„Nem fontos a hely, nem turista vagyok” – a természetfilmes felelősségéről Molnár Attila Dáviddal

2016.11.29. 12:14 :: Sajtoiroda

Molnár Attila Dávid rendez, ír, rajzol, vág, pályáz. Dolgozik. Sokat. Hogy mennyire sokat, jellemzi, szinte minden héten felbukkan egy-egy filmje a televízióban, vagy legalábbis olyan, amihez köze van. A héten például ilyen lesz a neves magyar természettudósról készült alkotása, a Herman Ottó 100 (szombat, 18.45 és vasárnap, 3.30, M5), illetve A Nagy Fafilm (péntek, 5.00, Spektrum), amelyeket a Médiatanács a Kollányi Ágoston pályázaton támogatott. Egy filmes, akinek a természet egyszerre hobbi és munka, a védelme pedig természetes. Egy filmes, aki a természetben is megtalálja az embert. Interjú.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollányi Ágoston Molnár Attila Dávid

Természetfilm – magyar találmány?

2016.11.28. 09:12 :: Sajtoiroda

A mecenatúrás alkotások közül tíz természetfilm is látható a héten. Csütörtökön a tévénézők a magyar természetfilmezés fél évszázados történetét ismerhetik meg Spektrum műsorán, ahol szombaton a Kárpát-medence madárvilágáról nézhetnek ismeretterjesztő filmet.  A Duna Worldön a Csendes gyarmatosítók második részében Mosonyi Szabolcs rendező tovább kutatja a Kárpát-medencébe érkező idegen élőlények környezetünkre gyakorolt hatását. A sorozatok közül tovább folytatódik A természetfilmezés kulisszatitkai és a Szafari a nagyvárosban. A történelmi témák iránt érdeklődők figyelmébe a pártállami titkosszolgálat módszereit ismertető, Lejáratás és bomlasztás című filmet ajánljuk.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula

Plattensee – a szocializmus legnagyobb játszótere

2016.11.21. 09:15 :: Sajtoiroda

A héten újabb mecenatúrás alkotások debütálnak a televízióban. Vasárnap mutatja be a Petőfi Tv Spáh Dávid egy elképzeld balatoni úttörőtáborról készült kisfilmjét, a Plattenseet, szombaton pedig folytatódik a Duna Worldön a Jó bornak szép hazája… című sorozat, amely ezúttal Délvidék tájain, a szerémi bor kultúrájába és történelmébe nyújt betekintést. Az M5 műsorára tűzi a Rejtő Jenő műve alapján készült A fekete múmia átka című filmet Haumann Péter, Hegedűs D. Géza és Schmied Zoltán főszereplésével. A Kossuth Rádión folytatódnak a Lúzer Rádió, Budapest! epizódjai, melyeket a csatorna minden hétköznap, az esti Családi sávban sugároz. Ezen kívül portréfilmet nézhetnek László Gyula történészről, az Erdélyben kanyargó Nagy–Küküllő folyóról, a Safari a nagyvárosban epizódjaiban pedig a nagyobb településeken élő, az emberhez alkalmazkodó állatfajokat ismerhetik meg.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Hogyan hatol be egy felső hatalom a gondolatainkba? – interjú Simonyi Balázzsal, az Indián rendezőjével

2016.11.16. 12:48 :: Sajtoiroda

Galambos, az úttörőtábor egyik lakója fantáziavilágában indiánnak képzeli magát, azonban álmai a hetvenes évek rideg valóságával kerülnek szembe. Kalandjai és élményei révén megtapasztalja, hogy mi várhat rá felnőttként. Simonyi Balázs BuSho Közönségdíjas alkotása, az Indián, az A-kategóriás Varsói Filmfesztiválon debütált októberben. A film a szeretethiányt, a szabadság utáni vágy ütközéspontjait és az ártatlanság elvesztését dolgozza fel a szocializmus csúcsidőszakában. A Médiatanács a Huszárik Zoltán-pályázaton keresztül támogatta a 30 perces filmet, mely az M2 csatornán, november 20-án, vasárnap, 23 óra 10 perctől látható. A rendezővel a film elkészülésének körülményeiről, a történetről és a technikai háttérről beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: kisjátékfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán

Látogatás a magyar bor szülőföldjére

2016.11.14. 10:24 :: Sajtoiroda

A héten debütál a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott filmjei közül Erdélyi János rendező Jó boroknak szép hazája… című sorozatának legújabb része, amely a Szerémségbe kalauzolja a nemes nedű után érdeklődőket. Az ismétlések között láthatunk portrét Szent Mártonról és László Gyuláról, kiderül, hogy lehet-e egy fiatal úttörőből indián, illetve milyen furfangokat alkalmaznak a növények.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Animációs sorozat első része debütál az M2-n

2016.11.09. 16:08 :: Sajtoiroda

A legkisebbek Kázmér és Kamilla kalandjaival ismerkedhetnek meg november 13-án az M2-n az Átjáró Másvárosba első epizódjában. Tapolcán vetítik premier előtt Papp Ferenc dokumentumfilmjét, amely az I. világháború egy kevésbé ismert eseményét, a Román Királyság 1916-os Erdély elleni támadását mutatja be. Aki tudni szeretné, hogyan készülnek napjaink lélegzetelállító természetfilmjei, azoknak a Spektrum tartogat izgalmas kikapcsolódási lehetőséget A természetfilmek kulisszatitkai című sorozat újabb epizódjával.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló természetfilm dokumentumfilm animációs film Macskássy Gyula Ember Judit-pályázat

„Azért mertem ezt egy Saul fia után megcsinálni, mert egyáltalán nem ugyanaz a felütése”

2016.11.03. 13:24 :: Sajtoiroda

A második világháború idején egy család – apa, anya, kislány – ebédhez készülődik. Mindenki teszi a dolgát, amikor a lány észreveszi, hogy a házuk előtt embereket terelnek egy teherautó felé, sárga csillaggal a ruhájukon. Szabó Simon egy megtörtént esetet mesél el saját családja legendáriumából, amellyel nem csupán a történelemnek erre az időszakára szeretné ráirányítani a figyelmet, hanem lehetőséget ad arra is, hogy a történetet saját életünkre is levetítsük. Az Ebéd előtt című kisfilmet, amelyet a Médiatanács a Huszárik Zoltán-pályázaton támogatott, november 6-án, 23.30-kor, és november 7-én 4.05-kor vetíti az M2/Petőfi TV. A film elkészülésének körülményeiről, a történetről és az elnyert díjakról a rendezővel beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Címkék: kisjátékfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Szabó Simon

Elveheti-e a történelem a legjobb barátod?

2016.11.02. 09:30 :: Sajtoiroda

A mecenatúrás alkotások közül három debütál a héten. Szabó Szonja történelmi témájú Partizánok című kisjátékfilmje bemutatja, hogy változik meg két kisfiú élete, amikor a forradalom utószele viharos erővel tör be barátságuk kapuján. A Magyar Média Mecenatúra programnak köszönhetően látható az angyalföldi nyomornegyedből kitörő zongoravirtuóz, Cziffra György életéről készült dokumentumfilm és egy másik történelmi ihletésű alkotás, Szabó Simon második világháborús rövidfilmje. Többek között ajánlunk még egy ámulatba ejtő természetfilmet is, amely főként a madárkedvelőknek, illetve a légi felvételek szerelmeseinek lehet kedves.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

Gyere, kicsi lány! – animációsfilm-premier Egerszegi Krisztináról

2016.10.24. 15:25 :: Sajtoiroda

Ezen a héten két film is debütál a mecenatúrás alkotások közül: egy animációs film mindenki „Egeréről”, az olimpiai bajnok Egerszegi Krisztináról, valamint egy dokumentumfilm azokról a fiatal férfiakról, akik az 1956-os forradalom után a Francia Idegenlégió tagjai lettek. Emellett újra látható hat, a Médiatanács támogatásából készült film, a 3D-animációtól a háborús és hidegháborús dokumentumfilmeken át a Kárpátokról szóló ismeretterjesztő filmig. Sőt, mecenatúrás alkotás látható a Mozinet Filmnapokon is október 29-án a Puskin moziban: Bucsi Réka LOVE című animációját vetítik. Az alkotások megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

’56 látszik és megszólal – filmek és rádiójátékok a Médiatanács támogatásával

2016.10.21. 10:54 :: Sajtoiroda

Az '56-os forradalom 60. évfordulóján emlékezzünk a résztvevőkre a filmművészet Médiatanács-támogatású alkotásaival. A Médiatanács Nemeskürty Istvánról elnevezett történelmi dokumentumfilm-pályázatán külön előnyt élveztek azok az alkotók, akik ’56-tal szerettek volna foglalkozni – közülük számos mű el is készült már –, de a testület 2011 óta működő mecenatúraprogramjában több tévéjáték, kisjátékfilmek, további online dokumentumfilmek, valamint rádiós hangjátékok is feldolgozták a témát. Némelyiket vetíti is a tévé most hétvégén.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Friss topikok

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra