„Ha ebből sem tanul az emberiség, akkor nem érdemli meg, hogy a nap rásüssön”

2016.02.11. 16:07 :: Sajtoiroda

Interjú Nóti-Nagy Attilával, a Budapest ostroma című dokumentumfilm forgatókönyvírójával és producerével

Budapest 1944 végi – 1945 eleji szovjet ostroma a világháború öt legnagyobb városcsatája közé tartozik, mégis alig tudunk róla valamit. A témáról most először, de talán a 24. órában készült átfogó dokumentumfilm, amelyből az is kiderül, hogy Hitler Berlin helyett Budapestre küldte harcolni utolsó hadosztályait, mert csapatai ellátására az utolsó stratégiai esélyt a magyar olajmezők kínálták. A film első részét február 12-én, az ostrom emléknapjának előestjén, 18 óra 5 perckor vetíti a Duna World. A Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának keretében támogatott alkotás forgatókönyvírójával és producerével, Nóti-Nagy Attilával beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Nóti-Nagy Attila

Budapest, a szerelem és az élet felszabadulása

2016.02.08. 09:57 :: Sajtoiroda

Tematikus kettősök a heti mecenatúrás filmajánlóban

Budapest két sötét történelmi korszaka, a Rákosi-éra és az 1944–45-ös budapesti ostrom története is megelevenedik a héten a tévéképernyőn. Emellett két film foglalkozik a paraszti kultúra értékeivel és a modern világgal vívott mindennapi harcaival, és további két dokumentumfilm feszegeti az élet, a halál, a hit, a szenvedés, a lélek és a szabadulás nem könnyű kérdéskörét. Újra képernyőn a díjnyertes fafilm, a hét zárásaként, Bálint-napon pedig egy idős házaspár szerelmét és abszurd, de bátor élettörténetét követhetik végig Pogány Judit és Babarczy László alakításában. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Tíz film, 400 perc mecenatúrás néznivaló a tévében

2016.02.01. 11:20 :: Sajtoiroda

Ezen a héten a televíziós kínálatban minden ujjunkra jut egy jó film a mecenatúrás kincsestárból. Legyen szó sportfilmről, portréról, civil szervezetek bemutatásáról, száz vagy negyedszáz évvel ezelőtt történtekről, a magyar természetfilmezés sajátosságairól, a Médiatanács által támogatott filmek remek időtöltést kínálnak ezen a héten is.
Aki lemaradna a mai vetítésről, a budapesti 1- honvéd gyalogezred történetét a YouTube-on is teljes egészében megtekintheti. A fikciós műfajok rajongóinak figyelmébe pedig ezúttal két friss kortárs hazai kísérleti filmet és egy bájos animációs mesét ajánlunk. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

„Annyi apróságon fennakadunk, s közben épp a lényeget nem vesszük észre”

2016.01.27. 10:20 :: Sajtoiroda

Interjú Joó Csabával, a Csillag és Félhold Szerelme című rádiójáték társrendezőjével és forgatókönyvírójával

Magyar rádiójáték készül a szíriai konfliktusról: háborús kalanddráma, szerelmi szállal, miniszterelnöki jelenléttel megspékelve. Ma, amikor a holokauszt nemzetközi világnapján a világtörténelem egyik legkegyetlenebb népirtására emlékezünk; amikor az első magyar Golden Globe-díjas film, az Oscar-jelölt Saul fia friss sikerére reflektáló híreket és kommenteket olvassuk (vagy inkább már nem olvassuk); amikor az Iszlám Állam egy újabb könyörtelen videóüzenetét nézzük; vagy épp a továbbra is összeurópai megoldásra váró migránshelyzetet vitatjuk, egy dolgot nem tudunk megkerülni: azt, hogy a más(ik) néphez, valláshoz, kultúrához, a valamilyen értelemben tőlünk „más”-hoz való viszonyulásunkat megfogalmazzuk, vagy legalábbis elgondolkodjunk róla. A Csillag és Félhold Szerelme, ez a Magyar Média Mecenatúra program által támogatott, májusban bemutatandó rádiójáték egy nagyon is aktuális helyzet bemutatásán keresztül reflektál azokra az emberi értékekre, amelyek hatalom-, kor-, vallás-, bőrszín- és kultúrafüggetlenek, s amelyek - ha őszinték és igazak - felül kell írjanak mindenféle másságból eredő nehézséget és konfliktust. Joó Csabával, az alkotás forgatókönyvírójával és társrendezőjével beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú rádiójáték Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Joó Csaba

Hildebrand-portré és tanyavilág

2016.01.25. 12:30 :: Sajtoiroda

Művészi és tanyasi örökség a heti mecenatúrás filmajánlóban

A héten kerül sor a magyar filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, a virtuóz operatőrről, az idén 88. születésnapját ünneplő Hildebrand Istvánról készült portréfilm televíziós premiervetítésére, melyben többek között Venczel Vera, Makk Károly, Ragályi Elemér, Sándor Pál és maga Hildebrand István is megszólal. Három film is foglalkozik a paraszti kultúra és gazdálkodás örökségével, megismerkedhetünk a vajdasági kútfúrómesterek ősi szakmájával, és megtudhatjuk azt is, hogyan járulhatna hozzá a Duna-Tisza-csatorna megépítése több százezer munkahely teremtéséhez és egy vonzó magyar turisztikai paradicsom létrehozásához. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Drakula és passió a farsangban

2016.01.18. 10:04 :: Sajtoiroda

Heti mecenatúrás televíziós filmajánló

Aki – akár a hideg januári, farsangi napokban is – szeret a főváros gőzölgő termálvizeiben fürdőzni, de még sosem nézett utána, hol is eredeznek ezek a gyógyerejű források, vagy netán nem tudja, melyik várost nevezik a fürdők fővárosának, az feltétlenül nézze meg Lerner Balázs Budapest Underground című filmjét, amelyben kutatóbúvárok kalauzolásával látogathat el Budapest legrejtettebb földalatti zugaiba, többek között Európa legnagyobb termálvizes barlangjába. Emellett két további természetfilm is górcső alá veszi az élővilágot; szomorú történelmi eseményekben követhetjük végig a szovjet megszállás és a kulákság felszámolásának keserves időszakait; megismerhetjük egy passió kálváriáját és ismét nyomába eredhetünk Drakula gróf legendájának. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A természet, az érzelmek és az élet körforgása

2016.01.11. 12:14 :: Sajtoiroda

A farsangi szezonon innen, de a Vízkereszten túl is érdemes a mecenatúrás filmeket választani. Ezen a héten a nézők a magyar teherhajósok életét kísérhetik végig a Dunán, egy vak szüleit támogató kisfiú nem mindennapi gyermekkorába tekinthetnek be, valamint egy gondolatébresztő kisfilmet láthatnak az ismétlődő kapcsolatokról és a szerelem körforgásáról. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

Amit a dunai hajózásról tudni érdemes, az a hangulata

2016.01.11. 10:02 :: Sajtoiroda

Magyarországon gyakorlatilag mindenki kapcsolatba kerül így vagy úgy a Dunával. Van, aki nap mint nap átkel valamelyik hídján, akad, aki nyaranta tölti a közelében a szabadidejét, és vannak olyanok is, akiknek munkát, megélhetést ad. Somogyvári Gergő filmje, a Trans Duna róluk szól. Azokról a szinte nomád módon élő férfiakról, akik nemegyszer hónapokat töltenek a folyón, hogy árut szállítsanak egyik városból a másikba és ezzel eltartsák a szárazföldön élő családjukat. A rendezőt azonban nem csak az ő életük, hanem az társadalomtól elvonult ember és a dunai táj kapcsolata is érdekli. Az erről szóló kétrészes dokumentumfilm, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázat keretében támogatott, január 11-én, hétfőn és január 12-én, kedden 18.00-kor tekinthető meg a Duna World műsorán. Az alkotás folyamatáról a rendezőt kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázat Somogyvári Gergő

Új év, új kalandok, új élettörténetek

2016.01.04. 09:33 :: Sajtoiroda

Könnyed újévi szórakozást ígér a Duna TV, amely műsorára tűzte Madarász Isti A fekete múmia átka című tévéfilmjét, amely egy Rejtő Jenő-kisregény feldolgozása alapján készült. Az e heti Mecenatúra-kínálat azonban emellett érdekes dokumentumfilmeket tartogat a nézőknek: megismerhetik a Most múlik pontosan című slágerről készített dokumentumfilmet, a 20. századi Közép- és Kelet-Európa történetét az "orosz" rendszerben, egy norvég prímásnő életét, felderíthetik az I. világháborús frontvonalat, valamint találkozhatnak egy őseit kutató festőnővel és egy kisfiúval, aki vak szülei szeme világa. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Félvilág és a Vad kunság is debütál a téli szünetben

2015.12.28. 13:18 :: Sajtoiroda

Szász Attila új, Félvilág című filmjének december 30-án, Mosonyi Szabolcs természetfilmes Vad kunság című alkotásának január 2-án lesz a tévépremierje. A karácsony és az újév környékén mellettük is sok, a Médiatanács által támogatott alkotást sugároz a tévé:, időutazásra csábítanak a kőkorszak medvevadászai, megismerhetjük a mangalica tenyésztés titkait, a rimóci növénytermesztési hagyományokat, a modern csikósok életét  a Budapest Bár történetét, és szó lesz a Kárpátok hegység kialakulásáról, az ott élő nagyvadakról is. Az alkotásokhoz kellemes kulturális élményt, az ünnepekre pedig meghitt kikapcsolódást kívánunk mindannyiuknak!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra