Nemcsak a reklámblokk, a műsorok több mint fele is kereskedelmi üzenetet tartalmaz

2013.11.06. 08:57 :: Sajtoiroda

A kereskedelmi tévékben a reklámokon kívül a műsorok több mint felében találkozhatunk kereskedelmi üzenettel – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013 második negyedévét vizsgáló legújabb jelentéséből. Ezerhatszáz márkát népszerűsítettek termékmegjelenéssel a két piacvezető kereskedelmi televízió műsoraiban a reklámblokkokon kívül. Egy-egy márka átlagosan háromszor tűnt fel.

Mi is az a termékmegjelenítés?

A termékmegjelenítés nem hirdetés, hanem olyan típus a kereskedelmi üzenetek között, ahol a termék vagy szolgáltatás, illetve a védjegy úgy szerepel egy műsorszámban, hogy az a cselekmény vagy a tartalom részét képezze, ugyanakkor azonban nem hív fel közvetlenül áru vagy szolgáltatás vásárlására. Nem befolyásolhatja a szerkesztői függetlenséget, nem torzíthatja a műsor indokolatlan hangsúllyal, a nézőket pedig előtte tájékoztatni kell a termékmegjelenítés tényéről. Tilos alkalmazni hír-, politikai, vallási tartalmú vagy nemzeti ünnepekről tudósító műsorokban, illetve 14 éven aluliaknak szóló műsorokban, és nem szabad ilyen módon dohányterméket, illetve csak orvosi rendelvényre kiadható gyógyszert népszerűsíteni.

A TV2-n 2810, míg az RTL Klubon 2079 termékmegjelenítés volt látható, amely a két csatorna között 15 százalékos eltérést jelent. Mindkét kereskedelmi tévé műsorkínálatának több mint felében volt termékmegjelenítés: a TV2 műsorainak 69 százalékában, míg az RTL Klubon a programok 51 százalékában. Tehát a reklámblokkok mellett az adások többségében további olyan kereskedelmi üzenetekre is számíthat a néző, amelyek tévéműsorokban bukkannak fel.

A TV2-n negyedével többféle termék, azaz 724 különféle áru vagy szolgáltatás került a műsorokba, mint az RTL Klubon, ahol „mindössze” 575 fajta.

A leggyakrabban felbukkanó márka az Update volt, kereken száz esetben, valamennyi a TV2-n volt látható. Az RTL Klubon a szallas.hu márkája bizonyult a legaktívabbnak, amely hatvanszor jelent meg a műsorokban – ez az összesített listán csupán a negyedik helyre volt elég. A Telekom ugyanis 94, az Adidas 76 alkalommal volt jelen a csatornák műsoraiban.

Idén április és június között a tematizált, és a szolgáltató magazinműsorokban, valamint a reality-kben volt a legtöbb termékelhelyezés. A TV2-n az Mokka, az Aktív műsorok, valamint Nagy vagy! tévés verseny volt a legnépszerűbb, míg az RTL Klubon a Reflektor, a Fókusz és a Brandmánia magazinok.

A teljes listák megtekintéséhez kattintson a teljes tanulmányra!

komment

Címkék: reklám

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása