Feltárul a jó dokumentumfilm titka

2013.05.24. 11:41 :: Sajtoiroda

Nemzetközi workshopon csiszolódhat a Médiatanács egyik támogatott filmje

Annak idején a bulvármédia is felkapta Besencét, a kis ormánsági falut, amely 2009-ben egy teniszpálya kivitelezésére nyert uniós forrást. A településen történtek megörökítésében a Magyar Média Mecenatúra program is fantáziát látott, és a 2011-es dokumentumfilmes pályázatán támogatást ítélt meg a Laokoon Film Kovács Kristóf rendezésében készülő Besence Open című különleges dokumentumfilmtervének. A komikummal fűszerezett, ugyanakkor szívbemarkoló alkotás koncepciójával Statler Judit  producer nevezett a DOK.Incubator elnevezésű dokumentumfilmes workshopra. Az alkotást beválogatták a nyolc legjobb film közé, ahol európai szakértői csapat segíti a filmkészítést a nyers vágattól egészen a marketingig.

Nem elég, ha jó a téma, jónak is kell látszania. Nem elég, ha jó a film, jól eladhatóvá is kell válnia. Ez is lehetne a mottója annak a júniusban kezdődő DOK.Incubator dokumentumfilmes workshopnak, amelynek célja, hogy különböző európai televíziós vágók, gyártók és sales agentek segítségével nyújtson támogatást a kiválasztott filmekhez.  Az idei fórum többek között a Besence Open című film rendezőjének, producerének és vágójának ad lehetőséget arra, hogy nemzetközi szakértő csapattal fejezhessék be filmjüket. Az alkotást 82 európai pályázó közül választották be a rough cut workshop – az úgynevezett nyers vágás workshop – nyolc nyertes projektje közé. A siker jelentőségét növeli, hogy az egyik tavaly beválogatott alkotás a 2013 Sundance fesztivál legjobb dokumentumrendezéséért járó díját nyerte el.

BESENCE OPEN TRAILER engsub from laokoon on Vimeo.

Besence Open – előzetes.

Az idei workshopra sikeresen jelentkező filmet Statler Judit producer gondozza a Laokoon Filmtől. A mű egy kis ormánsági falu, a 126 fős Besence történetét mutatja be Kovács Kristóf rendezésében. A település eredetileg a futballpályáját szerette volna felújítani, helyette viszont a sors fintoraként teniszpályára kaptak támogatást. A hírről egy országos kereskedelmi televízió híradója is beszámolt, a bejátszás hangvétele miatt azonban a besenceiek kigúnyolva érezték magukat. A polgármester elegáns válaszul egy nyugdíjas teniszedzőt szerződtetett Pécsről, aki pályafutásának kezdetén a román teniszválogatott edzője is volt. A lakosok lelkesek voltak, bár legtöbbjük évek óta munka nélkül, reményt vesztetten élt, harmaduk jelentkezett az oktatásra. 2011 szeptemberében már házi teniszbajnokságot játszottak. A film pozitív üzenete, hogy az elkeseredett emberek számára van kiút, és képesek újra elhinni, hogy hatással lehetnek sorsuk alakítására, amelyben a sport mint a különböző társadalmi rétegek közötti közösségformáló erő hatalmas szerepet játszhat. Újra olyan embernek érezhetik magukat, mint bárki más, méltóságuk is helyreáll, lám, még teniszezni is megtanultak.

A DOK.Incubator idei további hét gondozott filmje közé tartozik Romániából a Chuck Norris vs. Communism című alkotás (Chuck Norris és a kommunizmus – Ilinca Calugareanu), Lengyelországból a The Life of a Butterfly (Egy lepke élete – Piotr Bernaś), a brit-izlandi 16 Years 'til Summer (16 év a nyárig – Lou McLoughlan), az orosz Szuhanov (Szvetlana Sztrelnyikova rendezésében), a cseh Pit-hole (Ragya - Jiří Stejskal), a szlovák Okhwan, Mission Impossible (Marek Mackovic rendezésében) és a dán Cooper’s Challenge (Cooper kihívása - Stokkendal Poulsen). A kiválasztott filmekről a DOK.Incubator Workshop 2013 kiválasztott filmjeiről szóló oldalon olvashatnak.

A műhelymunka három részből áll. Júniusban, a lengyelországi Wroclawban a nyers vágat művészeti elemzésére koncentrálnak. Az első részben másfél napon át a filmek ritmusát, a szereplők jellemfejlődését, a történetek ívét és a dramaturgiai felépítést vizsgálják mélyrehatóan közös beszélgetéseken. Ezután külön fél napot szentelnek egyéni konzultációkra, ahol nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakemberek adnak visszajelzést a filmekre, és főként abból a szempontból elemzik az alkotások tartalmát, hogy milyen hatással lehetnek a nemzetközi közönségre. Elméleti ízelítők, esettanulmányok, csoportmunkák is színesítik a foglalkozásokat, ahol érintik a film piacra dobásának időzítését és a nemzetközi marketinges költségvetés megtervezését is. A résztvevők visszajelzést szereznek arról, mi alapján választják ki a fesztiválzsürik tagjai az díjazandó filmeket, és ötleteket kapnak saját filmjük sikeres fesztiválstratégiájának megtervezésére.


Nagyobb térképre váltás

A Google utcaképnézegető oldalán is meglátogatható a magyar nyertes filmterv helyszíne, az ormánsági falusi teniszpálya

A szeptemberben Pozsonyban folytatódó workshop a marketingmunkát helyezi középpontba, hogy az immár jól kiérlelt film ténylegesen az európai dokumentumfilmek élvonalába tudjon kerülni. A film tartalmát és szerkezetét nemzetközi szakmai közönség teszteli, amely segít a filmbemutatáskor és –terjesztéskor követendő stratégia megalkotásában is. Ezután a nyertesek külön vágószemináriumon és egyéni konzultáción vesznek részt, ahol megvitatják, mi a titka a nemzetközi piacra való sikeres betörésnek anélkül, hogy óriás méretű költségvetést kellene elkölteni, érintve a gerillamarketing jellemzőit is. Kitérnek a jogi vonatkozásokra is, átbeszélik majd az előszerződések és szerződések kritikus pontjait.

A harmadik, lezáró szakaszban novemberben, Lipcsében hivatalosan is bemutatják a műveket. Előtte még egy-egy utolsó vágókonzultáción vesznek részt egyénileg, majd a plenáris ülésen az elérni kívánt eredményekre koncentrálnak. Előkészítik a sikeres prezentációkat, majd megtörténik a filmek 10-10 perces bemutatása szakmai döntéshozók előtt. A workshop résztvevői végül a visszajelzések alapján összegzik tapasztalataikat, az elért eredményeiket. A program segítői még egy éven kísérik figyelemmel az alkotók erőfeszítéseit a filmek nemzetközi megismertetésére.

A segítő szakemberek között van a dán Per K. Kirkegaard, az Armadillo Emmy-díjas vágója és Jacob Thuesen, Lars von Trier vágója, a sokszoros díjnyertes német Gesa Marten, valamint az osztrák Wolfgang Widerhofer, Nicolaus Geyhalter filmjeinek vágója, forgatókönyvírója és producere. Emellett svájci, francia, macedón, cseh és szlovák szakértők is támogatást nyújtanak.

A Besence Open című dokumentumfilm készítését a Médiatanács hatmillió forinttal támogatta, az első bemutatást a Magyar Televízió vállalta. A filmrendezővel, Kovács Kristóffal készült korábbi interjúnkat itt, a Médiatanács blogján olvashatják.

komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása