Az Ice-T ügy, és ami mögötte van

2011.01.12. 12:03 :: Tanácsnok

 

A Médiatanács ma megtárgyalta az elhíresült Ice-T ügyet. Kezdjük rögtön a végével, magával a határozattal. A tanács úgy döntött, hogy a Tilos Rádió nem sértette meg a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény rendelkezéseit, ezért a Médiatanács a vele szemben indított közigazgatási eljárást megszünteti.
 


Minden jó, ha jó a vége. Mindezek mellett nézzünk egy kissé az ügy mögé! A Médiatanács – hasonlóan jogelődjéhez, az ORTT-hez – nem kizárólag hivatalból indítja eljárásait, hanem magánszemélyektől érkező panaszokra is köteles eljárni. Jelen esetben is ez utóbbi történt. 2010. szeptember 3-án bejelentés érkezett a hatósághoz, hogy a Tilos Rádió egy nappal korábban, 17 óra 53 perces kezdettel egy olyan angol nyelvű számot sugárzott, amely – a bejelentő szerint – a kiskorúak egészséges erkölcsi-szellemi fejlődését veszélyeztetheti. A Médiatanács november 3-i ülésén megtárgyalta a panaszt, és a döntések előkészítéséért felelős hivatala javaslatára úgy határozott, hogy megbízza a Monitoring Szolgálat szakértőit a kifogásolt műsorrészlet hatósági vizsgálatának, vagyis tartalmai-szakmai elemzésének az elvégzésével. A Monitoring Szolgálat azt az álláspontot alakította ki, hogy az elhangzott zeneszám trágár, obszcén tartalma miatt sérülhettek a kiskorúak érdekei.

A hivatal Tartalomfelügyeleti Főosztálya december 13-án kelt levelében megküldte a médiaszolgáltatónak a hatósági ellenőrzés megállapításait, és lehetőséget biztosított számára, hogy az ügyben nyilatkozatot tegyen. A Tilos az interneten közzétette a levelet. Ekkor kapcsolódott be a nagyközönség is az Ice-T ügybe, innentől már az online világ bármely szegletében nyomon követhetjük az eseményeket.

Az ügy lezárultával érdemes néhány dolgot leszögeznünk. A vizsgált zeneszám valóban tartalmaz trágár és obszcén szavakat, kifejezéseket, természetesen angol nyelven. Nem ez az első eset, hogy a hatóság eljár hasonló ügyben. Az ORTT 2007-ben például – szintén panaszra – a Petőfi Rádió műsorát vizsgálta. A Petőfi 2007. június 1-jén 14 óra 8 perces kezdettel leadta Ganxsta Zolee és a Kartel „Keleti oldal – nyugati oldal” című számának vágatlan változatát. Az ügyben elmarasztaló határozat született (Figyelem! 18+ tartalom!). De emellett számos panasz és vizsgálat volt már hasonló ügyekben.
A Tilos Rádió ügyének vizsgálata jóval az új médiatörvény megszületése előtt kezdődött, és bár sokan összemossák az Ice-T ügyet a törvény körül kialakult vitával, a kettőnek nincs köze egymáshoz.

A Médiatanács továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy minden zenei stílusnak, hazai és külföldi előadónak helye lehet a magyar rádiókban. Ugyanakkor a kiskorúak érdekeinek védelme továbbra is a hatóság munkájának egyik fontos eleme marad, amely alapvetően európai uniós jogalkotási kötelezettségből fakad, és kifejezésre juttatja a társadalom és a jogrendszer egészséges önvédelmi reflexeit is. 

Természetesen nem lehet cél a rejtett, közvetett cenzúra, illetve az érintett dalok művészi értékének csorbítása, az egymással ütköző érdekek közti megfelelő egyensúly megtalálása azonban örömteli fejlemény volna.

 

253 komment · 9 trackback

Címkék: tilos rádió ice t

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása