Gyermekbarát piktogram – Ön dönthet

2011.07.12. 09:42 :: médiatanács

 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az elmúlt hónapokban dolgozta ki az úgynevezett klasszifikációs ajánlás-tervezetét. Ne ijesszen meg senkit az elnevezés, hiszen az nem takar mást, mint a műsorszámok korhatár-besorolására vonatkozó részletszabályokat, vagyis lényegében a „karikákat” a képernyő jobb vagy bal sarkában. Ezek a kis grafikai elemek iránymutatást jelentenek a nézőknek (szülőknek, gyerekeknek egyaránt), és meghatározzák azt is, hogy egyik vagy másik műsorszám mely időszakban sugározható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az új médiatörvény kissé átírta a korhatár-besorolási rendszert, melynek legszembetűnőbb újdonsága, hogy – régi hiányosságot pótolva – megjelent a hat éven aluliaknak nem ajánlott kategória, azaz a hatos karika.


A témakörben egyébként régóta folyik az egyeztetés az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel, szakértőkkel és a műsorszolgáltatókkal. A Médiatanács a szakmai tapasztalatok összegyűjtése mellett a kiskorúak védelmével kapcsolatos korábbi bírósági döntéseket, a korábbi joggyakorlatot, valamint külföldi példákat is számba vette az új jelzések kidolgozásakor.


Fontos mérföldköve volt a klasszifikációs rendszer újragondolásának a 2011. július 11-én, hétfőn megtartott közmeghallgatás, amelyen részt vettek a piac meghatározó médiaszolgáltatói, műsorterjesztői és érdekvédő szervezetek is. Az egyeztetésen számos szakmai vélemény hangzott el.


Kósa Éva pszichológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára üdvözölte a hatos korhatárkarika bevezetését. Szerinte a gyermekek fejlődésében 6-7 éves korban, amikor kisgyermekből iskolássá válnak, ugrásszerű változások következnek be, ezért nekik más tartalom való.


Várnai Dóra az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet pszichológusa a televíziózás kedvező és kedvezőtlen hatásairól szólva hangsúlyozta, hogy a tartalmak besorolásánál figyelembe kell venni azokat a különbségeket, amelyek a gyermekek életkoronként eltérő értelmezési képességeiből adódnak.


Huszár András, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a tévézés veszélyeiről elmondta: ijesztőek az adatok, hiszen napjainkban, hazánkban minden harmadik gyermek naponta négy órát tölt a készülékek előtt. Ezt a problémát véleménye szerint úgy is kezelhetnénk, ha a szülők, tanárok – vagy akár az orvosok – tudatosítanák a gyerekekben, hogy tartalmasan tölthetik el a szabadidejüket más módon is – például sportolással, közösségi foglalkozásokkal vagy más tevékenységekkel.


A klasszifikációs ajánlás tervezetének elkészítése lassan a végéhez közeledik. Ha minden a tervek szerint alakul, a Médiatanács jövő keddi ülésén határoz a végleges ajánlásról. Mielőtt azonban döntés születne, a testület szeretné kikérni a tévénézők véleményét is.
A „hat éven aluliaknak nem ajánlott” kategória bevezetése mellett a tervezet szerint egy teljesen új jelölés is megjelenne, amely a gyermekbarát tartalmak védjegye lehetne. A kiskorúak megóvása a káros médiatartalmaktól eddig is fokozott jelentőséggel bírt, de ugyanilyen fontos, hogy a gyermekeinket pozitív médiahatások is érjék. Ezért kerül az ajánlás-tervezetbe a gyermekbarát piktogram. Nyugat-Európa több országában bevett szokás, hogy a kifejezetten gyermekeknek szóló műsorokat egy kedves kis ábrával jelölik. Ennek meghonosítását szeretné elérni az új ajánlás.


A Médiatanács most az Ön véleményét kéri. Segítsen kiválasztani, hogy Magyarországon a gyermekbarát műsorokhoz milyen piktogram társuljon! Szavazni július 18-án, hétfőn éjfélig lehet.

65 komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása