„Nem vagyunk gettóba zárva”

2014.10.31. 09:07 :: Sajtoiroda

Interjú Németh Attilával, a Galaktika felelős szerkesztőjével az ingyenesen hallgatható sci-fi hangosnovellákról

Témába vágó Karinthy Frigyes-, Örkény István- és Lázár Ervin-írások is megelevenednek kortárs sci-fi novellák mellett Scherer Péter (Pepe) hangján a Galaktika magazin honlapján. A 24 hangosnovella a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Neumann János-pályázatán nyert támogatást, amely az interneten elérhető kulturális kincsek népszerűsítését célozza. A Médiatanács blogjának adott interjúban Németh Attila felelős szerkesztőt kérdeztük, aki a pályázat kulturális tartalmának összeállításáért felelt.

Szólj hozzá!

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Németh Attila

Szélesítse látókörét filmekkel! – Dokumentumfilmek a Médiatanács 44. heti filmajánlójában

2014.10.27. 15:41 :: Sajtoiroda

Mit jelent a szegénység és az áldozatvállalás? A Panoráma című dokumentumfilm egy nagymama és unokája mindennapjait tárja elénk, akik nehéz körülmények között kénytelenek egyik napról a másikra élni. Ezen a héten emellett egy a kulákokról szóló hiánypótló dokumentumfilm-sorozat második része, valamint egy gitár elkészülésének drámai folyamata és egy zsidómentő skót nő életét bemutató film is műsorra kerül. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula Ember Judit-pályázat

Értékes filmeket akar látni a hosszú hétvégén is? – Kapcsolja be a tévéjét!

2014.10.20. 12:18 :: Sajtoiroda

Akár egy megtörtént repülőgép-eltérítéssel is kezdheti a hosszú hétvégét: Október 23-án Moka Béla igaz történetéről nézhet meg egy filmet, aki 1971-ben Bécsbe kényszerített egy repülőgépet, valamint látható lesz a Tetemre hívás című kisjátékfilm, ami Arany János balladája alapján készült. Lesznek még dokumentumfilm-sorozatok a környezetvédelemről, Mindszenty József bíborosról, és mindemellett önálló filmek is egy tartótisztről és a kulákokról. Az alkotásokhoz kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Ember az embertelenségben

2014.10.16. 11:18 :: Sajtoiroda

Interjú M. Tóth Géza animációs filmrendezővel

A Yes című kisfilm két eltérő társadalmi helyzetű nő találkozásáról szól. A történet egy alagsori parkolóházban játszódik. Hippiszerű anya a gyermekével kéregetni kezd egy jólöltözött, elegáns autót vezető nőtől, aki egész idő alatt tárgyal a headset-je segítségével. A két nő a találkozás során értékeket, helyet, társadalmi helyzetet és szerepet cserél. Az Osvárt Andrea főszereplésével elkészült filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta. Az alkotást megtekinthetik a Magyar Filmhét programjában október 18-án, szombaton 17.45-kor, és az M1 műsorán október 17-én, pénteken 22.40-kor.

Szólj hozzá!

Címkék: kisjátékfilm Magyar Média Mecenatúra M. Tóth Géza

Kulka János, Osvárt Andrea, M. Tóth Géza – Hírességdömping az e heti Mecenatúra-filmekben

2014.10.13. 16:28 :: Sajtoiroda

A héten a Filmhét programja mellett az M1 műsorán is láthatják M. Tóth Géza új kisjátékfilmjét, a Yes-t, amelyben Osvárt Andrea játssza a főszerepet. Megtekinthetik Topolánszky Tamás Levél Istenhez című kisjátékfilmjét, amelyben Kulka János is feltűnik, valamint dokumentumfilmet láthatnak a kulákokról, és Kratochvil Károly erdélyi parancsnokról. Az animáció kedvelőire is gondoltunk, hiszen érdekes homokanimációs filmet láthatnak a Dózsa-féle parasztfelkelésről és megnézhetik Orosz István A rajzoló című rövid animációját is. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm kisjátékfilm Magyar Média Mecenatúra

László Zsolt, Szabó Kimmel Tamás és Bánki Gergely az e heti Mecenatúra-filmekben

2014.10.06. 09:49 :: Sajtoiroda

Október 6-án az aradi vértanúkra emlékezve tévéfilmet láthatnak a nézők Batthyányi Lajosról, akit a képernyőn László Zsolt alakít, valamit megnézhetik Csukás Sándor legújabb kisjátékfilmjét, a Szívradírt is. Az alkotások megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Az emlőrákról közérthetően

2014.10.01. 09:55 :: Sajtoiroda

Interjú Pozsgai Zsolt rendezővel

Milyen lelki folyamatokon megy keresztül egy nő, akinél emlőrákot diagnosztizálnak? Milyen orvosi kezelések követik a diagnózist? Mit él meg a beteg, és mit mond az onkológus, illetve a szakpszichológus? Pozsgai Zsolt Apolka – Egy emlődaganatos nő története című filmje ezekre a kérdésekre ad választ, miközben egy Magyarországon szokatlan ismeretterjesztő filmes műfajjal kísérletezik: keveri a fikciós, színészekkel megjelenített történetet a szakértői véleményekkel. A fikciós rész főszerepeit Moór Marianna és Koncz Gábor játsszák. Az alkotást a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának keretében támogatta. A filmet ma este, 23.25-kor láthatják a Duna TV műsorán.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Pozsgai Zsolt

Rákkutatás, cigányzene, besúgórendszer

2014.09.29. 13:41 :: Sajtoiroda

Nem érdemes lemaradni a 40. heti Mecenatúra-filmekről sem

Koncz Gábor és Moór Marianna főszereplésével láthatnak ezen a héten ismeretterjesztő filmet a rákról, valamint megismerkedhetnek egy rákkutató orvossal és felfedezésével is, ami korszakalkotó jelentőségű lehet a rákkutatásban. Hiánypótló Mecenatúra-támogatott dokumentumfilmeket vetít a televízió az egykori egyházi besúgórendszerről, a cigányzenészek helyzetéről, a második világháborús katonai hősökről, Szent Istvánról és az Örkény lovastáborról. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindnyájuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló dokumentumfilm ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Ember Judit-pályázat

A leányfalui gázolás története és kényszerszingliség – itt a 39. heti Mecenatúra-filmajánló

2014.09.22. 15:59 :: Sajtoiroda

Ezen a héten alaposan körbejárjuk az ökofalvak helyzetét, két dokumentumfilmet is láthatnak a témában. Újra jelentkezik az Örkény lovastáborról készített sorozat, ezúttal a második résszel, valamint dokumentumfilmet láthatnak egy vak néptáncostól és egy kerekesszékes rádiós műsorvezetőről is. Szó lesz mindemellett Kepenyes Pálról, a mai magyar szingliségről, valamint megtekinthetnek egy kisjátékfilmet, amelyet a 2000-ben történt leányfalui gázolás esete ihletett. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Kollányi Ágoston Ember Judit-pályázat

Thorma János: a hazafi művész, az európai polgár

2014.09.16. 11:16 :: Sajtoiroda

Interjú Bakos László szerkesztő-riporterrel, aki a Thorma János-vándorkiállítás eseményeit örökítette meg

„A honvágyat úgy hergeli, hogy szinte életveszélyes; gyönyörű” – hangzik el egy Németországban élő magyar látogató értékelése abban az online filmben, amelyet a kiskunhalasi Halas Televízió készített a Thorma János Múzeum kezdeményezésére indított vándorkiállításról. Ez a film az első, amely a Médiatanács online filmeket finanszírozó Neumann János-pályázatán támogatást nyert. A félórás alkotás a Thorma János festő halálának 75. évfordulója alkalmából rendezett kiállítássorozatot dolgozza fel, a részleteket Bakos László szerkesztőtől tudtuk meg.

Szólj hozzá!

Címkék: online film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Neumann János-pályázat Bakos László

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Hirdetés

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra