„A jó abszurd rá tud világítani a lényegre”

2014.04.01. 14:27 :: Sajtoiroda

Interjú Fonyó Gergely rendezővel

Egy házaspárhoz váratlan látogató, egy hivatal képviselője toppan be. A hivatalnok közli, a férj édesanyja terhességmegszakítási kérelmet adott be, amit mostanra sikerült elbírálni. Az egyetlen probléma, hogy az érintett már megszületett és leélt egy fél életet. Fonyó Gergely tévéfilmjét – amely a Médiatanács Fehér György-pályázatának forrásából készült – április 1-én 23.00 órakor mutatja be az M1.

Az alkotóról dióhéjban

gergely_fonyo_h_2.jpgFonyó Gergely pályáját a MAFILM-nél kezdte, évekig kameraasszisztensként dolgozott. Majd Los Angelesbe költözött, ahol elkészítette első, egész estés játékfilmjét, a Kelj fel Jancsit, amely 2000-ben elnyerte a Magyar Filmszemle megosztott fődíját. Öt játékfilmet, számos tévéfilmet, tévésorozatot és dokumentumfilmet rendezett. Kiemelkedő sikere a Made in Hungaria című filmjének lett, amely több mint 30 nemzetközi fesztiválon szerepelt, és a Golden Globe válogató bizottság is megtekintette.

Díjak, fesztiválszereplések:

MADE IN HUNGARIA

2009 Karlovy Vary Variety Critics Choice Section,
Granada Film Festival Best Picture 2009.
Meghívott filmként részt vett több mint 30 nemzetközi filmfesztiválon (többek között Montreal, Chicago, Torino, Dubai)

MATULA KALANDPARK

Kamera Korrektúra Különdíj 2012.

NA, VÉGRE ITT A NYÁR!

Kamera Hungária FESZTIVÁL DÍJ 2003

KELJ FEL JANCSI

31. Magyar Filmszemle, Fődíj
TV2 Különdíj,
Magyar Filmlaboratórium, KODAK Különdíj 2000

– Tasnádi István több művét is megfilmesítette már. Hogyan találtak egymásra?

– 15 évvel ezelőtt láttam a Made in Hungaria színházi előadását, amelynek Tasnádi István a szerzője. A darab nagyon tetszett és éreztem, hogy jó mozifilm készülhetne belőle annak ellenére, hogy Magyarországon nem nagyon jellemzőek a musical-filmek. Listát vezetek azokról a témákról, amelyeket érdemesnek tartok a megfilmesítésre. Az ötletek persze sokszor a süllyesztőbe kerülnek, de néhány megvalósul. A Made in Hungaria is ezek közé tartozik.

Egyszer csak felhívott a producer, hogy szeretnék a színdarabot filmre vinni és engem kérnének fel rendezőnek. Nyitott kapukat döngettek, elfogadtam a felkérést. A Made in Hungaria forgatásakor elkezdtünk együtt dolgozni Tasnádi Istvánnal. Azóta is szinte minden évben van egy közös munkánk, ha jól számolom, az új tévéfilmünk, A látogató lesz a negyedik.

– Miről szól a film?

A látogató forgatókönyve István egyfelvonásos színdarabjából készült, amit átalakított tévéfilmre. A darab műfaját tekintve abszurd történet: arról szól, hogy jóváhagynak egy abortuszkérelmet, ám az ügy némi késedelmet szenved, mivel az érintett egy 55 éves férfi, a kérelmező pedig már nem is él. A kérelemnek azonban helyt adtak, az abortuszt a hatóság engedélyezi. Kitűzték a beavatkozás időpontját is, és hát ahivatal, az hivatal, végre kell hajtani a végzést.

A film az abortusz témakörét járja körbe. Sajnos minden részletre kiterjedő bemutatásra nincs lehetőségünk a tévéfilmben. A téma komplex feltárása helyett arra adnak lehetőséget a televíziós műfaj keretei, hogy egy-egy gondolattal megérintsük az embereket. Bemutatjuk a főszereplőt, aki leélt egy fél életet, így a nézők elgondolkodhatnak azon, mi lenne, ha mindez nem történhetett volna meg vele. A filmben nem ítélkezünk, a téma kapcsán lesznek pro és kontra érvek. A célunk elsősorban az, hogy megmutassunk egy helyzetet, amely abszurditásával már-már hihetőnek tűnik. A jó abszurd lényege szerintem abban van, hogy erős az igazságtartalma, rá tud világítani a lényeges kérdésekre.

IMG_7461.jpg

A látogató - Scherer Péter, Kerekes Éva és Gáspár Sándor

– „A jó szereposztás fél siker” – nyilatkozta egyszer. Ezúttal kik hozhatják meg A látogató „fél-sikerét”?

– Kiváló a szereposztás, a mai napig fél sikernek tartom a jó szereplőgárdát. Gáspár Sándor a főszereplő, de majdnem ugyanakkora szerepe van Kerekes Évának is, aki a feleségét alakítja és Scherer Péternek, aki a házaspárt „látogató” hivatalnokot játssza. Kisebb, ám fontos szerepekben feltűnik még két tehetséges színésznő, Zsurzs Kati és Erdős Lili is.

IMG_7455.jpg

A látogató - Scherer Péter, Gáspár Sándor és Kerekes Éva

A forgatókönyv elkészültét követően már nagyjából tudtam, hogy kik lesznek majd jók a szerepekre. Választottjaimra abszolút ráillettek a karakterek. Örülök, mert mindhárman adtak is még hozzá a figurák jelleméhez. Abszurd műfajban dolgozni pengeélen táncolás. Fontos, hogy a hitelesség megmaradjon, és ezt a színészek is nagyon jól képviselték.

A nézőknek fel sem tűnik, de az abszurdot gyakran használják filmekben akár egy-egy jelenet erejéig is. Akkor van probléma, ha többféle világot préselnek bele egy filmbe, mert olyankor biztosan kilóg a lóláb, és azt a néző azonnal észreveszi. A látogató forgatásakor igyekeztünk erre odafigyelni.

A latogato 3.JPG

A látogató

– Milyen tapasztalatokat szerzett játékfilmes és tévéfilmes munkái során? Melyik műfaj áll közelebb a szívéhez?

– Egy játékfilmet természetesen nehezebb összehozni. Sok esetben két évet is igénybe vehet a munka, hiszen egy nagyobb hangvételű témát összetettebben kell elmondani a másfél órás játékidőben és természetesen a forgatási időszak is hosszabb. A tévéfilm egy jóval rövidebb műfaj, azonban éppen ettől játékosabb a munka, mivel nincs idő arra, hogy hosszasan bontogassuk ki a szálakat. Talán pont ezért nagyon szeretem a televíziós munkákat is.

Napjainkban Amerikában folyamatosan arról cikkeznek és beszélnek, hogy milyen sok tévésorozat készül. Egyre több a fókusz a televíziós műfajon. A tévé és a játékfilm Amerikában korábban két külön szerepet töltött be. A filmszínészek nem vállaltak tévés szerepet, vagy csak ritkán, akkor is csak egy-egy cameo-szerep erejéig. Ugyanakkor a sorozatszínészek nehezen kerültek be játékfilmekbe. Mostanában lett jellemző, hogy számos mozisztár vállal sorozatszerepet. A tévé új népszerűségének oka, hogy a kínálata egyre nagyobb és jobb. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a mozizás jóval több tényezőtől függ: időjárástól, pénztől, az emberek mozgathatóságától stb. A tévé viszont adott, ott van minden háztartásban, csak le kell elé ülni.

IMG_7728.jpg

A tévéfilm forgatásán (Fonyó Gergely, Csukás Sándor)

– Dokumentumfilmeket is rendezett, többek között Cseh Tamásról és Ocskay László századosról. Mennyire tartja fontosnak a Médiatanács filmes támogatási programját, amely a televíziós kisműfajok – dokumentumfilmek, ismeretterjesztő-alkotások, tévéfilmek, kisjátékfilmek – felélesztését célozta meg?

– Az Ocskay László százados, az elfelejtett hős egy egészestés dokumentumfilm, de kimondottan örülök annak, hogy az elmúlt két-három évben végre elkezdtek tévéfilmekre is pénzt adni. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra pályázatainak köszönhetően megkezdődhetett a gyártás. Ezeknek a filmeknek véleményem szerint nemhogy létjogosultságuk van, hanem reneszánszukat élik.

Rengeteg tévécsatorna működik és ezekre sok filmes anyag kell. Magyarországon ennek ellenére egy időre mégis kihalt ez a műfaj, pedig sok tehetséges képviselője volt és van a mai napig. Mostanában szerencsére megint egyre több új magyar film készül. Persze amellett, hogy van végre pénz a gyártásra, az is fontos, hogy ezek az alkotások valóban eljussanak a nézőkhöz. Szerintem előbb utóbb elérjük, hogy a néző visszaszokjon a magyar tévé- és dokumentumfilmekre. Korábban csak amerikai, német, francia gyártású filmeket, valóságshow-kat adtak, nem lehet hát hibáztatni a nézőket azért, mert elszoktak a magyar alkotásoktól. Most, hogy újra van választási lehetőségük, remélem, hogy sokuk a magyar filmekre kapcsol majd oda.

komment

Címkék: tévéfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Fehér György Fonyó Gergely

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása