Gyerekek a vörösiszap-katasztrófáról – Szoboszlay Péter legújabb animációs filmjét Devecseren mutatják be először

2013.06.06. 12:27 :: médiatanács

Devecseren lesz a díszbemutatója a Gyerekek vörös tájban című animációs filmnek, amelyet Szoboszlay Péter rendezett. A Médiatanács még 2011 novemberében hirdette meg az animációs filmek gyártását támogató pályázatát, amelyen az animációs rendező egy igen érdekes animációs filmötlettel állt elő, majd nyert támogatást. Szoboszlay Péter a vörösiszap-katasztrófát dolgozta fel sajátos szemszögből, gyermekrajzok segítségével.

A Gyerekek vörös tájban című filmet 2013. június 7-én, pénteken 15.00 órakor mutatják be a devecseri kultúrházban, ahol a vetítés alkalmából köszöntőt mond Mikulás Ferenc a Kecskemétfilm Stúdió vezetője, Toldi Tamás, Devecser polgármestere és Szoboszlay Péter, a film rendezője, aki a Médiatanács blogján korábban adott interjúban úgy nyilatkozott: „Ötven éve filmezek, de ez életem legnagyobb élménye volt”.

A kolontári vörösiszap katasztrófa megrázó története az animáció műfaji elemeit felhasználva azt mutatja be a nézőnek, hogyan látták, és hogyan élték át a tragédiát az ott élő gyerekek. Szoboszlay Péter animációs filmjének „helyszíne” a gyerekek készíttette terepasztal, ahol saját rajzaikkal, gyurmafiguráikkal elevenítik meg a katasztrófa eseményeit.

A film a devecseri Gárdonyi Géza Általános iskola tanulóival, és a kecskeméti Animációs Műhely növendékeivel készült, gerincét mintegy harminc, valamilyen módon érintett devecseri iskolás gyerek elbeszélése, rajza és animációs munkája adja, akiket drámapedagógusok, gyermekpszichológusok és rajztanárok segítettek.

Megkérdeztük a rendezőt arról, hogy miért tartotta fontosnak, hogy a katasztrófa helyszínén tartsa meg a díszbemutatót:

Mi sem természetesebb a számomra, hogy azok lássák legelőször a filmet, akik maguk is részesei voltak az elkészítésének.

Gondolom, a devecseri gyerekek és környezetük is legalább olyan kíváncsiak a munkájuk eredményére, mint én és a munkatársaim, - arra, hogyan fogadják majd azt a filmet, amit a részvételükkel, az elbeszéléseikből, a rajzaikból, az animációikból raktunk össze.

A film elkészült, s elkezdi élni a saját életét.

Tehát a pénteki tetemrehívás, a megmérettetés előtt tele vagyunk izgalommal.

A filmet a devecseri filmbemutató után először a Duna Televízió képernyőjén láthatják majd a nézők.

meghívó.jpg

komment

Címkék: gyermekek animációs film Magyar Média Mecenatúra Szoboszlay

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása