Mi legyen a tévében? - Szóljon bele!

2011.01.26. 14:00 :: Tanácsnok

 

A Médiatanács mai ülésén úgy határozott, hogy a Közszolgálati Kódex megalkotásába bevonja a legszélesebb nyilvánosságot. Itt a vissza nem térő alkalom: most bárki javaslatot tehet arra, hogy mi „legyen” a köztévékben és a közszolgálati rádiókban. A véleményezéshez persze célszerű megismerni azt is, hogy mi az a Közszolgálati Kódex, hogyan készül, és milyen médiaszolgáltatókra lesz befolyással. Közszolgálati Kódex kiskáténk következik.


Mi az a Közszolgálati Kódex?
A mai döntés előzménye, hogy az Országgyűlés a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV törvényben megszabta: el kell készíteni a közszolgálatiság alapjait lefektető Közszolgálati Kódexet. A kódex többek között arra szolgál, hogy megfogalmazza azokat az elvárásokat, amelyek mentén a közmédiumok, azaz a köztévék, közrádiók műsorai felépülnek.

Ki készíti a kódexet?
A törvényalkotó úgy döntött, hogy a Közszolgálati Kódex alapdokumentumát a Médiatanács fogadja el, majd ezután a március végén létrejövő Közszolgálati Testület fogja a kódexet gondozni, érvényesülését felügyelni. A Közszolgálati Testület 14 fős lesz. Tagjait a legfontosabb egyházi és társadalmi szervezetek delegálják. Az MTA, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett a testületben képviseltetni fogják magukat az önkormányzati szövegségek, az etnikai kisebbségek és különböző kulturális szervezetek is, de delegálhatnak tagot a testületbe a családok és a fogyatékkal élők érdekeit képviselő szervezetek is. 

Ki véleményezheti a készülő kódexet?
Ha egyszerűen akarnánk felelni: mindenki. A Médiatanács ugyanis elkötelezett amellett, hogy a közmédiumokkal szemben megfogalmazott elvárások alapdokumentumába a lehető legszélesebb körben beépítse a közösség elvárásait. Ezért a tanács mai döntésével felkér minden Magyarországon bejegyzett vagy a Kárpát-medence magyarlakta területein a magyar kisebbséghez kapcsolódóan működő tudományos, kulturális, oktatással vagy sporttal foglalkozó civil szervezetet, hogy fogalmazza meg és mondja el véleményét, javaslatát a készülő Közszolgálati Kódexszel kapcsolatosan. A felkérésről szóló hivatalos felhívás február elsején jelenik meg a Médiatanács honlapján is. Ettől az időponttól kezdve 45 nap áll majd a szervezetek rendelkezésére, hogy tartalmi javaslatokat tegyenek a kódexszel kapcsolatban.

A társadalmi szervezeteken kívül, ugyanakkor bármely magyar állampolgár vagy bármely országban élő magyar nemzetiségű személy is javaslatot küldhet a Médiatanácsnak a Közszolgálati Kódex tartalmára vonatkozóan.

Miről várjuk a véleményeket?
A közszolgálati médiaszolgáltatások alapvető elveiről, egyszerűbben fogalmazva arról, hogy mit vár el Ön az MTV, a Duna Televízió vagy az Magyar Rádió műsoraitól.

Hova lehet elküldeni a véleményeket?
A hivatalos felhívás megjelenéséig az észrevételeket, a véleményeket a milegyenateveben@nmhh.hu e-mail címre várja a Médiatanács.

Javaslataikat hagyományos levélben is elküldhetik, a Médiatanács címére: Budapest, 1088 Budapest, Reviczky u. 5.  A borítékra kérjük, írják rá: Mi legyen a tévében?
 
Ha többet szeretne megtudni a Közszolgálati Kódexről, akkor a képre kattintva elolvashatja a médiatörvény ide vágó rendelkezéseit.

46 komment

Címkék: közszolgálati kódex közszolgálati tanács

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása