Felkavaró film tenyérnyi gyerekekről

2015.05.27. 16:15 :: Sajtoiroda

Interjú egy Mecenatúra-különdíjas rendezővel

Mi történik egy kisbabával, aki a terhesség 24. hetében jön a világra? Milyen esélyei vannak az életben maradásra? Mit tesznek, mit tehetnek meg az orvosok, a nővérek? És mi az, amiről a szülőknek érdemes tudni, de amire nagyon nehéz felkészülni? Koraszülött gyerekekről, szüleikről, orvosaikról és ápolóikról forgatott többszörös díjnyertes filmet Szuchy Zsuzsanna, amelynek elkészülését az NMHH Médiatanácsa az Magyar Média Mecenatúra-program Ember Judit-pályázatán finanszírozta. A rendezőt a film forgatásának körülményeiről, a visszajelzésekről, a díjakról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Szuchy Zsuzsanna

Szobrok, képek, szerelmek

2015.05.22. 11:08 :: Sajtoiroda

E heti mecenatúrás filmajánló a tévénézőknek

Öt dokumentumfilm, két ismeretterjesztő film és egy portréfilm várja a magyar filmek kedvelőit ezen a héten a Médiatanács jóvoltából a közszolgálati médiában és a kereskedelmi csatornákon is. A Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott alkotások közül Mészáros Márta filmje elkalauzol bennünket a sztálini tisztogatások utáni Kirgizisztánba, bepillanthatunk a szoborkészítés rejtélyes világába, együtt rakhatjuk a homokzsákokat az árvízi mentőkkel és elmerülhetünk a fővárosi mozik múltjában, megismerkedhetünk a bionika legújabb vívmányaival, érdekességeket tudhatunk meg a kútfúrás mai mestereiről, valamint részesei lehetünk egy XX. századi polihisztor életének. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Villáminterjú három Mecenatúra-díjazottal

2015.05.21. 15:49 :: Sajtoiroda

Glaser Katalin, Nagy Dénes és Szász Attila filmrendezők nyilatkoztak a Médiatanács blogjának annak kapcsán, hogy hétfőn az elsők között vehették át a testület Magyar Média Mecenatúra-díjait animáció, dokumentumfilm és televíziós játékfilm kategóriákban.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló interjú Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Világ körül a karosszékből

2015.05.19. 10:12 :: Sajtoiroda

E heti mecenatúrás filmajánló a tévézőknek

E heti mecenatúrás alkotásaink nagy utazásra invitálják időben, térben és gondolkodásban a nézőket. Ellátogathatunk egy hazai ökofaluba, magyar nevű dél-amerikai településekre, elmerülhetünk a fővárosi mozik múltjában, és rácsodálkozhatunk a természet és az ember által alkotott technika összefonódására. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt és hasznosan eltöltött időt kívánunk mindannyiuknak.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Elmebaj-e a sztahanovizmus?

2015.05.13. 14:00 :: Sajtoiroda

Interjú Szilágyi Andor rendező-forgatókönyvíróval Sántha Kálmán orvosról készített dokumentumfilmjéről

A középkori boszorkányperek világát idézhette az a kirakatper, amelyet Sántha Kálmán orvossal, ideggyógyásszal szemben indítottak a Rákosi-korszakban amiatt, mert a neves professzor egy egyetemi előadásában az elmebajhoz vezető lehetséges sokadik okként megemlítette a nagymértékű fizikai vagy szellemi túlerőltetést, azaz a sztahanovista viselkedést, ha az negatív érzelmekkel párosul, így például a lemaradás okozta aggodalommal vagy a kényszerítés megtapasztalásával. Milyen üzenete van a jelen számára egy meghurcolt, az elveihez végsőkig ragaszkodó, önzetlen, pacifista értelmiségi életének? – erről a kérdésről is beszélgettünk Szilágyi Andor filmrendezővel, forgatókönyvíróval, aki Egy szabad ember a félelem világában címmel rendezett dokumentumfilmet a Médiatanács Ember Judit-pályázatán elnyert támogatásból. Az alkotás egy letűnt rendszer hazugságairól rántja le a leplet, két epizódját pedig egymás után, május 13-án 16.10-kor vetíti a Duna World.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Szilágyi Andor

Nemzetközi fesztiválon a mecenatúrás természetfilmek

2015.05.11. 10:56 :: Sajtoiroda

Ezen a hétvégén, május 14-17. között rendezik meg az első Nemzetközi Természetfilm Fesztivált Gödöllőn. A programban több, a mecenatúraprogram által támogatott film is szerepel. A Médiatanács ezen kívül a nyertesek elismeréséből is kiveszi a részét és egymillió forinttal járó díjat ajánlott fel az egyik kategória nyertesének. Érdemes figyelemmel kísérni a programot és ellátogatni a három nap valamelyikén Gödöllőre. De ha nincs lehetőségük résztvenni a fesztiválon, akkor sem maradnak érdekes filmek nélkül, hiszen ezen a héten is számos dokumentum- és ismeretterjesztő filmet vetít a televízió. Szó lesz az első világháborúról, Dr. Sántha Kálmán ideggyógyász munkásságáról, a vándorszínházak világáról, Gyűrűfűről és a székelyföldi betyárokról. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Villáminterjúk: a Kvótafórum szubjektív értékelése

2015.05.08. 16:03 :: Sajtoiroda

3 kérdésre 3 válasz 3 rendezőtől 3 műfaj képviseletében

A tévés döntéshozók és a mecenatúraprogramban támogatott filmek alkotói közös szakmai fórumaként rendezte meg a Médiatanács a Kvótafórumot, amelyen mintegy 160 résztvevőnek nyílt lehetősége a filmes és médiakapcsolatok építésére, elmélyítésére. Közülük ezúttal három rendezőt kérdezett a Médiatanács blogja arról, milyen benyomások érték őket a rendezvényen, akik a kötetlen beszélgetések lehetőségét, a színvonalas katalógust és flottul lebonyolított szakmai programokat emelték ki az ott tapasztaltakból.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Rófusz Ferenc Dombrovszky Linda Molnár Attila Dávid Kvótafórum

Magyar halak és Mindszenty bíboros

2015.05.05. 08:30 :: Sajtoiroda

Az e heti Mecenatúra-filmek újra rengeteg érdekességet tartogatnak a tévénézőknek. Megtudhatják, mitől különleges Makkoshotyka és Visnyeszéplak, újabb információkat hallhatnak Mindszenty bíboros kalandos és elhivatott életéről, valamint a kihalástól megmentett magyar halfajtákat is megismerhetik. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Székelyekről készített filmet Tóásó Előd kiszabadítója

2015.04.29. 14:15 :: Sajtoiroda

Alig érkeztek haza Budapestre Bolíviából, egyik sajtótájékoztatóról a másikra jár Lukács Csaba. Tóásó Előd hazaérkezése nagy médiavisszhangot kapott, érdemes megismernünk azt az embert is, aki egyike volt a menekítőknek, és aki újságírói munkája mellett a Baptista Szeretetszolgálatnál is dolgozik, valamint dokumentumfilmeket rendez és szervezője a Székely Fesztiválnak. Éppen egy erről a fesztiválról szóló sajtótájékoztató után sikerül beszélgetnünk. Még a bolíviai események hatása alatt, de lelkesen mesél dokumentumfilmjéről, amelyet Barabási-Albert László hálózatkutatóról és Kolumbán Gábor expolitikusról, bivalytenyésztőről készített. A Két székely című alkotást a Médiatanács az Ember Judit-pályázat keretében támogatta, bemutatója pedig a napokban, május 1-jén 16.15-kor lesz a Duna Worldön.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Lukács Csaba

Tájékozódjon tévézve a világ izgalmas jelenségeiről!

2015.04.27. 16:34 :: Sajtoiroda

Az NMHH Médiatanácsa 2011 óta 153 dokumentumfilm és 129 ismeretterjesztő alkotás elkészülését támogatta több mint 2 milliárd forinttal. Ezen a héten ezekből az érdekes és informatív alkotásokból csemegézhetnek, akik szeretnek tévézve tanulni. Szó lesz a dél-tiroli autonómiáról, bebarangolhatjuk a Budapest alatt húzódó barlangrendszert, megtudhatjuk, hogyan élték meg a II. világháborút Kemenesalján, képet kaphatunk az MTA Lendületben programjáról, megismerhetünk két rendkívüli székely férfit, II. világháborús hősök történetén izgulhatunk és bepillanthatunk a modern csikósok mindennapjaiba. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Hirdetés

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra