„Hiszünk a jövő történetmesélésében” – Magyaros téma egy nemzetközi hátterű rendezőtől

2017.01.19. 09:20 :: Sajtoiroda

Interjú az első kisjátékfilmjét készítő, dokumentarista szemléletű Szakonyi Noémi Veronikával

Január 22-én, vasárnap este, 23.05 órakor debütál az M2/Petőfi Tv műsorán Szakonyi Noémi Veronika Disznóvágás című kisjátékfilmje. A kamaradráma egy fiatal párról szól, akik a fiú családjához mennek egy ünnepi disznóvágásra. A 25 perces filmet a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja a Huszárik Zoltán-pályázaton támogatta. A premier kapcsán beszélgettünk a rendezővel.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú kisjátékfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Szakonyi Noémi Veronika

A rettegett első titkár száműzetésben – dokumentumfilm Rákosi utolsó tizenöt évéről

2017.01.16. 09:15 :: Sajtoiroda

A héten három új filmet láthatnak a tévénézők a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásában készült alkotások közül. A Duna Worldön szombaton mutatják be a Rákosi Mátyás száműzetésben töltött éveiről készült dokumentumfilmet, vasárnap pedig a műfaj kedvelői egy újlipótvárosi csillagos ház lakóinak történetét ismerhetik meg 1944-ből. Egy fiatal jegyespár vidéki rokonoknál töltött hétvégéje párkapcsolati tesztbe csap át a Disznóvágás című rövid játékfilmben szombaton a Petőfi Tv műsorán. Az ismétlések között természetfilmek és A fekete bojtár című tévéfilm lesz látható.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Természetfilmesek a tahitótfalui hídon

2017.01.09. 10:58 :: Sajtoiroda

Három premier és öt ismétlés látható a héten a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásában készült művek közül. Szombaton debütál a Duna Worldön a dunai kérészek különleges életét bemutató természetfilm, A dunavirág mentőakció, vasárnap pedig a neves tokaji borász, Szepsy István portréja, A szeretet mint tőke. Szintén vasárnap elsőként tűzi műsorra a Hír Tv az Elpusztítani mindent – Az ismeretlen polgárháború című dokumentumfilmet, amely egy megrázó, tragikus erdélyi eseménysorozatot mutat be az etnikai konfliktusokról az 1848–1849-es szabadságharc idejéből.

Szólj hozzá!

„Példát szerettem volna mutatni: egy sikeres munkaadó útközben”

2017.01.03. 09:17 :: Sajtoiroda

Interjú a Tisza Cipőről készült dokumentumfilm rendezőjével

A Duna World műsorán debütál Batka Annamária elsőfilmes rendező dokumentumfilmje a nagy múltú Tisza Cipőgyárról. A film központjában az új tulajdonos áll, aki új fejlesztési irányokat indít el, miközben a cég hagyományaihoz is hű szeretne maradni. A stáb az ő mindennapjait követi végig, aki az interjúk folyamán olyan átfogó szemléletről tesz tanúbizonyságot, hogy nem csak a cipőgyár, de az egész magyar könnyűipar helyzetét és nehézségeit is megismerhetik a nézők. A filmet a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Ember Judit-pályázata támogatta, a csatorna január 7-én, szombaton 16.25-kor tűzi műsorára.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Batka Annamária

A Tisza Cipő premiere a Duna World műsorán

2017.01.02. 11:16 :: Sajtoiroda

Szombaton debütál a Duna Worldön a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott Cipőfűzők című dokumentumfilm, mely a Tisza Cipőgyár példáján keresztül a mai magyar könnyűipar helyzetét, a területen dolgozó vezetők előtt álló kihívásokat vázolja fel. Az ismétlések között három animációs film, a Kormos mesék, az Átjáró Másvárosba és az Új életre kelt bábok lesznek láthatók, továbbá műsorra kerül egy ismeretterjesztő film is Herman Ottóról és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületről. A Lánchíd Rádión ismét hallható Krúdy Gyula írásának hangjátékváltozata, a Szent Margit leánya.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Már a televízióban is látható Bucsi Réka Love-ja

2016.12.27. 11:03 :: Sajtoiroda

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott alkotások közül az ünnepi időszakban hat film premierjét is műsorára tűzi a közszolgálati televízió. December 28-án éjszaka debütál az M2 Petőfi Tv-n Bucsi Réka Love-ja, amely az uppsalai nemzetközi rövidfilmfesztiválon kapott díjával automatikus jelölt lett az Európai Filmakadémia (EFA) 2017-es rövidfilmes díjára, illetve bekerült a januári Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába is. Látható lesz továbbá a televízióban az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Zsűri Díját elnyerő Balkon című hatperces film, illetve az orosz mesén alapuló, szürreális csernobili környezetbe helyezett rövidfilmes feldolgozás, A Répa is. Premierje következik az első magyar cirkusz-dokumentumfilmnek Mi ez a cirkusz? címmel. Megtekinthető a Vasgyökerek című portréfilm, amely a különleges sorsú orvos, dr. Sipos József életét mutatja be, illetve a Herminamező árnyai című történelmi dokumentumfilm, amelynek témája Tisza István meggyilkolása. A Lánchíd Rádión folytatódik Krúdy Gyula írásának hangjátékváltozata, a Szent Margit leánya.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló

Nemet mondott a magyarországi „sztárságra” – portrépremier

2016.12.19. 09:09 :: Sajtoiroda

A Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott alkotások közül karácsonykor debütál a Duna Tv-n a Vaszi Leventéről szóló portréfilm, az Ének a fák tetejéből: a Fölszállott a páva tehetségkutatójának közönségdíjasa nem csak a színpadon mutatott különlegeset, életútját sem igazította a szokásoshoz. Ugyanígy karácsony második napján debütál a Lánchíd Rádión Krúdy Gyula írásának romantikus, legendateremtő hangjáték-változata, a Szent Margit leánya. Az ünnepi időszakban ezen kívül számos más mecenatúrás alkotás is újra megtekinthető lesz a televízióban, a lipicai lófajta értő és festői bemutatásától kezdve Perczel Zita színésznő portréján át egy, a karácsony előtti rohanásról szóló elgondolkodtató kisfilmig.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Trill Zsolt és Keszég László egy igazi háborús játékfilmben

2016.12.16. 10:35 :: Sajtoiroda

Interjú Kovács István filmrendezővel

Szürke senkik. Azok a gyakran szinte név nélküli férfiak, akik a háborúkban harcolnak, és az életüket adják a hazáért, egy ideáért vagy éppen egy családtagjuk emlékéért. Trill Zsolt, Keszég László, Molnár Levente és Kovács S. József főszereplésével megérkezett a hiánypótló magyar háborús film, a Szürke senkik. Kovács István tévéfilmjét az első világháború olaszországi frontjáról december 16-án, pénteken, 22.00-kor mutatja be a Duna TV. Az alkotás folyamatáról, a színészekkel való közös munkáról, és magáról a háborúról a rendezőt kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: tévéfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kovács István Fehér György

Pénteken kerül a televízióba a Szürke senkik

2016.12.12. 12:16 :: Sajtoiroda

A mecenatúrás alkotások közül két első világháborús film is debütál a héten. A Szürke senkik című tévéfilmben egy magyar-osztrák-román felderítőcsapat öngyilkos küldetésre indul az olasz frontra, a TriaNON pedig egy olyan dokumentumfilm, melyben a békeszerződés aláírása utáni időszak magyarországi angol nagykövete, Sir Bryan Cartledge szemszögéből ismerhetik meg a nézők a magyar történelem ezt a komor időszakát. Láthatnak még új dokumentumfilmet a London Angels magyar női kézilabdacsapatról, amely 2013-as megalakulása után másfél évvel a másodosztályból az élvonalba küzdötte fel magát.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Szerelem, halál és múlt forgásában – Tranzitidő-premier

2016.12.06. 10:02 :: Sajtoiroda

Három debütáló film is látható lesz a televízióban a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott alkotások közül ezen a héten. Szombaton Papp Ferenc első világháborús történelemfilmje mellett esti főprogramban tekinthető meg Almási Réka Tranzitidő című 62 perces lélektani drámája Trill Zsolt és Kerekes Vica főszereplésével. Vasárnap lesz Lerner János legújabb természetfilmjének premierje, amelynek köszönhetően a Vargyas-szoros elveszett világába barangolhatnak el a nézők.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló film tévéfilm Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra