Médiatanács – Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete - társszabályozás

2011.07.05. 16:29 :: médiatanács

 

A magyarországi médiaszabályozás történetében először köttetett meg olyan közigazgatási szerződés, amely szerint egy szakmai szervezet felügyeleti jogkört kap az iparágat szabályozó közigazgatási hatóságtól. A számos internetes sajtótermék kiadóját – így a legnagyobbakat is – a tagjai sorában tudó Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) mostantól a társszabályozás keretében működik közre a jogszabályok érvényesítésében.


A szubszidiaritás az európai gondolat egyik alapelve. E szerint minden döntésnek ott kell megszületnie, ahol arra nézve a legnagyobb hozzáértéssel rendelkeznek, és a döntések végrehajtásának is itt a helye. Az elv alkalmazásának egyik eredménye a hatáskör-megosztás.


Az új médiatörvény többek között ennek szellemében tette lehetővé, hogy a szakmai önszabályozó szervezetek hatásköröket vegyenek át a hatóságtól, azaz a Médiatanácstól. Az együttműködés lényege a médiaigazgatási feladatok megosztott ellátása, azaz a társszabályozás, végső soron pedig az önkéntes jogkövetés hatékonyabb előmozdítása.


A Médiatanács és az MTE között múlt héten megköttetett közigazgatási szerződés szerint a tanács felhatalmazást ad az egyesületnek, hogy az bizonyos panaszok esetén eljárjon. Fontos, hogy nem hatósági jogkörökről van szó. Szintén hangsúlyozandó, hogy önkéntes alávetettségről beszélünk, ami azt jelenti, hogy az MTE azokkal a médiatartalom-szolgáltatókkal szemben járhat el, amelyek a magatartási kódexét önmagukra kötelezőnek ismerik el.


Az MTE a közigazgatási szerződés szerint az internetes sajtótermékeknél és a lekérhető médiatartalmaknál járhat el az emberi méltóság, az alkotmányos rend, az emberi jogok, a kiskorúak, a magánélet védelmében, a gyűlöletkeltéssel és a kirekesztéssel szemben, illetve a reklámozásra, a műsorkvótákra, a termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok betartása érdekében.


Az MTE-hez hasonlóan mi is biztosak vagyunk abban, hogy a társszabályozás igazolja majd: a döntés joga a legjobb helyen a szakmai szervezeteknél van. Üdvözöljük az első megállapodást, mert a Médiatanács messzemenőkig hisz abban, hogy a legjobb döntéshez szükséges legtöbb ismeret és kompetencia a társszabályozásban résztvevő szervezeteknél áll rendelkezésre.

komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása