Fekete bárány marad a rózsaszínű birkagyerek?

2013.07.16. 09:45 :: Sajtoiroda

Interjú – Goda Krisztina ezúttal gyerekmesét készített a Médiatanács pályázati forrásából

Bertit, a rózsaszínű barikát fehérre akarják festeni, de a családja kiáll mellette és nem engedi. Erről szól Goda Krisztina és Udvardi Jenő közös rajzfilmsorozatának első epizódja, melynek elkészítését a Médiatanács támogatta. A mese hiánypótló az óvodás és kisiskolás korosztály számára, hiszen – ahogy az első epizód tartalmából is kitűnik – olyan fontos társadalmi értékekkel ismerteti meg a gyermekeket, mint a tolerancia vagy az önálló gondolkodás. Emellett vicces, szerethető és anélkül köti le a gyermekek figyelmét, hogy agresszív vagy sokkoló jeleneteket tartalmazna. De honnan jött Berti ötlete? És mi a nehezebb: írni, vagy rendezni? Goda Krisztinával ezekről a kérdésekről is beszélgettünk.

Az alkotóról dióhéjban

goda_kriszta.jpg

Fotó: Barta Szabolcs

Goda Krisztina a neves brit National Film and Television School rendező szakán szerzett diplomát, majd forgatókönyvírói képesítést kapott a Los Angeles-i California Egyetemen. Eddigi életpályája során játékfilmek írójaként-rendezőjeként szerzett elismerést. A Kaméleon (2008), a Szabadság, szerelem (2006) vagy a Csak szex és más semmi (2005) című filmjeit a közönség és a szakma is nagyra értékelte, az alkotások számos díjat nyertek. Televíziós munkákkal is foglalkozik, író, storyliner (a történet fő szálait kidolgozó alkotó). A Berti, a rózsaszín barika kalandjai c. rajzfilm munkafolyamatában íróként vett részt.

– Játékfilmes sikere után most miért fordult a gyerekmesék felé?

– Adta magát a helyzet, hiszen Veronika kislányommal – aki most három és fél éves múlt – sok mesét néztünk, és láttam, mennyi erőszakos, a gyerekek számára nem megfelelő mese van jelen a piacon. Egyébként nem ez az első alkalom, hogy gyerektörténettel foglalkozom. Évekkel ezelőtt már volt egy színészekkel készülő, de számítógép-animációs világban játszódó mesefilmtervem 3D-ben, de az olyan drága lett volna, hogy egy időre le kellett tennem róla.

– Hogyan pattant ki a fejéből a mostani barikás ötlet?

– Közös koncepció volt Udvari Jenővel, a rendezővel. Ő álmodta meg a karaktert, a tartalmi részt pedig én találtam ki. Az animációs részhez nem értek, tehát abból kimaradtam, de a színészekkel való munka, a felsnittelés és a hangutómunka az én feladatom volt.

– Látta a három és fél éves kislánya a filmet?

– Igen, hogyne, többször is megnézte, nagyon tetszett neki.

– Miért érezte fontosnak, hogy társadalmi kérdéseket feszegessen egy gyermekeknek szóló sorozatban?

– Nemcsak társadalmi kérdésekről szól a film, hanem egy gyerekcsoportban minden nap felmerülő helyzetekről, amelyek kapcsán például megtanulhatják elfogadni egymást. Ha megnézünk egy óvodáscsoportot vagy bármilyen gyerekközösséget, láthatjuk, hogy mennyire könnyen kirekesztődhet egy-egy tag, és hogy egyáltalán nem általános, hogy jól bánnak egymással. Ezt meg kell tanítani nekik, ezt célozza meg szórakoztató formában a Berti-film is.

Berti, a rózsaszín barika kalandjai – filmajánló

– Ön is szembesült a kirekesztéssel kiskorában?

– Igen, mindkét oldalról részese voltam – azt hiszem, valamilyen formában ezt mindannyian megtapasztaltuk. A kiközösítés káros hatásait sokszor nem is tudja felmérni az a gyerek, aki éppen csinálja, nincs is tudatában, milyen kegyetlen tud lenni, ezért hasznos, ha egy mese formájában átélheti a tettei következményeit. Nem árt tudni, megéri-e a nyájba beilleszkedni, vagy van értéke annak is, ha önmagunk maradunk.

– A filmben központi szerepet kap a család, a valahova tartozás élménye. Amikor a filmes szakmát választotta és vele a több éven át tartó külföldi életet, mennyiben támogatta Önt a saját családja?

– Mindenben támogattak. Apám is rengeteget segített, bár ő igazán azt szerette volna, ha jogász leszek vagy politológus, hiszen nem lehetett tudni, bejön-e ez a választás. Jogos volt az aggodalma, mert a filmes szakmában sok olyan tehetséges ember van, aki mégsem jut lehetőséghez. Én sem mondhatom, hogy hátradőlhetek, mert minden filmemért meg kell küzdenem. Bár az igaz, hogy a Csak szex és más semmi után ismertebb lettem és kevesebbet kellett bizonygatni az elképzeléseimet. Számos célt kitűztem magam elé, amelyből néhányat már elértem, de még sok van hátra.

berti_es_csaladja.jpg

Berti családjának figuratervei

– A Berti-történet elsőként papíron jelent meg. Milyen sikere van a könyvnek? Előre lehet vetíteni ebből az animációs film fogadtatását?

– A kiadótól még nem kaptam példányszámadatokat, de az informális visszajelzések alapján nem ment rosszul, jól fogadták a könyvet. A filmet is levetítette már a Magyar Televízió gyereknapkor, annak kapcsán is kedvező kritikákat kaptam. Hogy a kettő mennyire függ össze, azt nem tudom megítélni.

– Vállalkozna gyerekeknek szóló játékfilm rendezésére is? Milyen témával?

– Az említett mesefilmterv színészekre épülő sztori volt, ha erre mégis össze tudnám szedni azt a sok eurómilliót, amit igényel, szívesen nekilátnék.

– A Médiatanács a színvonalas nem egészestés alkotások támogatásáról gondoskodik. Hogyan látja, a filmes szakmában jut elég elismerés, forrás a nem nagyjátékfilmes műfajoknak is?

– Igen, szerintem eléggé odafigyelnek erre a szegmensre is, hiszen mi is megcsinálhattuk a tervünket. Persze a több pénz mindig jól jönne, de amennyire belelátok, így is sok a jó minőségű projekt.

raven_rudi_puli.jpg

Nemcsak juhok jutnak szerephez

– Ezt a filmet íróként jegyzi, több más filmjében a rendezést is vállalta. Írni vagy rendezni nehezebb?

– Mindkettő nehéz. A korábbi filmjeimnél könnyebb volt az írás, mert van egy társíróm, Divinyi Réka, akivel jól tudunk együtt dolgozni, és aki az oroszlánrészt elvégzi.

– El tudná képzelni valamelyik korábbi játékfilmjét rajzfilmes feldolgozásban? Ha igen, melyiket és milyen stílusban?

– Ez jó kérdés. Talán valamelyik, komikus alaphelyzetre épülő filmemet szemelném ki a célra, például a Kaméleont, és még inkább a humor felé vinném el.

bertis_karakterek.jpg

Karakteres személyiségek a filmbeli birkafigurák

komment

Címkék: gyermekek animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Goda Krisztina

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása