A fekete bojtár és Vastojás jön húsvétkor

2016.03.21. 09:53 :: Sajtoiroda

Filmdömping a heti mecenatúrás kínálatban

Az ünnepi hosszú hétvégébe torkolló héten 22 film, köztük nyolc premierfilm várja nézőit a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjából. Látható lesz a Sinka István bojtár-író és Móricz Zsigmond műveit adaptáló játékfilm, A fekete bojtár, és a Berosált a rezesbanda című népszerű ifjúsági film is. Az ismeretterjesztés hívei tanulmányozhatnak tradicionális erdélyi szakmákat, Tours-i Szent Márton, III. Béla és Semmelweis Ignác életét, Magyarország vasúti építészetét, valamint sátoros ünnepünket, a búcsút. Városi témákat dolgoz fel egy online videóepizód és egy animációs sorozat, és két friss szemléletű történelmi dokumentumfilm is adásba kerül: a Tanácsköztársaság 133 napjáról, illetve a varsói felkelésről. A gyerekeknek szól több animáció Gyurmóktól Gyurikáig, a Hoppiktól a hőscincérig, Esopustól Berg Juditig, és Mikkamakkától Melóig, a munkanélküli sárkányig, de a vascsirkés filmet sem érdemes kihagyniuk. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Dédapáim és én

Hír TV, március 21., hétfő, 14.01

dedapaim_1.jpgCarolina Mitchell festőművész magyar, skót és holland felmenőkkel is rendelkezik, jelenleg pedig Argentínában él. Hosszú idő után visszatér dédszülei hazájába, Magyarországra, hogy megtalálja saját magát, és megismerje azt az országot, amelyről olyan sokat hallott. Útja során a film felfedezi őt is: mesél magáról, a családjáról és természetesen a magyarokról. Nagy Anikó Mária filmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Mesterségem címere – premier

Duna World, március 21., hétfő, 18.00
                     március 22., kedd, 7.50

mestersegem_cimere.jpgOláh Kata és Csukás Sándor ismeretterjesztő filmje a napjainkban már kihalófélben lévő szakmák erdélyi, székelyföldi képviselőit mutatja be: egy gyergyóremetei malom szőnyegszövő tulajdonosát; a Varságban élő és dolgozó utolsó zsindelykészítő mesterek egyikét; a térség egyetlen citerakészítőjét; Etéd környékének hegesztőjét és lópatkolóját; egy igazi régi vágású gazdát, aki a szívén viseli állatai sorsát; egy kőrispataki szalmakalap-készítőt, valamint egy Európában egyedülálló székelyudvarhelyi fotó-napfényműtermet. Az alkotást a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

133 nap – A Tanácsköztársaság története – premier

Duna TV, március 21., hétfő, 23.00

133_nap.jpg

Dicsőséges vagy szégyenletes: a hazai történetírás a Magyar Tanácsköztársaság időszaka kapcsán nem fukarkodott a jelzőkkel. Hetven éven át vagy feketén, vagy fehéren mutatta be az 1919. március 21. és augusztus 1. közötti 133 nap történetét, amely időszak kitörölhetetlen része lett a magyar történetírásnak. Manipulált iskolai tananyagok, hiányos történelmi feldolgozások jelentek meg könyvben és filmen is. 1989-ben, a hetven évvel korábban történtek tisztázása mellékessé vált. Borsody István és Skrabski Fruzsina filmjét, melynek szándékolt célja a megtörtént történelemhamisítás bemutatása, a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

Búcsú Magyarországon – Sátoros ünnepünk – premier

Duna World, március 22., kedd, 18.00
                     március 23., szerda, 7.50

bucsu_magyarorszagon.jpg

A magyar népet, a falu belső életének törvényeit, kultúráját legjobban az ünneplő szokásaiból ismerhetjük meg. A valódi egyházi értékeken és népi hagyományokon alapuló búcsú ma is teljes értékű élmény egy kisebb közösség számára. Érthető, miért nem merült feledésbe az idők folyamán, és miért fontos a búcsú ünnepe a mai ember számára is. Simon Balázs filmje a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

A magyar korridor – Varsó 1944 – premier

Duna World, március 23., szerda, 18.00
                     március 24., csütörtök, 7.50

1944. augusztus 1-jén kitört a varsói felkelés. Berlin azonnali hatállyal megalapította a hamar rettegetté vált Bach-csoportot, illetve rögtön a lengyel főváros körbekerítésére utasította a keleti frontról visszavonuló II. magyar tartalék hadtestet. A harmincezer fős magyar kontingens azonban katonai szövetségesét kijátszva, a Honi Hadseregnek nemcsak jelentős mennyiségű lőszer-, fegyver-, élelmiszer- és gyógyszertámogatást nyújtott, hanem az arcvonalán megnyitott folyosókon megengedte, hogy további lengyel polgári és katonai erők is Varsóba igyekezhessenek. Jamrik Levente alkotását a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Lengemesék

M2 Petőfi TV, március 24., csütörtök, 13.10 (1. rész)
                     március 24., csütörtök, 13.20 (2. rész)
                     március 25., péntek, 13.15 (3. rész)
                     március 25., péntek, 13.20 (4. rész)
                     március 28., hétfő, 13.10 (5. rész)

lengemesek.pngBerg Judit neve ismerősen cseng minden gyermekkönyveket ismerő szülő vagy gyerek számára. Az író népszerű Lengemesék sorozata bevezet minket a lengék világába, akik a nádas nyugalmának őrzői, az itt élő állatok védelmezői. Testük alig nagyobb, mint egy pitypang bóbitája, a bőrük éppen olyan zöld, mint a nádas, a hajuk pedig kócos barnán vagy zölden lobog a szélben. Pálfi Zsolt látványt álmodott a kis lények történeteihez. Az animációs alkotás egyes epizódjai, amelyek elkészülését a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta, körüljárják az évszakokat, és kedves szórakozást nyújtanak a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt.

Hoppi mesék

M2 Petőfi TV, március 24., csütörtök, 13.25 (2. epizód: A kívánságvonat)
                      március 25., péntek, 13.30 (3. epizód: A titokzatos levél)

Hoppi mesék trailer hun HD 2015 05 12 from Tamas Salusinszky on Vimeo.

A hoppik harmóniában, boldogan élnek együtt, mint egy nagy család. A városuk – na jó, inkább falu –, egy nagy völgyben terül el, amit pompás karéjban ölelnek fel a környező hegyek az egyik oldalon, a lankás dombok a másikon. Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs rendezőnk bájos meséjét minden korosztálynak ajánljuk, ezekre a kedves figurákra nyugodtan rábízhatjuk a legkisebb gyermekeket is. Az idei filmhéten a legjobb animációs film kategóriájában jelölést szerzett rajzfilm a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatásából készülhetett el. A Rófusz Ferenccel készített interjúnkat ITT olvashatják.

Négyszögletű Kerek Erdő – Szörnyeteg Lajos jaj de álmos

M2 Petőfi TV, március 24., csütörtök, 13.35

negyszogletu_kerek_erdo.jpgA Négyszögletű Kerek Erdőben Szörnyeteg Lajos igen álmos, képtelen nyitva tartani a szemét. Barátai, Vacskamati, Aramo, Nagy Zoárd, Ló Szerafin és Bruckner Szigfrid változatos ötleteket adva próbálják ébren tartani, nem sok sikerrel. Szerencsére arra jár Mikkamakka, aki tudja, mit kell tenni, ha valaki nagyon álmos. Horváth Mária Lázár Ervin Kossuth-díjas írónk közismert, nagy sikerű mesekönyvéből készült humoros animációs filmje, melyet Csákányi Eszter mesélésében hallgathatunk, a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

Egy komisz kölyök naplója

M2 Petőfi TV, március 24., csütörtök, 13.40 (4. epizód: Betty néninél)
                      március 25., péntek, 13.45 (5. epizód: A léghajó)
                      március 28., hétfő, 13.35 (6. epizód: Sam bácsi)

egy_komisz_kolyok_kivagni.jpgA film a 19. századi Amerikában élő Gyurikáról szól, aki nyolcadik születésnapjára naplót kap. Ebben örökíti meg hajmeresztő kalandjait, miközben a korabeli társadalomban uralkodó képmutatásnak is ad egy-egy fricskát. Metta Victoria Fuller amerikai író művét Gyulai Líviusz a jelenkori viszonyokra adaptálva, Karinthy Frigyes fordítását felhasználva, Eszenyi Enikő mesélésében tárja elénk. Az idei filmhéten a legjobb animációs film kategóriájában jelölést szerzett alkotást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Városi legendák

M2 Petőfi TV, március 24., csütörtök, 13.50 (3/1. rész: Indifferens)
                     március 25., péntek, 13.50 (3/2. rész: Jjajj)
                     március 28., hétfő, 13.45 (3/3. rész: Szeged)

varosi_legendak.jpgA városi legendák a legkülönbözőbb emberekről és dolgokról szólhatnak: szokásokról, szerencséről, csodákról és tragédiákról. Az azonban közös bennük, hogy a mesék, a valóság és a képzelet keverékei. Glaser Kati a szintén Médiatanács-támogatott Három nagymamám volt alkotója a Macskássy Gyula-pályázatnak köszönhetően szatirikus, vicces és bájos sorozatot készített ezekről az urbán legendákról. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Esopus fabulái

M2 Petőfi TV, március 24., csütörtök, 13.55 (3/1. rész: A hollóról és a rókáról)
                     március 25., péntek, 13.55 (3/2. rész: Az ebről és a szamárról)
                     március 28., hétfő, 13.50 (3/3. rész: Az oroszlánról és az egérről)

esopus_fabulai.jpgAz európai kultúrkör meseirodalmának alapjait lefektető Esopus örökségének kíván adózni Zeke László animációs mesefilmsorozata, melyet Kálloy Molnár Péter mesélésében, XVI. századi magyar nyelvű fordításban ismerhetünk meg. A fordítás különleges hangulatát a korabeli nyelv sajátos fordulatai, régies, egyben humoros és rendkívül tömör megfogalmazásai adják. Az alkotást a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán támogatta.

Vasúti építészet Magyarországon – premier

Duna World, március 24., csütörtök, 18.00
                     március 25., péntek, 7.50

vasuti_epiteszet.jpgA dokumentumfilm a hazai vasúti építészet nagy korszakait járja be vasúti szakértők, építészek és művészettörténészek segítségével az első vasútvonal 1846-os megnyitásától napjainkig. Az alkotók a vasútszakma jelenlegi határainkon belüli és azon túlnyúló történeti visszatekintése mellett a vasútállomások épületeire fókuszálva mutatják be az egyes korok irányzatainak és stílusainak vasútépítészeti lenyomatait, jelentős alakjait, valamint az indóházak funkcióit és típusait. Tóth Gábor és Putz Atilla filmjéből megtudhatjuk azt is, hogy mely vasútállomás felújításáért érdemelte ki az építészeti Oscart a Magyar Államvasutak. A Médiatanács Kollányi-pályázatán támogatott film ITT is megtekinthető.

Berosált a rezesbanda

FEM3, március 25., péntek, 0.20

Kísérleti osztályt hoztak létre egy vidéki kisváros általános iskolájában. Ám a diákoknak nem tetszik az eszelős, értelmetlen szigor. Ráadásul nem engedik meg nekik, hogy a közösen alapított fúvós zenekaruk játszhasson, mert az iskolában senki nem bírja a „ricsajt”. Ezért összefognak és megszöknek. Úgy döntenek, hogy addig nem mennek vissza, amíg követeléseiket nem teljesítik. Mátyássy Áron ifjúsági filmje a Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázatának támogatásából készült el. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Az életmentő

Spektrum, március 25., péntek, 5.00
                 március 26., szombat, 4.00

az_eletmento_1.jpgSemmelweis Ignác az anyák megmentője. Viszontagságos, tragikus élete és munkássága több romantikus játékfilm ihletője volt a XX. században. Katona Zsuzsa azonban arra vállalkozott, hogy elsőként készítsen objektív, elfogulatlan, a tényeken alapuló, tudományos, ismeretterjesztő dokumentumfilmet az orvos életéről. A filmet, amelyben Haumann Péter valósághűen jeleníti meg Semmelweis személyiségét, életét és sorsát, a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázat forrásából támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Bokorugró mesetár – A hőscincér

M2 Petőfi TV, március 25., péntek, 13.40

A Kecskemétfilm Kft. tavaly elkészült bájos meséje egy hőscincérről szól, aki réges-régen egy pici tócsából kihúzott két nünükét és három hangyát, és azóta életmentő hősként ünnepelteti magát. Mígnem a szarka hozza a hírt, hogy valakit meg kell menteni... László Marcell író-rendező filmjét, melynek zenéjét Gryllus Dániel szerezte, Galkó Balázs narrálja. Az animációs film elkészülését a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Macskássy Gyula-pályázata tette lehetővé.

A jó pásztor – Tours-i Szent Márton élete – premier

Duna TV, március 25., péntek, 19.40
Duna World, március 26., szombat, 1.30

a_jo_pasztor.jpgA keresztény ókor kiemelkedő szentjét, az újabb történeti kutatások alapján a mai Szombathelyről, az egykori Savariából származó Tours-i Szent Mártont választotta Géza fejedelem 996-ban az ország első bencés apátsága védőszentjének. Az egész Európában nagy tiszteletnek örvendő szent születésének idei 1700. évfordulója alkalmából készült jubileumi filmmel az alkotók egy régi tartozást szeretnének kiegyenlíteni: Szent Mártonról, aki nem csupán az egyházi liturgiában, hanem a magyarok történelmében és Márton-napi népszokásaiban is élő módon jelen van, még nem készült ilyen átfogó, nagyszabású dokumentumfilm. A Médiatanács Nemeskürty-pályázatán támogatott történelmi alkotással Pajer Róbert és alkotótársai egy olyan emberre szeretnénk ráirányítani a figyelmet, aki életével, cselekedeteivel példakép lehet mindannyiunk számára.

A fekete bojtár – premier

Duna TV, március 26., szombat, 19.30
Duna World, március 26., szombat, 23.10

a_fekete_bojtar.jpgSinka István, akit az alföldi tanyavilágban csak Fekete bojtárként ismernek, egy rendes, becsületes legény. Műveltségével és olvasottságával kitűnik társai közül. Szerelmével, Piroskával boldogan tervezgetik életüket, amikor váratlan tragédia történik. Vitézy László filmje izgalmas történet az igazságról, a becsületről, a kitartástól, a szerelem és a költészet erejéről. A Sinka István Fekete bojtár vallomásai és Móricz Zsigmond Barbárok című novellája alapján készült tévéfilm a Médiatanács Fehér György-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

Gyurmók

M2 Petőfi TV, március 28., hétfő, 13.20

gyurmok_1.jpgA Gyurmók, vagyis azok a lények, akik egy gyerekszoba íróasztalában rejtőznek, kicsik, képlékenyek, de elszántak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt önfeledt szórakozást kínálnak. Kapitány Frigyes abszurd humorú ötperces történeteit a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta. A 2015-ös Kecskeméti Animációs Filmfesztivál legjobb térbeli animációját elnyert alkotás rendezőjével készített interjúnkat ITT olvashatják.

Nagyi meséi – Meló munkát keres

M2 Petőfi TV, március 28., hétfő, 13.30

nagyi_mesei.jpg

Meló, a munkanélküli sárkány egy panelház kilencedik emeletének 38 négyzetméteres lakásában él, asztalán pedig sorra gyűlnek a befizetetlen számlák. Mivel a tűzokádáson kívül nem nagyon ért semmihez, nehezen talál megfelelő állást magának. Végül azonban rámosolyog a szerencse, és egy szemétégetőben a képességeinek megfelelő munkát szerez, így a számláit is ki tudja egyenlíteni. Hegedűs Hanna Léna, Hegedűs László és Debreczeni Katalin filmjét a Médiatanács a Macskássy Gyula-pályázaton támogatta.

Vastojás

M2 Petőfi TV, március 28., hétfő, 13.55

Benedek, a vidéki kisfiú idilli környezetben él bölcs meséket mondó nagymamájával, ebédet főző édesanyjával és a földjén keményen dolgozó édesapjával. Az idillt az töri meg, hogy a szomszéd erdő egy napon veszélybe kerül, mert egy mocsári rém elemészti. A kíváncsi, nagyra törő fiú a vastojást tojó kedves csirke segítségével akarja megmenteni a fákat, hogy a világ olyan arany színű lehessen, mint a nagymama meséiben. Traub Viktória filmjét, melyben többek között Molnár Piroska, Reviczky Gábor és Für Anikó szinkronhangjai hallhatók, a Médiatanács Macskássy-pályázata támogatta.

Árpádok emlékezete – III. Béla király

M2 Petőfi TV, március 28., hétfő, 14.05 (1. epizód)

arpadok_emlekezete.jpg

III. Béla uralkodásának előzményei két szempontból is figyelemre méltóak. Apja, II. Géza jelentős uralkodó, anyja kijevi hercegnő volt. Bátyjának, III. Istvánnak és nagybátyjainak rövid uralkodása pedig azokat a zűrös viszonyokat példázza, amelyek nagy királyok színre léptét teszik kívánatossá. Jankovics Marcell animációs filmje a király születésétől koronázásáig tartó időszakot öleli föl rajzfilmbe illő formában. Az alkotás, melynek zenéjét Gryllus Dániel szerezte és a Kaláka együttes játssza, a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást.

Láthatatlan Budapest – premier

YouTube/hetivalasz.hu, március 22., kedd (II. évad 4. rész)

(I. évad – teljes)

(II. évad – előzetes)

Sötét pincék, lenyűgöző kilátású tornyok, labirintusként kanyargó járatok, elhagyatott temető: Réti László és Borbás Barna városjáró videóriport-sorozata olyan különleges fővárosi helyszínekre kalauzol bennünket, amelyek javarészt láthatatlanok és ismeretlenek még a tősgyökeres budapestiek számára is. Így többek között ellátogathatunk az Országház kupolájába, a Várhegy lezárt barlangjárataiba, Budapest legjobb teraszára, a kőbányai sörgyár alatti földalatti világba, s megtudhatjuk azt is, hogy hol laknak a Szent István Bazilika harangjai. A Médiatanács Neumann János online filmes pályázatán támogatott rövid epizódokból álló riportfilmsorozat teljes első évada már megtekinthető az interneten, a második évad 4. része az Operaházról pedig március 22-én, kedden debütál. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

1 komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása