Közép-Európa El Camino-ja az M1-en

2013.11.01. 11:34 :: Sajtoiroda

Vajon milyen lehet 60 napon keresztül gyalogolni és közben több ezer kilométert megtenni? Vajon valóban spirituális élmény lehet a vallási kegyhelyek felkeresése? Vajon változtat-e rajtunk valamit, ha megteszünk egy zarándokutat? Ezekre a kérdésekre is felel Dobronay László és Pajer Róbert filmje, a Mária-út, amely az elkövetkező napokban lesz látható az M1 műsorán. A film elkészítését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatta.

A Mária-út - hasonlóan az El Camino-hoz - egy Közép-Európán átívelő, Mária-kegyhelyeket érintő zarándok- és turistaút-hálózat, amelynek kelet-nyugati tengelye az osztrák Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet. Budapesti szakasza érinti a Bazilikát is.

Az útról készült filmsorozat dramaturgiailag arra épül, hogy sorra veszi azokat a kegyhelyeket, templomokat és szobrokat, amelyek mentén az út halad. Ezeken a földi helyszíneken keresztül pedig megpróbál eljuttatni azokra a lelki helyszínekre, vagyis azokhoz a spirituális élményekhez is, amelyeket az út a zarándokoknak jelent.
Érdekesség, hogy Mária tisztelete és a Mária-út nemcsak Közép-Európa országait, hanem a katolikus és az ortodox egyházat is összeköti egymással, és segíti az egyházak küldetését azáltal, hogy a hitet, a vallási kegyhelyeket a természet járásával kapcsolja össze.

Ha gondolt már arra, hogy megtegye a Mária-utat, vagy csak érdekli a vallás, esetleg szívesen hallana a Közép-Európa csodálatos helyszínein fellelhető kegyhelyekről, akkor érdemes megnéznie a sorozatot az M1-en az alábbi időpontokban:

November 1. (péntek), 12:45
November 2. (szombat), 12:25
November 9. (szombat), 12:20

komment

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Dobronay László Pajer Róbert

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása