A lipicai nemcsak a Habsburgoké

2016.05.03. 09:22 :: Sajtoiroda

Az nem lehet, hogy megint harminc év teljen el egy újabb, a lipicaiakról szóló magyar film létrejöttéig – ez volt az egyik apropója annak az áprilisban elkészült filmnek, amely a fajta közép-európai tenyésztésének összefogását csodaszép felvételekkel bemutatva jól egyensúlyoz a száraz információk körültekintő adagolása és a lovak küllemében gyönyörködni kívánó laikus nézők elvárásai között. A szerkesztő-riporter Szabados Zsuzsannával és a rendező-operatőr Pintér Andrással beszélgettünk. Kiderül, jó csikós-e a drón, milyen, ha dress code szerint kell forgatni egy bálon, és szabad-e szabadidomítani a lipicaiakat.

Szólj hozzá!

Címkék: ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Pintér András Szabados Zsuzsanna

Gryllus Dorka sikermenete közben

2016.05.02. 13:13 :: Sajtoiroda

Gryllus Dorka és Sherer Péter kisjátékfilmes alakításában a családon belüli erőszak fájdalmas témája tárul elénk Oláh Kata En Passant című rövidfilmjében, amelyet az idei Friss Hús filmfesztivál zsűrije a műfajok közti átmenet határán megmaradó, dokumentarista jellegű ábrázolásmódjáért kiemelkedő alkotásnak ítélt meg. A két hete zajlott Nashville Filmfesztiválon két díjat – köztük a legjobb színésznőnek járó különdíjat – is elnyert, szintén mecenatúrás támogatásból készült Félvilág Rózsija, Gryllus Dorka így az első magyar színésznő lett, akit a rangos filmfesztiválon díjaztak. A héten ismereteket szerezhetnek még a magyar ezüst lelőhelyeiről, az érdi ősemberek életmódjáról, a nógrádi paraszti kultúráról, és tetten érhetik a fogyasztói életmód Tokaj menti vizeinkre gyakorolt hatását is. Egy meditatív dunai hajózást követően megismerkedhetnek a vajdasági huszonévesek határúti dilemmáival, az erdélyi gyerekek viszontagságos küzdelmével a tudásért, és második részéhez érkezik a kun–magyar kapcsolatokat feltáró Keletről jött emberek is. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Mecenatúrás filmek a Mediawave filmfesztiválon

2016.04.26. 10:51 :: Sajtoiroda

Április 27. és május 1. között zajlik a komáromi Monostori erődben a 26. Mediawave nemzetközi zenei és filmfesztivál, amelyre 1851 filmnevezés érkezett 94 országból. A fesztivál nemzetközi mezőnyében 91, magyar filmprogramjában 49 filmet vetítenek játék-, kisjáték-, dokumentum-, tánc-, kísérleti és animációs film kategóriákban. A vetített alkotások között kilenc, a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja keretében támogatott filmet is megtekinthetnek az érdeklődők, köztük Voltaire Candide-jának felnőtt korosztályos animációs feldolgozását, a Dózsa-féle parasztfelkelést homokanimáción és a Csík zenekar által elhíresült Quimby-dal, a Most múlik pontosan történetét.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló fesztivál Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Mediawave

Keletről és nyugatról jött emberek, és az itthon

2016.04.25. 12:23 :: Sajtoiroda

Külföldi szálak és hazai kötődések a heti mecenatúrás filmajánlóban

A III. Savaria Filmszemlét követően a héten a televízió-képernyőkön is megtekinthető a szemle versenyfilmjei közé válogatott Keletről jött emberek – A kunok című ismeretterjesztő filmsorozat első része, amelyben magyar közéleti személyiségek is büszkén vallanak kun származásukról. Megismerkedhetünk egy gyökereit kutató, Argentínából hazatért magyar származású festőnő hazai tapasztalataival, a Rákosi-korszak működésével a rezsim kirakatperein keresztül, és újabb részeket láthatunk a nógrádi paraszti kultúrát bemutató ismeretterjesztő sorozatból. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Vad képek a természet szelídségében

2016.04.19. 10:28 :: Sajtoiroda

Ezen a héten szerdán 17.30-kor Mosonyi Szabolcs Vad Szigetköz című filmjével folytatódik az MTA filmklub, ahol igényes Mecenatúrás alkotásokat tekinthetnek meg a nézők előzetes regisztráció után. A vetítésen jelen lesz a rendező is, akivel az alkotás részleteiről és a természetfilmezés sajátosságairól beszélgethetnek a résztvevők. A Vad Szigetköz természetfilm, a Duna legnagyobb szárazföldi deltáját mutatja be, amely Magyarország észak-nyugati részén található, és amely az utóbbi 20 évben jelentős változásokon ment keresztül. A lenyűgöző felvételek méltóképpen mutatják be a tájegység élővilágát és a bősi vízerőmű által előidézett változásokat. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatta, a forgatás részleteiről a rendezőt kérdeztük.

Szólj hozzá!

Címkék: természetfilm ismeretterjesztő film Magyar Média Mecenatúra Mosonyi Szabolcs

Indián a Petőfi TV-n a Friss Hús után

2016.04.18. 09:27 :: Sajtoiroda

A 4. Friss Hús rövidfilmfesztivál sikerei után a televízió is műsorára tűzi Simonyi Balázs rövidfilmjét, az Indiánt, amely a filmkritikusok szerint „valódi, nagybetűs filmélmény”, „hidegrázós boldogság”, s amelyben „a tartalom és a kivitelezés is kiforrott filmes gondolkodásról, a mesterség alapos ismeretéről, és emellett érzékeny, egyedi látásmódról árulkodik”. Dokumentumfilmeket láthatnak az arktikus orosz lágerek titkos történetéről, a Rákosi-korszak kirakatpereiről, a 2013-as Duna-menti árvízről és a hargitai gyerekek iskolába jutásért folytatott küzdelmeiről. Megtekinthetik a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait, valamint a csángók költője, egy Nobel-díjas hadifogoly és az érdi neandervölgyi medvevadászok életét is. A Föld napján pedig Budapest föld alatti zugait és a magyarországi El Camino utolsó szakaszát járhatják végig. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Mecenatúrás sikerek a III. Savaria Filmszemlén

2016.04.15. 12:54 :: Sajtoiroda

Április 13—15. között zajlik a III. Savaria Filmszemle a szombathelyi Agora – Savaria Filmszínházban, amelyen kilenc, a Magyar Média Mecenatúra program forrásából létrehozott alkotás is versenyez. A Médiatanács által harmadik éve támogatott filmfesztivál tegnapi díjátadóján Kollarik Tamás Médiatanács-tag négy kategóriában adott át pénzdíjat a nyertes filmek alkotóinak, ahol öt, a Médiatanács mecenatúraprogramjának jóvoltából megvalósult alkotást is elismert a szakmai zsűri.

Szólj hozzá!

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Savaria Filmszemle

A zsidóüldözéstől a Lyme-kórig

2016.04.11. 10:29 :: Sajtoiroda

A legváltozatosabb témák és filmes műfajok tűnnek fel ezen a héten a Mecenatúra-kínálatban, és elindul az MTA Filmklubja is, ahol nyolc héten át minden szerdán megnézhetnek egy-egy mecenatúrás filmet, és beszélgethetnek az alkotókkal. Ezen a héten Tősér Ádám szocializmusról szóló filmje lesz terítéken. Emellett a tévében dokumentumfilmet nézhetünk meg a 20. század elején született hányatott sorsú emberekről, akik gyermekei már sokkal jobb körülmények között nőhettek fel, megtudhatjuk, mi az a burdosház, és hogy mi köze van Bagu Balázsnak a szentendrei skanzenhez. Ismeretterjesztő filmet láthatunk a Lyme-kórról, a rimóciak növénytermesztési szokásairól és a magyar természetfilmesek világáról. Emellett pedig egy kisjátékfilm premiervetítését is megnézhetjük, amelyben egy magyar család próbál segíteni a koncentrációs táborba menetelő zsidóknak. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Mecenatúrás sikerek a Friss Húson

2016.04.04. 16:06 :: Sajtoiroda

Idén negyedik alkalommal rendezte meg a Daazo.com internetes kisfilmekkel foglalkozó portál  a Friss Hús filmfesztivált, amelyen hazai és nemzetközi rövidfilmek versenyeztek egymással. A Toldi Mozi adott otthont a rendezvénynek, ahol a bemutatott 35 magyar és 16 nemzetközi film közül 7 a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készülhetett el. A négy díjazott alkotás közül egy mecenatúrás, Bucsi Réka LOVE című munkája, emellett a zsűri külön kiemelte Oláh Kata En Passant-ját, a Daazo.com pedig méltatta Deák Kristóf Mindenki című filmjét.

Szólj hozzá!

Címkék: Magyar Média Mecenatúra Friss Hús

„Ahol nő van, ott könnyű a pénz...”

2016.04.04. 13:57 :: Sajtoiroda

Interjú Csukás Sándorral, A nagyszerelmű város című ismeretterjesztő dokumentumfilm rendező-operatőrével

„...ahol nő van, ott egy forint egy rózsa, és öt forint az egy forint nyolcvanas pezsgő. Ahol nő van, ott fogy az alkohol, a jó szivar, és ott játszik a cigány. (...) Járnak köztünk komoly képpel urak, (…) anélkül, hogy becsületesen vállalnák a leköpettetést (...). Hisz ha ezeknek az uraknak kalapot emelünk, akkor az alkalomszerző dámáknak kezet kellene csókolnunk!” - így ír Molnár Ferenc 1908-ban a Pesti Naplóban a századfordulós Budapest (bordély)világáról, a félvilági Mágnás Elza koráról, amelyet A nagyszerelmű város hiánypótló módon tár elénk. Az ismeretterjesztő filmet április 4-én 23 órakor vetíti a Duna TV. A Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatán támogatott alkotás rendező-operatőrével, Csukás Sándorral beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Csukás Sándor Kollányi Ágoston

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra