Jelentős befolyásoló erő - jelentősebb felelősség

2011.10.11. 15:40 :: Tanácsnok

 

A napokban két kereskedelmi tévét (RTL Klub, TV2) és két kereskedelmi rádiót (Class FM, Neo FM) nyilvánított jelentős befolyásoló erővel rendelkező (JBE) médiaszolgáltatónak a Médiatanács. „És akkor mi van? Egy újabb érthetetlen rövidítés, amit meg kellene jegyezni” – állapíthatja meg a laikus.  A betűszó azonban valójában a közösség szolgálatának egyik biztosítékát jelenti a kereskedelmi médiumok adásaiban is, anélkül, hogy a gazdasági szabadságot indokolatlanul korlátozná.


Az érdemi, sokszínű és közérdekű tájékozódáshoz mindannyiunknak joga van, ezért egy JBE-szolgáltatónak, amely jelentős létszámú közönséghez szól, bizonyos közérdekű többlet-köztelezettségeket is teljesítenie kell.

 

Mindenképpen sugároznia kell meghatározott időtartamú hírműsort, ahol végre annak a sokak által várt szabálynak is érvényesülnie kell, amely szerint a bűnügyekről szóló tudósítások legfeljebb a hírek ötödét tehetik ki.

A JBE-szolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a nézők az idegen nyelvű filmek legalább negyedét eredeti nyelven is megnézhessék, a hallási fogyatékossággal élők pedig évről évre több tévéműsort élvezhessenek felirattal vagy jeltolmácsolással. E tekintetben idén napi négy órát ír elő a törvény, amely 2015-től a teljes adásfolyamot érinti majd. A JBE-szolgáltatók bevételeiből a magyar filmgyártás is támogatáshoz jut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A JBE-kategória bevezetésének magyar és európai előzményei is vannak. A 2003-as elektronikus hírközlési törvény alapján szintén külön kötelezettségeket kell teljesítenie a jelentős piaci erejű szolgáltatóknak az átláthatóság, az egyenlő elbánás, az ellenőrizhetőség, a hatékony verseny fenntartása érdekében.

A magyarhoz hasonló szabályozás van az Európai Unió több tagállamában, a többi között például Németországban is. A minősítés az európai audiovizuális irányelvben foglalt versenyjogi jellegű rendelkezések szelleméhez is igazodik: ösztönzi a televíziós adások szabad áramlását, megakadályozza egy médium erőfölényének kialakulását, és elősegíti a megfelelő szintű, sokszínű, közérdekű tájékoztatást. 

Mi alapján határozzák meg, mely médium számít JBE-nek? A médiatörvény rendelkezése alapján a Médiatanács elsősorban a közönségarányt vizsgálja, vagyis azt, hogy az éppen tévéző, rádiózó állampolgárok közül hány százalék kíséri figyelemmel az adást.

A testület ezen túl egyéb szempontokat is figyelembe vehet, így például a piacon lévő szolgáltatók kedvező versenyhelyzetét. A besorolást a testület évről évre felülvizsgálja – a médiapiacra újonnan belépők esetén soron kívül – , s ennek eredményeként szükség szerint módosítja vagy visszavonja a kirótt kötelezettségeket.

komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása