A műsorújságok és a honlapok szerkesztőinek is jobban kell ügyelniük a korhatárjelzések feltüntetésére

2012.07.20. 19:36 :: Tanácsnok

A médiatörvény előírásai szerint a korhatárjelzéseket nem csak a képernyőn, hanem a műsorújságokban, a médiaszolgáltató internetes oldalain, képújságjában vagy teletextjében is fel kell tüntetni. A Médiatanács e rendelkezés betartására hívta fel több sajtótermék kiadóját és egyes honlapok szerkesztőségeit.

Az új médiatörvény finomította a korhatár-besorolási rendszert. A jogszabály bevezette a hat éven aluliak számára nem ajánlott műsorok kategóriáját, a Médiatanács pedig klasszifikációs ajánlásában nem kötelező jelleggel felhívta a televíziókat arra, hogy a kifejezetten gyermekek számára ajánlott műsoraikat külön jelzéssel lássák el.

A piktogramok iránymutatóul szolgálnak a szülőnek vagy a kiskorú mellett tévéző felnőttnek, hogy az adott műsorszám tartalma alkalmas-e arra, hogy azt gyerek is megnézze. A jó választásban a szülő segítségére lehet a „Tévézz okosan” program is, melynek szakmai támogatója az NMHH.

A korhatárjelzésekkel kapcsolatban a legtöbbeknek a televízió képernyőjén látható karikák jutnak eszébe. A médiatörvény rendelkezései szerint azonban nem csak a képernyőn, hanem a műsorújságokban, a médiaszolgáltatók internetes honlapján, képújságokban és a teletextekben is fel kell tüntetni az egyes műsorszámokhoz tartozó korhatárjelzéseket. A megfelelő jelzések így már előre segíthetnek az adott korosztálynak szóló műsorok kiválasztásban.

A képernyőn feltüntetett jelzéseken túl az újságokban, teletextekben, a tévék honlapjain és a képújságokban közzétett műsorok mellett alkalmazandó piktogramok ellenőrzése a Médiatanács feladata.

A hatóság szakemberei legutóbb 21 televíziót (ATV, Duna TV, Duna World, Echo TV, Filmmúzeum, Hálózat TV, Hír TV, LifeNetwork, m1, m2, OzoneNetwork, Pax TV, RTL Klub, Spektrum, Spektrum Home, Story4, Story5, TV Paprika, TV2, Cool TV, Viasat3) és azok teletextjeit, valamint 59 internetes és nyomtatott műsorújságot vettek górcső alá.

Azt vizsgálták, hogy egy adott napon (2012. február 9.) miként tettek eleget a korhatárjelzések megjelenítésével kapcsolatos törvényi rendelkezéseknek.

A szakemberek a teletext-oldalakon nem tapasztaltak jogsértést, azaz a korhatárjelzések feltüntetése a jogszabályoknak megfelelően történt.

Ezzel szemben a napilapok műsorújságjaiban, illetve a médiaszolgáltatók által üzemeltetett honlapokon közzétett műsorújságokban már akadtak problémák a médiatörvény által megkövetelt korhatárkarikák megjelenítésével. A vizsgálatból kiderült: a nyomtatásban és az interneten olvasható műsorújságok mintegy negyede nem vagy csak esetlegesen tünteti fel a korhatárkarikákat.

A vizsgált országos lapok közül a Bors, a Magyar Nemzet, a Népszava, a megyeiek közül az Észak-, a Kelet-Magyarország, a Hajdú-Bihari Napló nem jelölte a korhatár-kategóriákat, a Kisalföld pedig csak a TV2 műsorait látta el jelzéssel. A Magyar Hírlap és a Népszabadság műsorújságjai és a Színes RTV magazin csak a 16 és a 18 éven aluliaknak nem ajánlott műsorokat jelezte piktogrammal. Az ATV, a LifeNetwork, az MTV, és a Spektrum TV honlapjai szintén mellőzték a korhatár-besorolást.

A Médiatanács a kiskorúak védelme érdekében - az arányosság és fokozatosság elveit szem előtt tartva – ezúttal a legenyhébb jogkövetkezményt alkalmazta, és határozatban hívta fel a jogsértő médiaszolgáltatókat a jogszabályok betartására

2 komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása