„A magyar kortárs ifjúsági kultúra egyik legteljesebb archívumát építettük fel a Médiatanács pályázati forrásából”

2013.11.19. 14:09 :: médiatanács

Interjú Vasák Benedekkel, az A38 Hajó kreatívigazgatójával

 

Elkészült az az 52 online riportfilm, amely az A38 Hajón rögzített koncertekről és az ott fellépő zenekarokról készült a Médiatanács Neumann-pályázatának támogatásával. A világhálón lekérhető alkotások Kortárs Könnyűzenei Archívum elnevezéssel ingyen full HD-ben megtekinthetőek az A38 Hajó honlapján. A gyűjtemény keletkezéséről a november 20-ai ifjú zenebarátok világnapja alkalmából kérdeztük Vasák Benedeket, a kulturális eseményközpont kreatívigazgatóját. 

Az alkotóról dióhéjban

vasakbenedek.jpg

Vasák Benedek kilenc éve, szinte az indulás óta dolgozik az A38 Hajón kommunikációs területen, jelenleg az intézmény kreatívigazgatója.  Bölcsész végzettséggel rendelkezik, majd karrierje elején évekig egyetemen tanított. Ezután szerkesztői és reklámügynökségi munkát végzett. Életében a legbüszkébb két gyermekére, akik jelenleg 6 és 2 évesek.

–Önök már együttműködésben állnak a Duna TV-vel, a csatorna nap mint nap vetíti az A38 Hajón rögzített produkciókat. Miért kívánták online tartalmakkal is bővíteni a kínálatukat, miért érdemes megnézni a honlapjukon látható kisfilmeket is a zenekarokról?

–Más-más megközelítést jelent a két műfaj. A tévéműsorok döntően koncertfelvételek, míg az 5-10 perces online tartalmak egy-egy koncertrészlet mellett a fellépőket is megszólaltatják miniinterjúk formájában. Ez utóbbiakban inkább a produkció hátterére koncentráltunk. Az A38 munkatársaiként mindannyian nagy hangsúlyt fektetünk annak a kulturális közegnek a népszerűsítésére, amelyben működünk, és ezek a filmek erre jó lehetőséget nyújtanak.

A honlapunkra feltöltött filmek segítségével csökkenthetjük a Magyarországon meglévő területi kulturális különbségeket. Így ugyanis a Budapesttől távol élő fiatalok is részeseivé válhatnak – ha virtuálisan is – a fővárosi kortárs zenei élet egy meghatározó szeletének, és komplexebb képet kaphatnak a nálunk fellépőkről. Miután ezekkel a zenekarokkal akár nyolc-tíz év óta is kapcsolatban állunk, ismertük őket, tudtuk, miről érdemes őket kérdezni, és ők is nyitottan álltak felkéréseink elé. Ennek eredményeképpen egy reményeink szerint hiteles, érdekes és szórakoztató filmsorozat született, amelynek kereshető adatbázisába örömmel kerültek be a fellépők.

– Milyen rendezőelv szerint választották ki azokat a zenekarokat, amelyeknek filmet szenteltek a Médiatanács forrásából?

– Szerencsére teljesen szabad kezet kaptunk a pályázatban. Az A38 Hajónak tízéves tapasztalata van a hazai kulturális élet, ezen belül is főleg a zenei és képzőművészeti értékek bemutatásában, és úgy gondoltuk, a Neumann-pályázat a mi céljaink elérését is tudná segíteni. Fontosnak tartjuk a nálunk fellépő zenekarok, művészek és alkotásaik megörökítését, és hiszünk abban, hogy az így keletkező archívumunknak egyben közszolgálati funkciót is be kell töltenie. Törekszünk arra, hogy az általunk nyújtott kulturális javakhoz egyenlő eséllyel férjenek hozzá az érdeklődők, és ezt az online felületünkön könnyebben meg lehet valósítani, mint a korlátozott befogadóképességű koncertjeinken élőben.

balkanfanatik02.jpg

A Balkan Fanaticról az elsők között készült el a kisfilm a Médiatanács-pályázatból

Két szempont vezérelt minket a válogatáskor: egyrészt az általunk legfontosabbnak ítélt hazai zenekarokat és produkciókat kívántuk rögzíteni, másrészt azoknak a zenekaroknak adtunk lehetőséget az online szereplésre, akik egyelőre feltörekvő együtteseknek számítanak, de ígéretes tehetségeknek tartjuk őket, mert szerintünk rájuk a jövőben oda kell majd figyelni. A két csoport egymáshoz viszonyított aránya körülbelül 70-30 százalék. Azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar kortárs ifjúsági kultúra egyik legteljesebb archívumát építettünk fel a Médiatanács pályázati forrásának is köszönhetően.

– Milyen szerepe volt Önnek a filmek elkészítésében és a pályázás során?

–Az A38 Hajó igyekszik kihasználni minden pályázati lehetőséget, és amikor a pályázatfigyelő munkatársunk felhívta a figyelmünket a Médiatanács kiírására, kreatív igazgatóként részt vettem a koncepció kidolgozásában, a szövegírásban.

 – Vannak-e személyes kedvencei a pályázat segítségével megfilmesített 52 zenekar között? Tervezik a folytatást?

– Hogyne, de erről nem nyilatkozhatok, tiszteletlenség lenne a többiekkel szemben. A válogatásban nem játszott szerepet a személyes ízlés, a művészi teljesítmény volt az egyedüli szűrő.

Szeretnénk folytatni a sorozatot, akár újabb médiatanácsi kiírás nélkül is, hiszen a zenei élet nem áll meg. Persze ha újra támogatást nyerünk, azzal csak könnyebbé válik számunkra a munka. Az ötlettől az utómunkákig minden az A38 Hajón belül végeztünk el, és a visszajelzések nagyon pozitívak voltak.

 – A Médiatanács online művek készítését segítő Neumann-kiírása 2012 őszétől pályázható, ezért a többi, nagyobb múltra visszatekintő filmes pályázatokhoz képest még viszonylag kevés tapasztalat gyűlt fel ezzel kapcsolatban. Ön hogy látja, mennyire van helye hosszú távon az online kulturális tartalmak támogatásának a hazai filmes világban?

– Nemrégiben egy felmérés is igazolta, hogy a magyarok az internetet kevésbé használják kulturálódásra, információszerzésre, mint a nyugat-európaiak, ehelyett nálunk inkább a közösségi oldalak dominálnak.  Emellett közismert, hogy itthon kisebb arányú a netpenetráció, azaz arányaiban kevesebben használják a világhálót, mint Nyugat-Európában.

kiscsillag01.jpg

KA: A Kiscsillag zenekarról is forgattak riportfilmet a Kortárs Könnyűzenei Archívumba

Az olyan pályázatok, mint a Neumann-kiírás is, esélyt adnak arra, hogy demokratizálódjanak a kulturális produktumok, és ösztönzik a hazai nethasználókat is arra, hogy érdemes értékes kulturális műveket keresniük a hálón, mert találni fognak ilyeneket. Ha több magyar nyelvű minőségi, közszolgálati online tartalom jelenik meg, akár a Médiatanács pályázatának is köszönhetően, abból az egész ország profitál.

Hozzáteszem, pályázóként pedig különösen jól jön, hogy a kiírásra nem évente egyszer lehet csak jelentkezni, hanem az elbírálás gyakorlatilag folyamatos, havi rendszerességű, így egy nívós ötlettel bármikor jelentkezni lehet.

4 Free Birds A Köztársaság BandájaAkkezdet PhiaiAnalog CuvéeAnezanORGANik.ORG LIVEBalkan FanaticBambi Beatz Barabás Lőrinc QuartetBeat DisBesh O DromBin-JipCante DiemCarbovarisCompact DiscoDerengElefántErik Sumo BandEsti kornélFinnegan's WakeFran PalermoGalileoGrencsó feat. Lewis JordanHarcsa Veronika - Gyémánt Bálint DuóHarmónia Garden - TalambaHiperkarmaIndygoIparkutyaIrie MaffiaIvan & The ParazolJudie JayKéknyúl TrióKiscsillagKonyhaMagashegyi UndergroundMagonyNapraNorbert Kristóf BandOcho MachoPozvakowskiQuantum CowboysRandom TripRomano TrajoRutkai Bori és a Specko JednoSenaTegnaputánTesti Egyenleg Ska KollektívaThe QualitonsTóth Evelin TrióVágtázó ÉleterőWe Are RockstarsYes Yes Matzaa

komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása