A természet közelebb van, mint gondolnánk

2016.05.31. 11:25 :: Sajtoiroda

Az okoseszközök és a töméntelen mennyiségű információval ellátó internet idején nehéz feladatnak tűnhet rávenni a gyerekeket, de talán a felnőtteket is arra, hogy az idejüket a természetben töltsék. Pedig az állatok, amelyekről két kattintással mindent megtudhatunk, körülöttünk élnek, talán éppen csak egy karnyújtásnyira onnan, ahol a mi otthonaink vannak. Gauder Áron és a természetfilm.hu csapata a Médiatanács pályázati forrásából arra vállalkozott, hogy újszerűen, mégis a hagyományokat tiszteletben tartva mutatja meg fiataloknak és idősebbeknek a természet értékeit. A Mesél a ceruza című online sorozatról, amely a Filmdzsungel oldalán nézhető meg, a rendezőt kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: animációs film online film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Gauder Áron Termeszetfilm.hu

Szerelem a szocializmusban, üzlet a fociban

2016.05.30. 09:18 :: Sajtoiroda

Négy premier és további mecenatúrás alkotások a heti ajánlóban

Férfi és nő oldhatatlan kötelékéről és tetteink következményeiről szól a héten debütáló kisjátékfilm, a Fonál, melynek főhőse (Adorjáni Bálint) rá kell jöjjön, hogy a bűneink alóli feloldozást csak a tetteinkkel való szembenézés adhatja meg. Először láthatjuk a tévéképernyőkön egy vietnami fiú és egy magyar lány szocializmus kori tiltott szerelmének történetét, valamint a futballt mozgató pénzügyi játszmákat és az első világháborús szobrokat bemutató dokumentumfilmeket is. Szó lesz még Munkácsy Mihály életútjáról, a Drakula-legenda misztikus hátteréről, a pálos rend történetéről, a nógrádi paraszti kultúráról, a természetfilmezés kulisszatitkairól, az MTA filmklubjának idei utolsó vetítésén pedig megtudhatjuk, hogy magyar találmány-e a természetfilm. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Hat Mecenatúra-film, hét díj Gödöllőn

2016.05.23. 15:47 :: Sajtoiroda

Remekül szerepeltek a Médiatanács által támogatott filmalkotások a 2. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, Gödöllőn. A tizenkét mecenatúrás versenyfilm közül hat térhetett haza díjjal, sőt, Mosonyi Szabolcs a Vad Kunság – A puszta rejtett élete című filmjével duplázni is tudott. A fesztiválra több mint 200 nevezés érkezett 32 országból, az idei téma pedig a „A víz, a vizes élőhelyek és védelmük” volt.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Széles Tamás Tóth Zsolt Marcell Molnár Attila Dávid Mosonyi Szabolcs Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Jakab Ervin

Kacagánypremier a gyereknapon

2016.05.23. 10:09 :: Sajtoiroda

Hat premier és tíz további mecenatúrás film a heti ajánlóban

Kísérleti játékfilm egy recski fogoly sorsáról, felnőtt közönségnek szóló animációs film az egyensúlykeresésről és gyerekfilmek sora debütál egy nyugdíjba vonult magyar szuperhőstől kezdve a kacagányokon át a fázó rókafiakig – Koós Árpád, Klingl Béla, László Gábor, Richly Zsolt, Seres Tamás és Ulrich Gábor nevével fémjelezve. Az MTA filmklubja után a televízióban is bemutatkozik az ÁVH ötvenes évekbeli működését bemutató ismeretterjesztő film, az Így is épült a szocializmus. Szó lesz még egy magyarzene-megszállott norvég zenekarról, a vajdasági huszonévesek dilemmáiról, egy magyar repülőgép-eltérítő kalandjairól, az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrendről, a cigány-magyar együttélés tapasztalatairól, egy időutazásról, a főváros rejtett zugairól, a nógrádi paraszti kultúráról, és portréfilmekben ismerhetik meg Munkácsy Mihály és Bay Zoltán életútját. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Sikeressé tenni egy „sikertelen” műfajt

2016.05.19. 09:47 :: Sajtoiroda

Interjú Tóth Zsolt Marcell és Lerner János természetfilmesekkel

A héten zajló 2. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon Gödöllőn több természetfilmjüket, köztük három mecenatúrás támogatású alkotást is vetítenek, a televíziós képernyőkön folyamatosan párhuzamosan futnak a filmjeik, melyek debütálását ráadásul rendszerint masszív díjeső kíséri. Megalapították Magyarország első tudományos filmműhelyét, a Termeszetfilm.hu-t, és Filmdzsungel.tv néven online felületet is működtetnek a tudományos ismeretterjesztő tartalmak népszerűsítésére, megosztására. Tóth Zsolt Marcell rendező-operatőr-producerrel, a filmműhely egyik alapítójával, és Lerner János rendezővel beszélgettünk munkájukról, terveikről és a természetfilm műfajáról.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Tóth Zsolt Marcell Lerner János Termeszetfilm.hu Filmdzsungel.tv

Mecenatúrás filmek a gödöllői természetfilm-fesztiválon

2016.05.18. 09:20 :: Sajtoiroda

Május 18. és 22. között zajlik Gödöllőn a 2. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, amelyre több mint 200 filmnevezés érkezett 32 országból. A fesztivál idei kiemelt témája „A víz, a vizes élőhelyek és védelmük”. A vetített alkotások között tizenegy, a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának keretében támogatott természetfilmet is megtekinthetnek az érdeklődők, köztük az idei Filmhét legjobb ismeretterjesztő film kategóriájának fődíját elnyerő Vad Kunság – A puszta rejtett élete című alkotást is. A fesztiválra a belépés ingyenes.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Moka Bélától a mangalicáig

2016.05.17. 09:59 :: Sajtoiroda

Csupa magyar vonatkozású filmet tekinthetnek meg a héten a mecenatúrás filmek kedvelői. Az MTA Filmklub műsorára tűzte a II. világháború öt legnagyobb városcsatájának egyikét bemutató, az idei Filmhéten jelölést szerző Budapest ostromát. A tévés kínálatból megismerhetik egy magyar repülőgép-eltérítő és a világhírű magyar sertés, a mangalica történetét; a több évszázados cigány-magyar együttélés tapasztalatait és hétköznapi kihívásait; a nógrádi paraszti kultúra örökségét és két európai autonómia működését a székelyföldi magyar törekvések tükrében. Elkészültek a Filmdzsungel TV animációs filmsorozatának epizódjai is, melyek online nézhetők meg a filmműhely oldalán. Az alkotások megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A fogyasztói társadalom ára

2016.05.09. 09:31 :: Sajtoiroda

Mi kerül naponta az asztalunkra, és jut-e még elég étel húsz év múlva is mindenki számára? Többek között ezeket a kérdéseket válaszolja meg a Magyar Tudományos Akadémia ingyenes Filmklubjának e héten vetített mecenatúrás filmje, amely fogyasztói létünk élelmiszeriparra, végső soron pedig napi betevőnkre gyakorolt hatásáról rántja fel a leplet. A tévéképernyőn történeteket láthatnak még egy magyar repülőgép-eltérítőről, egy amerikai ejtőernyős félresikerült magyarországi landolásáról, egy vásárhelyi gazdáról és az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendről. Megismerkedhetnek a vajdasági huszonévesek dilemmáival, egy díjnyertes óriástölgy életével, a falusi növénytermesztő kultúra szokásaival, és Jankovics Marcell is mesél, ezúttal a kamera nem megszokott végéről. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A lipicai nemcsak a Habsburgoké

2016.05.03. 09:22 :: Sajtoiroda

Az nem lehet, hogy megint harminc év teljen el egy újabb, a lipicaiakról szóló magyar film létrejöttéig – ez volt az egyik apropója annak az áprilisban elkészült filmnek, amely a fajta közép-európai tenyésztésének összefogását csodaszép felvételekkel bemutatva jól egyensúlyoz a száraz információk körültekintő adagolása és a lovak küllemében gyönyörködni kívánó laikus nézők elvárásai között. A szerkesztő-riporter Szabados Zsuzsannával és a rendező-operatőr Pintér Andrással beszélgettünk. Kiderül, jó csikós-e a drón, milyen, ha dress code szerint kell forgatni egy bálon, és szabad-e szabadidomítani a lipicaiakat.

Szólj hozzá!

Címkék: ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Pintér András Szabados Zsuzsanna

Gryllus Dorka sikermenete közben

2016.05.02. 13:13 :: Sajtoiroda

Gryllus Dorka és Sherer Péter kisjátékfilmes alakításában a családon belüli erőszak fájdalmas témája tárul elénk Oláh Kata En Passant című rövidfilmjében, amelyet az idei Friss Hús filmfesztivál zsűrije a műfajok közti átmenet határán megmaradó, dokumentarista jellegű ábrázolásmódjáért kiemelkedő alkotásnak ítélt meg. A két hete zajlott Nashville Filmfesztiválon két díjat – köztük a legjobb színésznőnek járó különdíjat – is elnyert, szintén mecenatúrás támogatásból készült Félvilág Rózsija, Gryllus Dorka így az első magyar színésznő lett, akit a rangos filmfesztiválon díjaztak. A héten ismereteket szerezhetnek még a magyar ezüst lelőhelyeiről, az érdi ősemberek életmódjáról, a nógrádi paraszti kultúráról, és tetten érhetik a fogyasztói életmód Tokaj menti vizeinkre gyakorolt hatását is. Egy meditatív dunai hajózást követően megismerkedhetnek a vajdasági huszonévesek határúti dilemmáival, az erdélyi gyerekek viszontagságos küzdelmével a tudásért, és második részéhez érkezik a kun–magyar kapcsolatokat feltáró Keletről jött emberek is. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra