BeszÉljünk róla! - Konferencia az öngyilkosság médiabeli megjelenítéséről

2011.12.07. 08:59 :: médiatanács

 

Sokszor, sokféle szövegkörnyezetben halljuk, hogy mennyire megnőtt a média véleményformáló, befolyásoló szerepe. Hogy a gyerekek átlagosan több mint három, a felnőttek pedig több mint négy órát tévéznek naponta, a híradó, az internetes hírportálok, az újságok legtöbbünk életének, napi rutinjának elválaszthatatlan része lett. A hírek mindenkire más és más hatással vannak. Néha nem is gondolnánk, hogy milyen komoly hatással.

 

Fotó: MTI/Lakatos Péter

 

Talán sokan emlékszünk erre a képre, amelyről – a mai modern technikának köszönhetően – könnyen gondolhatnánk, hogy biztos photoshoppal készült. Sajnos nem. A pillanatot Lakatos Péter, az MTI fotósa örökítette meg, és nyerte el vele többek között a 2011-es World Press Photo Hírkép kategóriájának első díját.

Fantasztikus, gondoljuk, és büszkék vagyunk rá, hogy egy magyar fotós kapta meg a díjat. De valahol ott legbelül néhányan abban is belegondolnak, hogy az elkapott pillanatban mi történt a lencse másik végén. Esetleg nekiállunk kutatni a neten, nyomozni, vajon hogy történt? Ha ez nem trükk, akkor hogy sikerült lefotózni?

A híradások, az online és a nyomtatott sajtó egyaránt rögtön ad választ a kérdéseinkre.

„Egy ötven év körüli férfi a Szabadság híd egyik pillérének csúcsán lévő turulmadárra kapaszkodott fel, ahol éghető folyadékkal locsolta le a ruháját, majd pedig meggyújtotta és levetette magát a magasból.” (MTI)

Aztán a honlapok ezerszám kínálnak nekünk számtalan további, a témához kapcsolódó cikket.

Mindössze néhány órával az esküvője után vízbe fojtotta magát egy férfi New Yorkban. A rendőrség szerint a férfi valószínűleg egy épületből ugrott a Hudson folyóba, ahol végül megtalálták a holttestét. (Blikk.hu)

Pataki Imre autójával fojtotta meg magát. A férfi egy fához kötözte a halálhurkot, amelynek másik végét az autóba vezetve nyaka köré tekerte. Bekapcsolta a biztonsági övet, majd gázt adott. Azonnal meghalt. (Blikk.hu)

Egy 24 éves krétai férfi és 17 éves másod unokatestvére rovarirtóval mérgezte meg magát, mert családjaik nem akarták jóváhagyni kapcsolatukat. (Barikád.hu)
 

 

Tudta, hogy ma Magyarországon átlagosan naponta több mint 6 ember lesz öngyilkos? Hogy ez a szám majdnem háromszor annyi, mint a közlekedési balesetekben elhunytak száma?  Hogy minden egyes befejezett öngyilkosság további hat ember életére van kihatással? És azt, hogy kutatások bizonyítják, hogy az öngyilkosságot hibásan, szenzációhajhász módon bemutató tudósítások utánzó magatartást válthatnak ki a „veszélyeztetett” embertársainkból?


A tragikus híreket olvasva legtöbbünket rossz érzés fog el, megborzongunk, majd lassan továbblépünk. De nem mindenki. Európa számos országában felismerték már a téma fontosságát, és megalkották a média számára az öngyilkosságról szóló hírek ajánlott megjelenítésének irányelveit.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) külön ajánlásában hívta fel a médiaszakemberek figyelmét a témakör jelentőségére. Ebben megfogalmazta azokat a fontosabb elveket, amelyekre figyelemmel kell lenni egy ilyen eset bemutatásakor. Ilyen például, hogy kerülendő az öngyilkosság módszerének, eszközeinek részletező leírása, hiszen ez növeli az utánzó magatartás kiváltásának esélyét, mintegy ötleteket adva ahhoz. Szintén kerülendő az öngyilkosság triviális, leegyszerűsítő, főleg egyetlen okot sejtető magyarázata, valamint az öngyilkosság konkrét helyszínének megemlítése, bemutatása, amely szintén tervet ajánl annak, akinek esetleg addig „csak” öngyilkos gondolatai voltak, de konkrét terve, eszköze nem. Az ilyen tudósítás tehát megnöveli az öngyilkosság kockázatát.


A téma kapcsán nagy felelősség hárul az újságírókra, a riporterekre, a szerkesztőségek munkatársaira. A témakör jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet a média- és hírközlési biztos, dr. Bodonovich Jenő is, aki neves szakemberek közreműködésével konferenciát rendez „BeszÉljünk róla” – A média pozitív szerepe az öngyilkosságok megelőzésében címmel.
 

„BeszÉljünk róla” – A média pozitív szerepe az öngyilkosságok megelőzésében
Időpont: 2011. december 8., csütörtök 10:00-14:30.
Helyszín: Országgyűlési Biztos Hivatala (1051 Budapest, Nádor utca 22.)


A kifejezetten újságírók és médiaszakemberek számára rendezett, ingyenes konferencián pszichiáterek, pszichológusok és a lelki segély szolgálat munkatársai tartanak előadást a témakörben, majd egy „workshop” keretében nyújtanak segítséget, adnak tanácsokat a résztvevőknek a téma médiában történő szakszerű és ajánlott megjelenítésére, rossz, illetve követendő példák, gyakorlatok bemutatásán keresztül.

A média- és hírközlési biztos emellett ajánlás-tervezetet is készít az öngyilkosságok médiában történő ajánlott megjelenítéséről. Célja egy gyakorlati tanácsokkal ellátott, a valóságban jól alkalmazható ajánlás létrehozása, amely az érintett szakemberekkel együttműködésben készül, ezért az ajánlás tervezete a konferenciát követően megtalálható lesz a biztos honlapján. A tervezet ismertetése után Dr. Bodonovich Jenő várja a média munkatársainak észrevételeit és hozzászólásait a dokumentummal kapcsolatban.

A konferencia programjáról itt is tájékozódhat.
 

2 komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása