Tizenegy mecenatúra-programos film lesz látható Gödöllőn a hétvégén

2018.05.24. 13:53 :: Sajtoiroda

A gödöllői IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál programjába tizenegy, a Médiatanács által támogatott alkotás került be és lesz megtekinthető ingyenesen május 25. és 27. között. Újabb három premiert hoz a következő két hét mecenatúra-támogatással: most vasárnap délben, az M5-ön lesz először látható a Vadásztársak című dokumentumfilm, amely a fiatal generációhoz hoz közelebb egy több mint ezer éves hagyományt az ember és a kutya kapcsolatán keresztül. Az M2-n elindulnak az ötperces Kalandozások a világjáró nagypapával, azaz Juhász Árpáddal az esőerdőn, a szavannán és a sivatagon át egészen az Északi-sarkig. A már futó sorozatok új részei és a tévés ismétlések közül is érdemes lesz válogatni: új résszel érkezik a Menjek/Maradjak sorozat Édes otthon címmel, folytatódnak a Lengemesék a nádtengeren, újra műsoron a Budapest Inferno – A Molnár János-barlang, A dunavirág mentőakció és a Volt egyszer egy kertész is.

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„Attól, hogy valamire másik ruhát aggatunk, az még ugyanaz marad” – Hajdu Szabolccsal beszélgettünk az Obiectiva Theodora című rádiójátéka kapcsán

2018.05.24. 09:14 :: Sajtoiroda

A Karc FM-en volt először hallható április 30. és május 4. között a Hajdu Szabolcs által rendezett, de feleségével, Török-Illyés Orsolyával közösen készített ötrészes, részben személyes indíttatású Obiectiva Theodora című rádiójáték. A Médiatanács Cserés Miklós-pályázatának támogatásával létrejött alkotásban a hetvenes, nyolcvanas évek ikonikus erdélyi magyar színésznőjének, Illyés Kingának az életébe hallgathatunk bele – szó szerint. A mű ugyanis a Securitate, a román kommunista diktatúra titkosszolgálata általi megfigyelések és lehallgatások anyagaiból állt össze, azokból részleteket kiemelve, de a dialógusokat változatlan formában meghagyva. A történetnek nemcsak a rádiójátékban nincs vége, szimbolikusan sem, hiszen az alkotóknak számos tervük van vele: a „transzmedialitás” jegyében szövik tovább hamarosan a szálakat.

Címkék: interjú rádiójáték Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Hajdu Szabolcs Cserés Miklós-pályázat

Az egyik kedvenc magyar összeesküvés-elmélet kapott filmes feldolgozást

2018.05.08. 15:55 :: Sajtoiroda

Zrínyi halálának körülményeit járja körül a Vadkanvadászat című tévéfilm a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjában támogatott filmjei közül, amelyet május 18-án mutat be a Duna Televízió. Premieren egy Kallós Zoltán néprajztudósról készült portré is pünkösdvasárnap. Folytatódik a többszörösen díjazott Lengemesék című animációs sorozat új évada is. Az ismétlések között musicalt és ismeretterjesztő filmeket is ajánlunk.

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„Nekem luxus, pedig valójában ez a normális” – helyszíni riport Tóth Barnabás első tévéfilmjének forgatásáról

2018.05.02. 13:05 :: Sajtoiroda

Tóth Barnabás, az Újratervezés című kisfilmmel ismertté vált rendező, Akik maradtak címmel, a Médiatanács 120 milliós támogatásával forgatja első tévéfilmjét. A mozis igényességgel készülő kamaradráma az ötvenes években játszódik, és egy nőgyógyász (Aldó – Hajduk Károly) és fiatal páciense (Klára – Szőke Abigél) között kialakuló barátságról, kötelékről szól. A filmben mások mellett feltűnik Jordán Adél, Lukáts Andor és Nagy Mari is. Az alkotást ősztől várhatjuk majd a Duna TV képernyőjére, ahol kiderül – a rendező szavait idézve –, hogy „lélegzik-e a film”. Helyszíni riportunk a forgatásról.

Címkék: interjú tévéfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Fehér György Tóth Barnabás

Az éteren át üzennek Orszáczky Jackie egykori zenésztársai

2018.04.24. 08:50 :: Sajtoiroda

Két premier: az első balettintézeti dokumentumfilm és a Syrius zenekar egykori énekeséről és basszusgitárosáról készült emlékfilm debütál vasárnap a Duna Worldön a Médiatanács támogatásával.  Folytatódnak Boxi kutya kalandjai és a Lengemesék is, a következő két hét tévés ismétlései közül pedig ajánljuk A nagy fafilmet, a Disznóvágás című kisjátékfilmet, a Recirquelt bemutató Mi ez a cirkusz?-t és a többszörös fesztiválnyertes En Passant-t is. Emellett most szerdán az MTA Filmklubban is látható a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával készült film, az Isten veled, Görgei, Baranyi Gábor Benő Bújócska című alkotása pedig a Brüsszeli Rövidfilmfesztiválon versenyez a napokban.

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Irinyi mindig újrakezdi – Interjú Cibulya Nikol rendezővel

2018.04.12. 12:21 :: Sajtoiroda

Irinyi Jánosról mindenkinek a gyufa feltalálása jut eszébe, pedig a kémikus élete és tevékenysége jóval sokrétűbb volt ennél. A hazafias feltalálóról Cibulya Nikol készített „többé-kevésbé valós eseményeken alapuló” kisfilmet Irinyi címmel, amely a Friss Hús Rövidfilmfesztiválon debütált a nagyközönség előtt. A történet a forradalom után mintegy tíz évvel játszódik. A rendezővel az ötletről és a forgatás körülményeiről beszélgettünk.

Címkék: interjú kisjátékfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Cibulya Nikol

Varga Ágota legújabb dokuja a televízióban a bipoláris depresszióról

2018.04.11. 15:58 :: Sajtoiroda

A Duna Worldön magyar fejlesztésű holdjáró robotokról, a Hír TV-n egy család életén keresztül a bipoláris depresszióval való küzdelemről mutatnak be alkotásokat a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programja által támogatott filmjei közül. A legkisebbek sem maradnak premier nélkül: Berg Judit könyve alapján Hisztimesék címmel animációs sorozat első része debütál az M2-n. Folytatódnak Dorothy kalandjai az Egy komisz kislány naplójában, és lezárul Kolovratnik Krisztián saját rendezésű kerékpáros magazinja, a Bringás Brigantik. Az ismétlések között érdemes visszanézni az egy újlipótvárosi csillagos ház 1944-es eseményeit felidéző Beágyazott emlékeink című dokumentumfilmet, vagy a számítógépes játékfüggőséget feldolgozó Egyjátékos mód című kisfilmet.

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„Már csepeli lakótelepi gyerekként is természetbúvár voltam”

2018.03.29. 10:43 :: Sajtoiroda

Premier előtti interjú Mosonyi Szabolccsal, a Vad Balaton rendezőjével

Húsvétvasárnap este 18.40-től, a Dunán láthatnak először a nézők egy lenyűgöző új természetfilmet, a Vad Balatont, aminek hosszabb változata április közepén kerül a mozikba, és amelyet a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázata támogatott. Az alkotók mocsárban, hegytetőn, víz mélyén és barlangban is forgattak, de sem a hőség, sem a hideg, sőt, a legnagyobb viharok sem jelentettek akadályt – éppen ettől olyan lélegzetelállító a végeredmény. A három éven át tartó, 150 forgatási napot magában foglaló munkáról a Balázs-Béla díjas rendezőt, Mosonyi Szabolcsot kérdeztük, aki Bagladi Erika forgatókönyvíróval és társrendezővel közösen készítette el a filmet.

Címkék: interjú természetfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Mosonyi Szabolcs

Mecenatúrás premierdömpinggel indul az április

2018.03.27. 09:50 :: Sajtoiroda

Premieren Mosonyi Szabolcs természetfilm-sorozatának új része, a Vad Balaton, Vitézy László új, fekete-fehér tévéjátéka, A színésznő, Szávai Viktória főszereplésével, és Káel Csaba Makk Károlyt bemutató portréja (Szerelmeim) a következő két hétben. Folytatódik Jankovics Marcell sorozata a Szent uralkodónőkkel, újra nyeregben a Bringás Brigantik, új részek jönnek a Szőrmók oviban és a Szupermalac és Űrpatkány párosával. Rég volt ennyi premierfilm műsoron a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával, és ha ez nem elég, az ismétlések közül a sokszorosan díjnyertes LOVE, a Szárnyakat a magasba! és a Pilinszky európai útjaira emlékező Csillaghálóban is megnézhető lesz újra.

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„…én hazamehettem a forgatás után, de neki ott kellett maradni”

2018.03.20. 09:33 :: Sajtoiroda

Interjú Tuza-Ritter Bernadettel, a friss Filmdíjas Egy nő fogságban rendezőjével

Kényelmetlen kanapén alszik, minden ház körüli munkát ő végez, éjszakánként egy gyárban dolgozik, cserébe pedig alig kap ételt, sőt, verbálisan és fizikailag is bántalmazzák. Maris története a modernkori rabszolgaság, vagyis a csicskáztatás szimbólumává lett, hiszen Tuza-Ritter Bernadett olyan érzékeny és felkavaró dokumentumfilmet készített róla a Médiatanács támogatásával, ami mellett nem lehet elmenni. A film rendezőjét arról kérdeztük, hogy milyen volt számára a forgatás időszaka, milyen érzés a csicskaság elleni fellépés szószólójának lenni, és hogy mit gondol a dokumentumfilmezés hazai helyzetéről.

Címkék: interjú dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Tuza-Ritter Bernadett

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra