Magyar Média Mecenatúra – új honlapon lehet majd követni a források felhasználását

2012.10.30. 11:55 :: Sajtoiroda

Október 18-án, csütörtökön a Médiatanács immár ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Média Mecenatúra program filmes szakmai konzultációját az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában. A megbeszélésen bemutattuk a Magyar Média Mecenatúra program eddigi eredményeit, valamint a jövőbeli támogatási terveket, és pályázati újításokat.

A Médiatanács kiemelten fontosnak tartja, hogy a pályázatok megújítása és fejlesztése érdekében folyamatosan egyeztessen a szakmai szervezetekkel. A csütörtöki találkozó alkalmával a Médiatanács részéről Kollarik Tamás, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) részéről Tóthné Veres Inez, az MTVA ellenőrzési referatúrájának vezetője; Néder Sarolta, az MTVA vezérigazgató-helyettese és Vitézy László, a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság elnöke valamint a médiaszolgáltatók képviselői ültek asztalhoz a szakma szervezetekkel.

Kollarik Tamás, a Médiatanács filmtámogatásának megújításáért felelős koordinátor tagja csütörtökön, a filmes szakma számára tartott konzultáción elmondta, hogy jövő januártól egy honlapon lesz nyomon követhető a Magyar Média Mecenatúra keretében támogatott alkotások készítése. A honlap nemcsak az odaítélt pályázati források felhasználásának átláthatóvá tételére, nyomon követésére szolgál majd. Egy-egy alkotás információs oldala a film elkészültét követően is megmarad, amelynek köszönhetően minden filmnek, amit a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogattunk saját, ingyenes honlapja lesz. Ezek az oldalak reményeink szerint segítik majd a sajtó munkatársait is, valamint a nézők számára is érdekes tájékoztatást adnak a filmekről. Szintén újdonság, hogy szeptembertől már az internetes felületen megjelenő filmek támogatására is lehetőség nyílt.

Vitézy László rendező a tanácskozáson hangsúlyozta: a változtatás egyik fő eleme, hogy a mecenatúra a televízióban sugározható filmek támogatása felé fordult, hiszen a közönség legnagyobb része itt találkozik az alkotásokkal.

Néder Sarolta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatási vezérigazgató-helyettese a pályázat elbírálásának folyamatát ismertette, míg az MTVA támogatási területén dolgozó Veress Inez az ad hoc pályázatok megújításához várta a szakma képviselőinek véleményét. A még kialakításra váró pályázat magyar vagy európai vonatkozású események forgatására nyújt gyors támogatást a dokumentumfilmeseknek. Keretösszege 20 millió forint, egy jelentkező legfeljebb 1,5 millió forintos forráshoz juthat, ami mintegy ötnapos forgatási költséget fedez.

A tanácskozáson a közmédia vezetői és a filmpályáztatás résztvevői, valamint a kereskedelmi televíziók képviselői egyaránt megfogalmazták kéréseiket, kérdéseiket az első sorban televíziós bemutatásra szánt, nem egész estés, animációs, dokumentum- vagy ismeretterjesztő és tévéfilmeket támogató pályázatokkal kapcsolatban. Pozitív elmozdulásnak értékeljük, hogy a szektor különböző szereplői együtt vitatatták meg a konzultáción a filmtámogatások kérdéseit, hiszen a nem egész estés filmalkotások a televízión keresztül népszerűsíthetők a közönség legszélesebb körének.

Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a pályázatra készült alkotások körül remélhetőleg többet bemutatnak majd a közszolgálati csatornákon. Beszámolt arról, hogy a közszolgálati csatornákon kisebbségi és vallási műsorok is helyet kapnak, valamint már színházi közvetítések is egyre gyakrabban láthatók.

A név kötelez – kezdte hozzászólását Medveczky Balázs, a Magyar Televízió Zrt. vezérigazgatója, utalva arra, hogy a tévé igyekszik folyamatosan műsoron tartani a magyar gyártású animációs és ismeretterjesztő műsorokat. Mint mondta, részt vesz a bírálóbizottság munkájában, és reményét fejezte ki, hogy az elkészült alkotásokat bemutatva továbbra is értékes alternatívát nyújthat az M1 vagy az M2 a nézőknek.

Dobos Menyhért, a Duna Televízió Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a késő délutáni dokumentumfilmek sok nézőt ültetnek a képernyő elé. Hangsúlyozta, a Magyar Média Mecenatúra pályázatainak kiírásakor érvényesültek a televízió igényei.

A tanácskozáson a kereskedelmi televíziók vezetői - többek között a TV2 vagy a Chello Central Europe képviselői - azt fogalmazták meg, hogy műsorstruktúrájukba nehezen illeszthetők be az egyszeri produkciók, számukra a sorozatként gyártott alkotások lennének bemutathatóak. Simon Zsolt (TV2) koprodukciós lehetőségek megteremtésének fontosságát hangsúlyozta a pályáztatás során, míg a kisebb csatornák képviselői, például a Life Networkot is működtető Origo Zrt. programigazgatója, Pálmai L. Ákos azt kifogásolta, hogy szándékuk ellenére nem tudnak műsort vásárolni a közszolgálati médiától.

A Magyar Média Mecenatúra keretében idén összesen 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre a tévében sugározható műsorok támogatására, ebből a televízióban sugározható műsorok támogatására 1,3 milliárd forint szánható. Az elmúlt másfél évben, a pályáztatás megújítását követően mintegy száz film készítését sikerült elindítani, amelyek közül hetvenhetet már forgatnak az alkotók. További huszonötről még idén döntés születhet. A pályázatok részleteiről a www.tamogatas.mtva.hu oldalon olvashatnak.

komment

Címkék: Magyar Média Mecenatúra Kollarik Tamás Néder Sarolta Vitézy László

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása