„Annak kellene beindulnia, hogy az emberek kultúrát fogyasszanak!”

2013.08.21. 14:41 :: Sajtoiroda

Interjú Bera Nándor animációs rendezővel

A Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula animációs pályázatán Bera Nándor Candide kalandjai című rajzfilmterve is támogatást nyert. A rendező a támogatást felhasználva Voltaire Candide című szatirikus regényéből készít kortárs adaptációt.

Az alkotóról dióhéjban

Bera NándorBera Nándor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett animáció szakirányon. Korábban a Buddhista Főiskola vallásbölcseleti tanszékére is járt, valamint tanult a Práter utcai fotóiskolában.

Filmográfia

  • Sunshine News
  • Fák (2012)

– A MoME animáció szakán végzett. Hogyan jöttek az első animációs munkák?

Tavaly végeztem a MoME-n. Kicsit később kezdtem el az egyetemet, mint mások, így már az iskolában is olyan feladatokat csináltam, amiket az életben amúgy is készítettem volna. Munkáim során nem igazán szoktam a piaci szempontokat és a valódi szakmai karrier-lehetőségeket szem előtt tartani, inkább mindig azzal foglalkoztam, ami érdekelt, amibe egyébként is belevágtam volna. A diplomafilmem Fák címmel készült. Ez egy animációs sitcom. Egyelőre csak a pilot van kész, de remélem, hogy lehetőségem nyílik majd több epizódot is elkészíteni. Hatszor huszonkét részesre tervezem a sorozatot.

Fák pilot trailer

A Fák kifejezetten felnőtteknek szól, de van egy gyerekfilm-tervem is Kőrösi Csoma Sándorról. A tervvel szintén indultam a Macskássy Gyula pályázaton, nagyon jó látványtervezőkkel dolgozom ebben a projektben.

Úgy tudom, hogy a Candide kalandjai animációs művészfilm ötlete Kovásznai György festő és animációs rendező életművének kutatásakor merült fel, amikor kiderült, hogy halála előtt, 1982-83-ban, francia-magyar koprodukcióban dolgozott egy Candide-adaptáción, amelyből csodálatos rajzokat, festményeket és a Candide, a rajzfilmhős című szöveget hagyta hátra.

A Kovásznai-kutatás a producerem, Iványi-Bitter Brigitta szívügye. Az ő stábja szeretett bele Kovásznai bátor és szellemes ötletébe. Elhatározták, hogy elkészítik a művész álmát mai stílusban. Brigitta tanított az egyetemen, és az alkotótársaimon keresztül keresett meg azzal, hogy szerinte alkalmas lennék a Candide-sorozatterv pilotjához tanácsadónak, amiből végül rendezés lett. Amit most csinálunk, az kedvcsináló lesz a könyvhöz. Az alapkarakterek, alapattitűdök lesznek rokonságban a könyvvel és természetesen az aspektus, ami a Candide-ban van. A történet egyértelműen modernizálható, de nem azzal, hogy áttesszük a helyszíneket jelen időbe, hanem azzal, hogy fogjuk a karaktereket és szürreális szituációkba helyezzük őket. Kísérlet ez igazából mindannyiunknak. Nem hagyományos módon készül a film: készítettem egy mozgó storyboardot, amiben időben előre láthatóak már most a történések. Az egyes részeket szétosztogattuk az animátorok között, akik a saját értelmezésükben fogják elkészíteni a rájuk bízott részt. Akár snittenként más lehet majd egy-egy szelete a filmnek.

Részlet a filmből

Candide, látványterv

– Ki dolgozza ki a részletes forgatókönyvet?

– A forgatókönyvet én írtam. Mindesetre nem epikus történet lesz. Dramaturgiailag – bár nem humorizáló – egy Monty Python-sorozathoz hasonlítanám, ahol a karakterek, az egyes szerepek és nem a történet a meghatározók. A film egyfajta szórakoztatni vágyó, bohókás, filozofáló mű lesz, ahol a szereplők egymásra és a világra reflektálnak.

– Milyen stílusban készül az animációk, kik rajzolják?

Olyan művészeket választottam a filmhez, akiknek tetszettek a munkái, akik szépen rajzolnak. MoME-sek mindannyian, tízen vannak. A főanimátor Kreif Zsuzsanna, az ő látványa fog dominálni a filmben. Tulajdonképpen magamat örvendeztetem majd meg ezzel a nekem tetsző látvánnyal. Az animátorok kompozit 3D-háttereket és figurákat effekteznek, használják a technikát, de az egésznek manuális hatása lesz. A MoME-n ma már mindenki digitális rajztáblával szaladgál. Egy lány lesz, aki teljesen manuális technikával rajzol majd. Lesz benne ezen felül színezett videó, papírkivágásos-hurkapálcás snitt is. Workshop-szerűen csináljuk a filmet.

Hogyan veszik át Candide 18. századi történetét? Candide Voltaire könyvében viszontagságos utazásai közben végül kiábrándul mestere tanításaiból. Az animációs filmben is eköré szerveződik a történet?

Ebben az animációban Pangloss, a tanítómester egy guru, akinek sikerkalauz-könyve jelenik meg: 10 lépésben a boldogság felé – ilyesmi címmel, ismerjük az ilyen karaktereket. Candide, aki rajong érte, és igyekszik életvezetési tanácsai mentén mozogni, később csalódik. Persze nem lesz ilyen konkrét a történet, inkább csak a gesztusok ismétlődnek grafikailag újra- és újraértelmezve. Nagyon büszke vagyok arra, hogy jó grafikusokkal készítjük a filmet, és hogy itt van lehetőségük alkalmazni a saját speciális világaikat. Általában csak bedolgozó munkásként foglalkoztatják őket, itt viszont saját nyelvükön értelmezhetik majd a dolgokat. A film tulajdonképpen egyfajta „egy kiállítás képei” lesz, és remélem, hogy jól fog elsülni.

Kovásznai stílusa, emléke megjelenik majd a filmben?

Kovásznai ezen a terven dolgozott legutoljára, így a film nem csak Voltaire, hanem Kovásznai munkássága előtt is tiszteleg. Stílusára jellemző volt, hogy a kompozícióban átalakultak a figurák, miközben beszéltek, úgy jelentek meg, amilyen lelkiállapotban voltak. Ezt a fajta rajzfilmnyelvet mi is átvesszük, ennyiben visszaköszön a munkássága. Véleményem szerint egyébként a legjobb magyar egészestés animációs film egy Kovásznai film, a Habfürdő.

Lesz zene a filmhez?

Egy francia srác – Ben Efrati – romantikus, barokkos-rokokós műveket készít 8 bitesen zajzenésítve, ami nagyon megy Candide-hoz, hiszen ő olyan „vivaldis”, „mozartos” kinézetű, naiv, kis copfos figura.

Milyen korosztálynak szánja ez a sorozat?

A sorozatot a 16 éven felülieknek szánom, bár a mostani pilot, ami már szinte összeállt, szólhat a kisebbeknek is.

Egyszer azt nyilatkozta, hogy hiányzik a produceri (finanszírozási) háttér a fejlesztésekhez. Mit gondol Médiatanács filmestámogatásáról?

Ez az első filmes pályázat, amin nyertem. Fontos dolog az állami támogatás, de itthon annak kellene beindulnia, hogy az emberek kultúrát fogyasszanak. A támogatás viszont jó, bár kevés fiatal pályázik, mert nem lát rá lehetőséget, hogy filmet csináljon. Kovács Mártonnak viszont szintén sikerült a Bab Berci kalandjaival pályázni a Médiatanácsnál, szeretem a munkáit. A művészet feladata, hogy menedzselje magát, és nem az a lényeg, hogy dőljön a pénz, mert kevésből is lehet szuper dolgokat csinálni. Fontosabb az, hogy készüljenek olyan filmek, amiket érdemes megnézni. A kultúrterméknek mindig az aktualitása, hitelessége számít. Lényeges az is, hogy az érzelmi gesztus, ami az alkotásban van, mennyire fogja meg azt az embert, aki megnézi, fejlődik-e általa. Magam részéről én szeretnék piacképes filmeket készíteni, de tömegfilmet nem csinálok. Engem a filmekkel való útkeresés érdekel. A sorozatokat is kedvelem, de ahhoz több pénz, és nagyobb piac kell. Az ember legyárt egy pilotot, ami sokba kerül, aztán vagy lesz belőle valami, vagy nem. Egy nagy tévés és netes tartalomfelvevő országban készül vagy 100 ilyen pilot évente, amiből ha 10 megvalósul. Nálunk ennyi sem, a piac mérete miatt. A Fákat hasonló céllal dolgoztam ki: olcsón gyártható, de szórakoztató rólunk szóló dolgok, amelyek alkalmasak sorozatként való megjelenésre.

Részlet a filmből

Csoma, látványterv

– Vannak-e már újabb tervei a jövőre nézve? Dolgozik-e már újabb munkán?

A filmkészítésben az a jó, hogy ad hoc jellegű: folyton elölről kell kezdeni, nehéz, de működő rendszereket kell létrehozni, miközben a technika és a tartalomra való igény, a társadalmi párbeszéd központi elemei folyton változnak. Sok tervem van. Fut a Fák projekt, és van két új ötletem az íróasztalfiókban, valamint a már említett Csomán is el kell kezdenem dolgozni, ami 12 év körülieknek készülő akció-kalandsorozat lesz kis fantasyval fűszerezve. Kőrösi élete nagyon érdekes volt, és én ki szeretném próbálni, hogy lehet ebből egy izgalmas és tanulságos animációs történetet készíteni.

komment

Címkék: animációs film Bera Nándor

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása