik

2015.07.21. 13:58 :: Sajtoiroda

Talán a Pilinszky János költészetéért rajongóknak is tud újat mutatni az ezen a héten műsorra kerülő dokumentumfilm, amely a költő európai útjairól szól. Pilinszky mellett szó lesz a magyarországi koraszülötthelyzetről, kisfilmet láthatnak egy éppen felnőtté váló fiú viszontagságairól és megtekinthetik a Gyurmók című animációs sorozat befejező részét. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Természetközeli hétvégi hűsölés a Médiatanácstól

2015.07.17. 11:32 :: Sajtoiroda

A nyári hétvégéket legjobb a szabadban tölteni, de az sem marad természetközeli élmény nélkül, aki ezen a hétvégén inkább a televíziózást, ezen belül pedig a mecenatúrás alkotásokat választja. Az erdélyi nézők egy ökofalu sajátos és természetes világába pillanthatnak be. A Tisza kedvelői érdekes dokumentumfilmet láthatnak a folyót szennyező pillepelackról, a gyerekek és fiatalok pedig jót derülhetnek a Gyurmók legújabb részén. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra