Macskássy Gyula-pályázat, első forduló: öt pályázat 37 millió forint támogatást kap

2012.09.17. 15:40 :: Sajtoiroda

Legutóbbi ülésén öt új animációs film csaknem negyven millió forintos pályázati támogatásáról döntött a Médiatanács. Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező a toppik nevű különleges lényekről készít animációt, Szalai Györgyi filmje pedig Makovecz Imre munkásságának állít emléket.

A Médiatanács 2012 elején hirdette meg Magyar Média Mecenatúra programja keretében az animációs filmek gyártását támogató Macskássy Gyula-pályázatát. A kiírás idén háromfordulós és összesen 120 milliós keretösszeg áll rendelkezésre az animációs filmek készítésére. A most lezárult első fordulóban a Médiatanács öt pályázó filmterveinek megvalósítását támogatta összesen 37,2 millió forinttal.

Rófusz Ferenc új animációs filmjének trailere

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező A toppik című animációs filmterve különleges lényekről szól. Ők az ajándékozás művészei; játékokat gyártanak és a világ összes ünnepén ezekkel szereznek örömet. A toppikat csak egy vasútvonal köti össze a világ többi részével azért, hogy az általuk gyártott ajándékok eljuthassanak mindenhová. A toppik maguk is szeretnek kalandos történeteket hallgatni és különleges tulajdonságuk, hogy érzelmeik kisugároznak a ruhájukra, így lelkiállapotuktól függően számtalan színben pompáznak, és imádják a kakaót...

rofusz_ferenc_a_toppik_karakterek.jpg

Szalai Györgyi játék- és dokumentumfilm rendező ezúttal animációs film készítésére nyert támogatást. A templomépítő az organikus építészet mestere, Makovecz Imre előtt tiszteleg, akinek életművét számtalan épület őrzi szerte a Kárpát-medencében. Az építész sajnos mégsem élhette meg, hogy budapesti álma, az új felső-krisztinavárosi templom megvalósuljon. Szalai Györgyi filmje az animáció segítségével kelti életre a papíron maradt terveket.

A támogatott animációs filmtervek között van Kovács Márton Bab Berci köve című munkája, amely Lázár Ervin meseregényének, a Bab Berci kalandjainak egyik epizódját dolgozza fel. Varga Csaba Bojtorján történetei címmel készít rajzfilmsorozatot; Kapitány Frigyes az Amiről senki sem mesél című animációja pedig egy hős gyurmahernyó kalandjait meséli el.

Az elkészült filmeket először a közszolgálati csatornák képernyőjén mutatják majd be.

A pályázati eredmények részleteiről, a többi nyertesről és a támogatások összegéről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők: A háromfordulós Macskássy Gyula-pályázat 1. szakaszának kedvezményezettjei

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: dr. Karas Monika elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra