„…a korlátok nem ott vannak, ahol mi azt gondoljuk”

2016.09.23. 10:42 :: Sajtoiroda

Interjú Topolánszky Tamás Yvan filmrendezővel és Sümeghy Claudia producerrel paralimpikonokról szóló filmjükről

Vasárnap ért véget Rio de Janeiróban a 2016-os nyári paralimpia. Büszkék lehetünk a magyar csapat teljesítményére, hiszen összesen 18 érmet hoztak haza: 1 arany-, 8 ezüst- és 9 bronzérem a mérleg. Az elismerések mögött teljesítmények, a teljesítmények mögött pedig mindenre elszánt emberek állnak, akik elhatározták, hogy kihozzák magukból a maximumot. Róluk, a parasportról és a fogyatékkal élők hazai megítéléséről készített dokumentumfilmet Topolánszky Tamás Yvan filmrendező és Sümeghy Claudia producer. A lehetetlen határán – magyar parasportolók premierje szeptember 24-én, szombaton, 18.15-kor lesz a Duna Worldön.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú dokumentumfilm Magyar Média Mecenatúra

Magyar parasportolók, nagyvárosi zuglakók és a MÁNE

2016.09.20. 09:32 :: Sajtoiroda

A Médiatanács jóvoltából öt új film is bemutatkozik a héten a tévéképernyőkön: a paralimpia végeztével megismerhetik öt kiváló magyar parasportoló példamutató akaraterejét, a Magyar Állami Népi Együttes történetét, a magyar katonák első világháborúban betöltött dél-tiroli szerepét, nagyvárosi otthonaink változatos zuglakóit, egy gyermekeknek szóló animációs sorozat pedig azt is elárulja, hogy mik is azok a kuflik. Újra képernyőn az érdi kőbaltás ember, a visnyeszéplaki ökofalu, a természetfilmezés magyar gyökerei, a külföldről idekerült inváziós állatfajok és az ősi hazai élővilág együttélésének nehézségei, és egy kisjátékfilmes lélektani utazás is a bűnök elől való menekülés következményeiről. A mecenatúrás filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Véget ért a CineFest filmfesztivál – Mecenatúrás siker az újhullámos alkotások között

2016.09.19. 16:28 :: Sajtoiroda

Emlékezetes évet zár a CineFest miskolci filmfesztivál, hiszen ez az az év, amikor Juliette Binoche is tiszteletét tette a megnyitón, és amikor Makk Károly, a legendás filmrendező életműdíjat kapott. Szeptember 18-án kiosztották a verseny díjait is, a nyertesek közül hárman pedig az NMHH Médiatanácsának díját is átvehették, amely fejenként egymillió forintot jelentett. Filmes sikerről is beszámolhatunk, hiszen a Magyar Média Mecenatúra Macskássy-pályázatán támogatott Balkon című animációs film elnyerte a CineNewWave-különdíját a legszebb képi világért.

Szólj hozzá!

Aki bújt, aki nem

2016.09.12. 15:04 :: Sajtoiroda

Egy falusi nagycsalád belső harcait az értelmi fogyatékos legkisebb fiú alakján keresztül bemutató, valós történeten alapuló kisjátékfilm és a sárközi táj értékeit felszínre hozó dokumentumfilm debütál a héten. Újra vetíti a tévé a kilencvenes évek magyar alvilági játszmáit feltáró oknyomozó dokumentumfilmet, megismerhetik a visnyeszéplaki ökofalut, a magyar puszta rejtett életét, Róth Miksa és Béres József életútjait, ha pedig ellátogatnak Miskolcra, akkor a CineFest filmfesztiválon három nagy sikerű animációs filmet nézhetnek meg a Médiatanács támogatásában. A mecenatúrás filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló dokumentumfilm kisjátékfilm Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Ember Judit-pályázat

Kezdődik a CineFest filmfesztivál Miskolcon – a Médiatanács támogatásával

2016.09.09. 13:19 :: Sajtoiroda

Ha ősz, akkor Jameson CineFest filmfesztivál, idén már a tizenharmadik a sorban. A rendezvényt idén is támogatta a Médiatanács, és a sztárvendég, Juliette Binoche mellett rengeteg érdekes animációs és játékfilm várja a nézőket szeptember 9–18. között Miskolcon. Sőt, néhány olyan alkotás is helyet kapott a versenyprogramban, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra CineFest

„A válasz nem mindig a racionalitásban keresendő”

2016.09.08. 11:02 :: Sajtoiroda

Interjú Reich Dániel rendezővel

Nyolcvanas évek, családi nyaralás, Balaton. A fiatal főszereplő, Beni talál egy régi fényképezőgépet, amivel megszállottan fotózni kezd. Amikor azonban lencsevégre kapná húgát, a lánynak nyoma veszik. Később kiderül, hogy tíz évvel korábban hasonló körülmények között ugyanitt tűnt el egy fiatal... A Médiatanács által támogatott Záridő című kisjátékfilmről, amely kategóriájában elnyerte a 2015-ös H.S.C. Aranyszem fesztivál legjobb operatőrnek járó díját, s amelyet szeptember 11-én, vasárnap, 23 óra 10 perckor vetít az M2/Petőfi TV, a film rendező-forgatókönyvíró-operatőrével, Reich Dániellel beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú kisjátékfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Reich Dániel

A Balaton és a magyar puszta rejtélyei

2016.09.05. 13:24 :: Sajtoiroda

Egy, a Balatonon nyaraló fiatal lány misztikus eltűnéséről készült kisjátékfilm és a magyar puszta páratlan élővilágát bemutató ismeretterjesztő film debütál a Médiatanács támogatásában a héten. Újra megtekinthető a hortobágyi, tajmiri és norilszki munkatáborok áldozatainak küzdelmes sorsa, a Tanácsköztársaság 133 napjának eddig rejtett fejezetei, a természetfilm magyar gyökerei, egy óriástölgy mindennapjai és a kis kamerákra vett nagy vadak. A mecenatúrás filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Csele-patak rejtélye és a szőlőtőkék mádi szerelmese

2016.08.29. 13:09 :: Sajtoiroda

Négy televíziós premier és egy premiervetítés várja a mecenatúrás filmek kedvelőit a héten: új magyar játékfilm tárja fel a legenda szerint a Csele-patakba napra pontosan 490 éve belefulladt(?) királyunk halálának rejtélyes körülményeit; animációs film mutatja be egy 1941-ben aknára futó magyar hadihajó sorsát; dokumentumfilmek szólnak a tatabányai Mésztelep küzdelmes mindennapjairól és a mai vándorélet esélyeiről, a Mádi Furmint Ünnepen pedig Magyarország egyik leghíresebb borászának élettörténetét ismerhetik meg. Újra képernyőn a somogyi patakgörbítők, Pilinszky és Béres, a gulágok embertelensége, a tiszai pillepalack-áradat és a kis kamerákra vett nagy vadak is. A mecenatúrás filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Túlélni a virtuális valóságban – így lehet inspiráló a tudományos ismeretterjesztés

2016.08.24. 14:19 :: Sajtoiroda

A Hajótöröttekben Kolos és a nagypapája hajótörést szenvednek és egy lakatlan szigetre sodródnak, ahol az őserdő az úr, és rengeteg növény és állat található. A főhősöknek önállóan kell gondoskodniuk magukról, amihez a nagypapa minden régi tudására szükség van, így Kolos megtanulhatja a hasznos praktikákat. Szeiler Péter animációs filmjéhez, amelynek első része a Médiatanács Macskássy-pályázatának forrásából készült el, virtuális játék és kézikönyv is készül, hogy még inkább felkeltse a gyerekek tudományos érdeklődését. A 42 részesre tervezett sorozat bevezető epizódját szombaton 16.40-kor nézhetik meg a Duna Worldön.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú animációs film Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula

Film a modern bábjátszás magyar atyjáról

2016.08.22. 12:40 :: Sajtoiroda

Két animációs film debütál a héten a Médiatanács támogatási rendszerének köszönhetően: korabeli fotográfiákon kel életre a Nyugat-Európát megjárt magyar festő- és bábművész, A. Tóth Sándor művészete, és egy hajótörött nagypapa és unokája kalandjait feldolgozó sorozat is bemutatkozik. Újra képernyőn a szomorú kacagányok, a természetfilmes kulisszatitkok, a magyar Donkey Xote, a 2009-es csepeli kettős gyilkosság háttere, a Tanácsköztársaság 133 napja, a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján pedig a norilszki gulág áldozataira emlékezünk. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló animációs film Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra