Kulka János, Osvárt Andrea, M. Tóth Géza – Hírességdömping az e heti Mecenatúra-filmekben

2014.10.13. 16:28 :: Sajtoiroda

A héten a Filmhét programja mellett az M1 műsorán is láthatják M. Tóth Géza új kisjátékfilmjét, a Yes-t, amelyben Osvárt Andrea játssza a főszerepet. Megtekinthetik Topolánszky Tamás Levél Istenhez című kisjátékfilmjét, amelyben Kulka János is feltűnik, valamint dokumentumfilmet láthatnak a kulákokról, és Kratochvil Károly erdélyi parancsnokról. Az animáció kedvelőire is gondoltunk, hiszen érdekes homokanimációs filmet láthatnak a Dózsa-féle parasztfelkelésről és megnézhetik Orosz István A rajzoló című rövid animációját is. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Kulák volt az apám

Duna TV, október 13., hétfő, 21.35
Duna World, október 14., kedd, 21.25

kulak_volt_az_apam.jpg

A film Hajdú Mária visszaemlékezésein, korabeli fotókon és archív filmrészleteken keresztül eleveníti fel a „kulák” család életét, a kitelepítés előtti békés éveket, a külvilágtól elzárt tábor kilátástalan mindennapjait, a kitelepítettek szenvedéseit, félelmeit és megpróbáltatásait. Három és fél év után a szabadulás pillanatait és az újrakezdés reményeit.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit pályázatának forrásából támogatta.

Dózsa 1514

Duna TV, október 13., hétfő, 23.15

dozsa.jpg

Cakó Ferenc világhírű művész a Dózsa-féle parasztfelkelés 500. évfordulója alkalmából homokanimációs filmet készített a felkelés körülményeiről és eseményeiről. A film 13 percben mondja el történelmünk e jelentős eseményét.

A film elkészülését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán támogatta.

A rajzoló

Duna TV, október 13., hétfő, 23.25

rajzolo.jpg

Orosz István, kecskeméti grafikusművész és animációs filmrendező alkotása hagyományos rajzanimációval készült. Témája a labirintus mitológiája: aki "innen" rajzolja, önarcmást készít; aki bejárja, saját sorsában téved el; aki már "odaátról" tekint rá vissza, az a megfordult időre, a pulzáló öröklétre lát.

A film a Médiatanács Macskássy-pályázatának forrásából készülhetett el.

Levél Istenhez

M1, október 14., kedd, 24.00

kulka.jpg

Kulka János, Kovács Krisztián és Danis Lídia játsszák a főszerepet Topolánszky Tamás kisjátékfilmjében. A történet szerint Aladár, a harmincas éveinek közepén járó földműves, feleségével és két fiú gyermekével mélyszegénységben él a falutól távoli tanyájukon. Életének legszárazabb nyara veszélybe sodorja mindenét, ezért olyan esőért imádkozik Istenhez, amilyet még nem látott a világ. Az eső megérkezik, de lerombolja fóliasátrukat és megöli mindkét disznójukat. Aladár végső elhatározásában levelet akar küldeni Istennek.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta.

Elfelejtett parancsnok

Duna TV, október 15., szerda, 15.00
Duna World, október 15., szerda, 22.05

elfelejtett_parancsnok.jpg

A film a magyar történelem egyik elfeledett, kiváló alakjának, az Erdélyt védő Székely Hadosztály parancsnokának, Kratochvil Károlynak állít emléket. Bemutatja azt az emberi-hazafiúi példázatot, amit a pedagógus, az első világháborút végigharcoló tiszt és a megtámadott hazát védő katona alakja jelképez.

A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázat keretein belül támogatta.

Yes

M1, október 17., péntek, 22.40

yes.jpg

M. Tóth Géza új kisjátékfilmje két egymástól eltérő társadalmi helyzetben lévő nő találkozásának története. A film során a két nő szerepet cserél, aminek köszönhetően rengeteg kérdés merülhet fel a nézőben a döntésekről, valamint a két nő választási lehetőségeiről. Minkét nő alakját Osvárt Andrea színésznő jeleníti meg a képernyőn.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta.

komment

Címkék: dokumentumfilm kisjátékfilm Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása